Društvo USTAVNI SUD OSPORIO ODLUKU PO KOJOJ JE PREDUZEĆE VODOVOD I KANALIZACIJA

Neustavan cjenovnik za naplatu vode i kanalizacije

Ustavni sud je ukinuo Odluku o utvrđivanju cijena isporučene vode i usluga odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda, koju primjenjuje preduzeće Vodovod, na osnovu inicijative Unije poslodavaca Crne Gore.

Unija poslodovaca je u inicijativi navela da ova odluka, koju je odbor direktora preduzeća Vodovod i kanalizacija donio 24. juna 2011. godine, ne može opstati u pravnom poretku Crne Gore, jer je donijeta dok je Vodovod imao pravni status javnog preduzeća, a koje je prestalo da važi 11. jula 2013. godine kada je ono promijenilo status u društvo sa ograničenom odgovornošću. Odbor direktora je 24. juna 2011. godine donio odluku da se cijena usluga povećaju za treću kategoriju potrošača, a to su domaćinsta i pravna lica koja koriste vodu za zalivanje zelenih površina, rada fontana. Tada je cijena vode za ovu kategoriju sa 24 centa povećana na 40 centi, dok su ci jene od vođenja fekalnih voda za ovu kategoriju povećana sa 12 centi na 20 centi. Cijene za prvu kategoriju potrošača koju čine privredna društva i preduzetnici, kao i drugu kategoriju potrošača koju čine ustanove i organizacije tada su ostale iste.

“Unija poslodavaca Crne Gore u cilju zaštite svojih članova dobrovoljno udruženih preduzetnika, mikro, malih, srednjih i velikih privrednih društava, ima pravni interes, budući da djeluje kroz institucije sistema, na otklanjanje biznis barijera u poslovanju. Jedna od tih je i odluka o utvrđivanju cijena isporučene vode i usluga odvođenja i prečišćavanja fekalih voda svojevremeno donijete od JP Vodovod i kanalizacija Podgorica (Odluka br.17670 od 24.06.2011), odnosno cjenovnik usluga kojima su kategorisani potrošači (jedino dostupna na sajtu) sada D.O.O. Vodovod i kanalizacija, a koji se primjenjuje na isti način određujući cijene usluga kao i pomenuta odluka. Pomenuti od luka i cjenovnik imaju sva obilježja opšteg akta budući da se odnose na neodređen broj korisnika usluga. Osporena odluka ne može opstati u pravnom poretku Crne Gore, obzirom da je donijeta u pravnom statusu JP Vodovod i kanalizacija, a koje je prestalo da postoji odlukom o osnivanju d.o.o. Vodovod i kanalizacija, donijetom od strane osnivača Skupštine Glavnog grada Podgorica na sjednici od 11.07.2013.godine. Takođe, u naznačenoj odluci odnosno sajtu dostupnom preko d.o.o. Vodovod i kanalizacija date su kategorije potrošača (ukupno tri) za koje su određeni različiti novoi cijena obzirom na svojstva korisnika potrošača”, piše u inicijativi koju je potpisala Suzana Radulović, generalni sekretar Unije poslodavaca Crne Gore.

Kao razlog za osporavanje ove odluke Radulović je citirala odredbe Zakona o komunalnim djelatnostima.

“Odredbe Zakona o komunalnim djelatnostiukazuju da vršenje javnog interesa podrazumijeva javnost rada koji se ogleda i u dostupnosti odluka organa, a u ovom slučaju organa d.o.o. Vodovod i kanalizacija. Odluka J.P. Vodovod i kanalizacija, odnosno cjenovnik komunalnih us luga jedino potvrđuju da i dalje proizvode pravna dejstva takva akta. Međutim, ista su morala prestati na osnovu člana 24 Odluke o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću Vodovod i kanalizacija Podgorica (Sl. list CG opštinski propisi br.23/13) još 24.01.2014.godine to jeste istekom roka od šest mjeseci. Pravi osnov za uređenje pitanja javnog vodosnadbijevanja, aslijedom ovog utvrđivanje cijena za isporučenu vodu može biti samo novi Zakon o komunalnim djelatnostima. Nesumnjivo uz obezbjeđenje saglasnosti na cjenovnik takvihusluga kako je to propisano Odlukom o osnivanju d.o.o. Vodovod i kanalizacija”, navodi Radulović u inicijativi.

Rakočević: Poštovaćemo odluke suda

Komentar povodom osporene odluke Dan je probao da dobijeu Glavnom gradu. Sekretar za komunalne poslove Marko Rakočević saopštio je da će se izjasniti nakon što dobiju odluku Ustavnog suda.

“Poštujemo institucije države. Nijesmo dobili još odluku Ustanovnog suda i čim je dobijemo postupićemo po njoj”, naveo Rakočević.

7

avatar
1000
6
1
0
 
7
Jeste...farbamodrmarVardarBudvaninOnajkojizna
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jeste...farbamo
Gost
Jeste...farbamo

Možemo li mi iz Budve koji plaćamo vodu 2.20eura za kubik da se uljučimo u ovu priču??

Vardar
Gost
Vardar

U citavu Cg u Kotor najskuplja voda ko da je dovode sa Alpa 1,10 kubik a ostali gradovi 30 centi.Bice da Kotor deru jel su pare u Ko sprdnja a Cikoticima 30centi.A Ko salju pare u Pg

Budvanin
Gost
Budvanin

Ista je stvar i za pristup lokalnim putevima koje placaju sve firme u Crnoj Gori. Da bi se izgradila neka zgrada mora da se plati pristup lokalnom putu a onda sve firme koje su u toj zgradi ponovo placaju opstini isto to

drmar
Gost
drmar

Ova odluka je pala na Ustavnom sudu ali i dalje ne možete dobiti Potvrdu o izmirenim porezima i doprinosima ukoliko se ne plati navedena taksa.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

I onda će opet donijeti istu odluku samo što će je malo bolje zapakovati,a građanima se neće vratiti faktički opljačkane pare i opet sve po starom.Zbog ovakvih stvari ćovjek se prosto pita što će nama uopšte ovakav Ustavni sud koji odlučuje posle 4 i 5 godina,a onda i kad nešto odluči nikakve koristi za građane od toga.

Adv.
Gost
Adv.

Nije samo to neustavno. Neustavno je naplaćivanje takozvanog priključenje na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, iako je to već jednom debelo plaćeno kroz plaćanje komunalnog opremanja u gradnji kuće ili zgrade ili privrednog objekta. To je već jednom oboreno pred ustavnim sudom prije 10 godina u Kotoru, to malo ko zna i niko se na to ne osvrće, nego i dalje… Više »

Igor
Gost
Igor

Ok,da li to znači za nas povraćaj uplaćenih dugovanja?

Send this to a friend