Društvo

Nizak obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja još jedan epidemiološki rizik

Nizak obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja, još jedan je epidemiološki rizik, ocijenila je epidemiolog Milena Popović Samardžić.

Male boginje (morbili) jedna su od najkontagijoznijih zaraznih bolesti.

“Prije uvođenja vakcine, česte ciklične epidemije morbila odnosile su čak 2,6 miliona života godišnje prema podacima SZO. Nakon uvođenja MMR vakcine broj smrtnih slučajeva smanjio se za 73 odsto u periodu od 2000. do 2018. godine. Međutim efekti vakcinacije MMR vakcinom zavise od obuhvata”, ističe Popović Samardžić.

Pandemija koronavirusa donijela je sa sobom brojne izazove.

“Jedan od njih je pravovremena vakcinacija djece protiv zaraznih bolesti u skladu sa kalenadrom obavezne imunizacije. Napori da se sustignu ciljevi kada je riječ o obuhvatu vakcinisane djece MMR vakcinom dodatno su otežani”, navodi Popović Samardžić.

Kako je istakla, u Crnoj Gori tek 34 odsto djece rođene 2019. godine je vakcinisano MMR vakcinom.

“Ovo je izuzetno nizak obuhvat. Za postizanje kolektivnog imuniteta kada su u pitanju morbili potrebno je dostići obuhvat vakcinacijom od 95 odsto. U ovom trenutku samo među djecom rođenom 2019. i 2020. godine na morbile je osjetljivo oko 11.000 djece. Čak 20.000 djece mlađe od 18 godina nije primilo nijednu dozu MMR vakcine, dok je drugom dozom nije vakcinisano oko 24.700 djece. Ukupan broj djece mlađe od 18 godina vakcinisane prvom dozom MMR vakcine je 126.410, dok je drugom dozom vakcinisano 98.424 ili 67 odsto”, kazala je ona.

Ovako niskim obuhvatom vakcinacije MMR vakcinom stvara se, upozorava, rizik potencijalnoj, novoj epidemiji.

Samo 2019. godine usljed pada obuhvata vakcinacijom MMR vakcinom život je izgubilo više od 200.000 ljudi širom svijeta, mahom djece. Morbili posebno pogađaju djecu mlađu od 5 godina, dok u uzrastu mlađem od 2 godine razvijaju ozbiljne komplikacije.

“Čak 30 odsto zaraženih morbilivirusom razvija komplikacije počev od upale uha (kod 1 od 10), pneumonije (kod 1 od 20) pa do encefalitisa (kod 1 od 1000). Najčešći razlog umiranja su  pneumonije i encefalitis koji često za posljedicu ima sljepilo i trajne kognitivne sekvele u vidu intelektualnog deficita”, ističe Popović Samardžić.

Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa UNICEF-om i Ministarstvom zdravlja pokrenuo je niz aktivnosti koje imaju za cilj kako pružanje podrške izabranim pedijatrima u domovima zdravlja tako i podsticanje vakcinacije MMR vakcinom.

“Jedan od ciljeva je i upoznavanje samih građana, tj. roditelja sa rizicima nepravovremene vakcinacije protiv ove zarazne bolesti kako bi informisano donosili odluke”, kazala je ona.

Apeluje na roditelje da sve dileme koje imaju u vezi sa MMR vakcinom rješavaju sa izabranim pedijatrima.

“Institut za javno zdravlje stoji na raspolaganju za sve dileme u vezi sa MMR vakcinom i još jednom pozivamo na pravovremenu vakcinaciju kako bismo zaštitili one najosjetljivije među nama i osigurali im zdravo i bezbrižno djetinjstvo. Nema poželjnih i nepoželjnih pitanja. Postoje samo pitanja na koje smo dali odgovor i pitanja na koje još nismo”, poručuje Milena Popović Samardžić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ne znam ti ja
Gost
Ne znam ti ja

Toliko ste nam smucili kkronom i lazima da vise nece ni isprobane vakcine da se primaju
Navalite i dalje juris na TV i samo strah sirite
A onda
Ne znam ti ja nista

Send this to a friend