Društvo Institut za javno zdravlje

Nevakcinisani u dvadeset pet puta većem riziku od hospitalizacije zaraze delta sojem

Dosadašnje studije pokazuju da su nevakcinisane osobe u pet puta većem riziku da budu inficirane od nove varijante delta soja covid-19, nego vakcinisane. A u dvadeset pet puta većem riziku od hospitalizacije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Mutacija na šiljatom SPIKE proteinu delta soja korona virusu je obezbijedila bolje vezivanje i veći afinitet za receptore naših ćelija. Samim tim i nesmetan ulazak u njih. Delta soj se mnogo brže umnožava, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.

“Koncentracija virusa u nosu i ždrijelu osobe inficirane delta sojem je hiljadu puta veća nego kod infekcije prvobitnom varijantnom virusa. Jedna osoba inficirana delta sojem može virus prenijeti na pet do osam osoba. Sve ovo za posledicu ima nagli porast inficiranih”, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, vakcinisane osobe zaražene delta sojem takođe mogu prenijeti virus drugima, kako vakcinisanim, tako i nevakcinisanim.

“U ranoj fazi infekcije, osobe koje su vakcinisane imaju istu koncentraciju virusa u nosu i ždrijelu kao nevakcinisane osobe. Upravo iz tog razloga je važno nositi masku u zatvorenom prostoru. Ali, i kada niste u mogućnosti, održati distancu veću od dva metra”, dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, podaci i studije u Engleskoj govore u prilog nešto niže efikasnosti vakcine u prevenciji same infekcije.

“Prema ovoj studiji, efikasnost trenutno dostupnih vakcina u prevenciji same infekcije je između 50 i 60 procenata. Međutim, i dalje pružaju efikasnu zaštitu od teških formi bolesti (preko 95 odsto). Dosadašnje studije pokazuju da su nevakcinisane osobe u pet puta većem riziku da budu inficirane, nego vakcinisane. A u dvadeset pet puta većem riziku od hospitalizacije”, pojašnjava se u saopštenju.

Iz Intituta pozvali su građane na vakcinaciju, poznatom parolom:

“Od tebe zavisi. Vakciniši se”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend