Društvo

Nevakcinisano osmogodišnje dijete oboljelo od malih boginja

IJZ

Laboratorija Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore je danas registrovala prvi slučaj obolijevanja od malih boginja kod djeteta uzrasta 8 godina, koje nije vakcinisano.

“Ova pojava dolazi u kontekstu aktuelne epidemiološke situacije u zemljama u okruženju (Bosna i Hercegovina, Srbija, Rumunija i Albanija) u kojima su registrovane epidemije malih boginja sa preko 4.600 oboljelih i najmanje 6 umrlih lica od kojih četvoro djece mlađe od jedne godine. Iz tog razloga, u posljednjem periodu je posebno naglašavana potreba za preduzimanjem preventivnih mjera kako bi se spriječilo širenje ove zarazne bolest”, navodi IJZ.

Odmah po potvrđivanju slučaja, preduzete su sve neophodne mjere kako bi se spriječilo dalje širenje bolesti, dok se epidemiološka situacija pažljivo prati od strane nadležnih zdravstvenih institucija.

Morbili (male boginje) spadaju u grupu visoko kontagioznih virusnih osipnih groznica koje se manifestuju makulopapuloznom ospom po tijelu i najčešće se javljaju u formi manjih ili većih epidemija. Uzročnik je virus malih boginja iz familije Paramyxoviridae.

“Izvor infekcije je oboljela osoba, a zaraznost traje četiri dana prije i četiri dana poslije izbijanja ospe. Činjenica da je osoba zarazna i prije pojave ospe otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti”, navodi IJZ.

Virus morbila se prenosi direktnim kontaktom sa nazofaringealnim sekretom zarazne osobe kao i vazdušno-kapljičnim putem – inhalacijom aerosola infektivnih kapljica koje prilikom kijanja, kašljanja ili govora zarazne osobe izbacuju u svoju okolinu.

“Virus može ostati u vazduhu i na površinama još oko 2 sata pošto inficirana osoba napusti prostoriju, a indirektni prenos prilikom kontakta sa nazofaringealnim sekretima svježe kontaminiranim predmetima (u okviru dva sata) je moguć”, saopšteno je iz IJZ.

Male boginje su, dodaju, jedna od najzaraznijih bolesti, sa stopom sekundarnog javljanja većom od 90 odsto među izloženim i osjetljivim pojedincima (9 od 10 osjetljivih osoba oboli kada se nalazi u bliskom kontaktu sa oboljelim).

“Najdjelotvorniji i najbezbjedniji način individualne i kolektivne zaštite protiv malih boginja je vakcinacija koja se sprovodi u dvije doze, prva doza se daje djeci sa navršenih 12 mjeseci starosti, a druga doza prilikom polaska u osnovnu školu”, ističe IJZ,

Trenutni obuhvat sa prvom dozom vakcine kod djece rođene 2018.godine iznosi 79,8 odsto, za rođene 2019.gine obuhvat iznosi 74,5 odsto, za rođene  2020.godine obuhvat iznosi 65,9 odsto, za rođene 2021.godine obuhvat iznosi 46,9 odsto, a kod djece rođene 2022. godine obuhvat iznosi 20 odsto.

“S obzirom da je neophodno da obuhvat za sprječavanje epidemije iznosi najmanje 95 odsto ciljne populacije jasno je da postoji značajan rizik za masovnije obolijevanje”, ističe IJZ.

U skladu sa postojećim protokolima i Vodičem za istraživanje i postupanje u slučaju epidemijskog javljanja morbila, Institut za javno zdravlje Crne Gore preduzeo je sve potrebne korake kako bi se spriječilo masovnije širenje bolesti.

“To uključuje intenziviranje epidemiološkog nadzora, vakcinaciju nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, kao i sprovođenje mjera izolacije i liječenja oboljelih. U slučaju pojave obolijevanja u kolektivima (vrtići i škole) neophodno je isključivanje nevakcinisanih do maksimalnog isteka dva perioda inkubacije odnosno do gašenja epidemije ili do vakcinisanja istih u skladu sa uzrastom”, ističe IJZ.

Pozivaju sve građane, posebno roditelje, da preduzmu odgovorne korake kako bi zaštitili prije svega, svoju djecu od malih boginja.

“To uključuje vakcinaciju prema preporučenom rasporedu imunizacije, redovno praćenje zdravstvenog stanja i pridržavanje higijenskih mjera. Sva djeca koja kasne sa vakcinacijom, moraju što prije nadoknaditi propuštene doze. Imajući u vidu ozbiljnost ove bolesti i potrebu za kolektivnim djelovanjem, apelujemo na sve građane da podrže napore zdravstvenih institucija u suzbijanju malih boginja”, poručuje IJZ.

18

avatar
1000
8
10
0
 
17
CudoShowFRUSFRUSFRUSMMRrealno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realno
Gost
Realno

A sta ce kad se ne daj bože desi najgore?? Hoće li roditelji tužiti mozda doktore??
Sramnooo!!! Vakcinisite djecu na vrijeme!!

Trajo
Gost
Trajo

Pa kad toliko insistirate na toj vakcini zatrazite kod doktora da vam daju potvrdu da je vakcina bezbjedna necete je dobit zasto je problem dat i garantovat pismeno mene samo to cudi

realno
Gost
realno

ajde sektasi dosadili ste vise
raspitajte se sta je FRUS

Show
Gost
Show

Trajo, znaš li sto jedeš i kakav vazduh dises? Izdaje li ti ko potvrdu kad izlazis vani da te što ne udari?
Totalno si Trajo primitivan. Ne znam ni sto će ti internet s takvom pameću. Gasi sve.

Pero
Gost
Pero

Jesu li putovali van CG? Kakva je kontrola na granice povodom epidemije?

Bole
Gost
Bole

Djeca ne bi smjela u vrtice i skole, ako ne prate propisani redoslijed vakcinacije. Roditelji koji se edukuju preko instagrama i vjeruju u teorije zavjere bi morali placati velike kazne za svoje neznanje i ugrozavanje djece. Pored toga obavezno prisustvo casovima u osnovnoj skoli na kojima se prica o vakcinama. Pa ako i tada insistiraju na tome da su idioti… Više »

MMR
Gost
MMR

Svu djecu koja nisu vakcinisana iskljuciti iz vrtica i skola, zbog njihovog zdravlja, a roditelje sankcionisati!

Mima
Gost
Mima

Sram te bilo , trovacu jedan . Dijete mi je primilo MMR i dobilo strasnu alergijsku reakciju na koju su doktori imali odgovor “ stvarno ne znamo sto se desilo “ … Svako treba da ima pravo da odluci da li hoce ili nece da da tu vakcinu . Kombinovane vakcine sa tri razlicita virusa treba ukinuti i vratiti da… Više »

MMR
Gost
MMR

I moja djeca su primila pa nisu imala reakciju! Zamislite kakvu bi tek reakciju imalo Vaše dijete da nije primilo vakcinu a da zakači male boginje. Sram Vas bilo, zadržite mišljenje za sebe jer Vas niko ništa nije pitao!!

MMR
Gost
MMR

uf nekome padne na glavu, necije otmu, necije se izgubi. Ali za singular ok slazem se

Cudo
Gost
Cudo

Mima, ima li alerg.reakciju na hranu neku hranu? Ne bi tako skakali da dobije male boginje, nego je tad kasno za mmr.
Sve li je danas roditelj.

Kaligula
Gost
Kaligula

E sad ce biti veselo….pa zamisli te roditelje koji svoju djecu ne vakcinisu , i kojima vrlo lako ovo moze da se desi. Ludilo

Xoxoxo
Gost
Xoxoxo

Ajmo antivakseri. Ja bih vam I lijecenje zabranio

titogradjanin
Gost
titogradjanin

Jaooo kakva senzacionalisticka vijest,jedno dijete ima male boginje!Kad smo djeca bili svi smo u komsiluk trcali kod obiljelog da i mi dobijemo boginje!Jaooo sad moramo svi da se vakcinisemo,hahaha!

Neko
Gost
Neko

Velika razlika je između varičela, o kojima vi govorite, i morbila, protiv kojih se djeca vakcinišu mmr vakcinom.
Malo edukacije nije na odmet.

BellaCiao
Gost
BellaCiao

A ni varičela nije naivna, imunitet ti naruši samo tako, pola godine naredne non stop si bolestan i prehlađen od svega živog.

Bole
Gost
Bole

Tito, ne znas o cemu pricas. Nije se trcalo po male boginje.

FRUSFRUSFRUS
Gost
FRUSFRUSFRUS

da ali beba do god dana ako dobije od nekoga pozdravi se sa njom , glupaci za ovo si trcao jes dobiili smo te vakcine niko nas nije pitao
sad sve autizam pa njima su roditelji nesposobne generacije telefon samo ne umiju da pricaju i komuniciraju sem na instagram

Send this to a friend