Društvo

Nova mjera: Svi koji dolaze iz Velike Britanije moraju imati negativan PCR test

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Borko Bajić kazao je na današnjoj konferenciji da se uvodi nova mjera u cilju sprječavanja širenja virusa. Tako svaki građanin, i crnogorski i strani, koji dolazi iz Velike Britanije mora imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Ostale mjere ostaju na snazi do 10. februara.

“Moramo biti oprezni. I dalje imamo veliki broj oboljelih i pritsak je na zdravstveni sistem”, rekao je Bajić.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da epidemiolozi predlažu rigoroznije mjere. Ipak, na tim sastancima, kako je rekao, svako iz svog ugla sagleda situaciju i na kraju donose mjere koje su najbolje za državu i narod.

“Epidmiološka situacija u zemlji je složena i ukazuje na to da nema mjesta opuštanju”, naveo je Galić. Ipak, u posljednjoj nedjelji zabilježen je lagani pad u obolijevanju.

On se obratio svim zaposlenim na crnogorskim skijalištima da budu oprezni, kako na tim lokacijama ne bi došlo do lokalne transmisije.

“Lokalna transmisija pojačana je i proširena u nekim gradovima i to su gradovi gdje se najviše prijavljuju dnevne žurke – Podgorica, Budva, Nikšić, Bar, Cetinje. Zamolio bih građane i inspekcije da povedu malo više računa”, kazao je Galić.

Svijetlo na kraju tunela

“Za razliku od prethodnog presa sada vidimo svijetlo na kraju tunela”, rekao je direktor IJZ, pojašnjavajući da se to odnosi na vakcinaciju.

On je pozvao sve građane da se vakcinišu kada vakcina stigne u Crnu Goru.

Kako je poručio anesteziolog Opšte bolnice Bijelo Polje Kenan Erović, činjenica je da je epidemiloška situacija u zemlji još složena i moraju se poštovati mjere.

“Kao neko ko je imao ovu bolest i tešku kliničku sliku, poručujem da poštujete mjere”, poručio je Erović.

Mjera uvedena jer se najveći broj slučajeva novog soja nalazi u Velikoj Britaniji

Galić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao da je nova mjera uvedena jer se najveći broj slučajeva novog soja virusa nalazi u Velikoj Birtaniji.

U zemljama u kojima su se slučajevi pojavili su importovani, ali nije došlo do lokalne transmisije.

“Što se tiče vakcinacije, bazirali smo se na zdravstveno stanje i uzrast koji je najviše pod epidemiološkim rizikom, a ne na profesije. Ipak, to ne znači da novinari neće biti u nekoj od prioritetnih grupa”, rekao je Galić.

Još uvijek se ne zna tačan datum kada stižu vakcine

Prema Bajićevim riječima, njihova želja je bila da se krene sa vakcinama koje su dobile sva odobrenja, a to je Fajzerova.

“Ona je prva prošla sve kontrole, prva dobila sve serifitkate i samo iz tog razloga želimo da ona ona bude prva u Crnoj Gori”, rekao je Bajić.

Upitan kada je potpisan ugovor sa kineskim proizvođačima o nabavci vakcine, Bajić je rekao da su u pregovorima sa svim priozvođačima vakcine, a da potpisivanje ugovora podrazumijeva nekoliko faza, te da još nije preciziran datum kada će da stignu vakcine a to, kako je rekao, zavisi od mogućnosti proizvođača.

“U ovom trenutku nemam informaciju kada je potrpisan Ugovor sa Sinofarmom, ali  ne znam iz kog razloga je bitno jer to ide preko diplomatskih kanala”, rekao je on.

Naveo je i da su sve donacije su dobra ponuda, međutim trenutno ono što savjetuje SZO i EU da se koriste mehanizmi koji se već koriste od strane Ministarstva zdravlja.

“Crna Gora će preko Covaxa dobiti oko 5800 vakcina, tako da nema potrebe da se bilo šta donira u tom smislu”, rekao je on.

Situacija u Beranama bolja, mjere se i dalje ne poštuju

Infektolog Opšte bolnice u Beranama Milovan Živković rekao je da situacija u tom gradu posljednjih dana daje optimizam i da je broj novooboljelih i pozitivnih ne prelazi 20.

“Epidemija se polako stišava. U Opštoj bolnici je na liječenju 27 bolesnika. Takođe smrtnost je znatno manja”, rekao je Živković.

On je prokomentarisao da se mjere Nacionalnog kooridancionog tijela nijesu poštovale, jer su neke od njih bile nelogične. Ipak, ocjenio je da se ni mjere koje su trenutno na snazi ne poštuju.

Igraonice rizik

Galić je poručio da imaju stalne zahtjeve od vlasnika igraonica da počnu sa radom.

“Razlika je što su u vrtićima ista djeca u svakodnevnom kontaktu, ali u igraonicama mogu doći u kontakt djeca iz drugih djelova grada. Mala djeca su načešći asimptimatski prenosnici, zato su igraonice rizik”, pojasnio je Galić.

Što se tiče muzičara, koji su zbog novih mjera ostali bez posla, Bajić je rekao da razumije taj ugroženi sektor.

Međutim, poručio je da je upravo u ugostiteljskim objektima i na svirkama najviše zabilježeno kršenje mjera i da za sada neće doći do popuštanja mjera u tom pravcu.

J.L.

55

avatar
1000
54
1
0
 
53
KLMZabjelcankaTom SojerVukasinDolina Bogova
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KLM
Gost
KLM

Evo se od Engleza,Skota,Velsana itd
Preko granice nemoze proci

Zabjelcanka
Gost
Zabjelcanka

Virus je mutirao svugdje i to su prvo otkrili britanci. Posle njohovog otkrica isti soj je pronadjen i u ostalim zemljama Evrope a najvjerovatnije ga ima i kod nas i svugdje u okruzenju.

Tom Sojer
Gost
Tom Sojer

Dok su Mugosa, Begic, Erakovic bili angazovani, bolja je organizacija bila… Mjere su bile rigorozne… A sta je ovo sad?!
Granice sa Srbijom otvorene, a kako cuh u medijima, novi soj korona virusa stigao u Srbiju!
Bravo strucnjaci!!!

Vukasin
Gost
Vukasin

Đe ste do sada bili eksperti.

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Za godinu dana iz Velike britanije u CG ne udje desetoro ukupno .

Tripin
Gost
Tripin

Velike zemlje se zaključavaju i strahuju od ovih novih varijacija… ali mi znamo bolje, posebno pred izbore 🙂 Iz Srbije ne bi smio niko ući ako nema 10 000 E

Milena
Gost
Milena

Evo svaki dan dolaze na desetine iz VB…e ajvani….

Unreal
Gost
Unreal

Ko su ovi ljudi, kakva je ovo prica, šta je ovo?

Lscg
Gost
Lscg

Zivkovicu da imas obraza ne bi progovarao.Vidjeli su svi kako zdravstveni radnici iz Berana postuju mjere prije par dana.

Pepa
Gost
Pepa

Koji je ovo bezobrazluk..niksic pun srbijanaca ..nema testa za srbiju no sve u sir otvoreno da bi se pare sipale ..trazite britaniji a u srbiji novi soj..dje logika bezobraznici..izdajnicici

Daky
Gost
Daky

Ugasili smo ga skroz vi i vase mjere pojma vi nemate.

MijoN
Gost
MijoN

Vi pojma od pojma nemate iskreno rečeno, blage veze ni sa čim. Ovo vam je nova mjera jel? I mislite završili ste posao?

03 of
Gost
03 of

To sve Britanci poleceli kod nas,a ovo sto danas imamo 37,3% nema veze. I sto novi soj virusa hara regionom. Vjerovatno je i kod nas vec stigao samo jos nije pronadjen. A i kako kad scaki dan sve manje testova radite. A vi sirom otvorili sve,ma stidite se bre.

Dr.
Gost
Dr.

Zarad političkih izbornih ciljeva u Nikšiću spremni su da žrtvuju građane. Toliko o ovoj Vladi i brizi o zdravlju stanovništva, a kažu da su pobožni.

Rada
Gost
Rada

Iz Srbije mogu lagano da udju u CG a kafici i muzicari ne mogu da rade…oni neka umru od gladi.

...
Gost
...

Građani Crne Gore, prepušteni ste sebi što se zdravstvenog sistema tiče.

Festadjun
Gost
Festadjun

Kakvo rasulo

Neno
Gost
Neno

Apsolutno nikakvog pomaka nema od novih toboz mjera evo mjesec dana, pada zarazenih apsolutno nema. Niti ce ga biti. Umjesto da se kafane puste do 22h,prodavnice do 22h,ovako svi jurimo stvara se guzva i svuda je guzva. Sve naopake odluke. Trebalo je pustiti nas da normalno zivimo, a granice zatvoriti na 1 mjesec svakako nije neka sezona. No narod se… Više »

Aleksja
Gost
Aleksja

Svuda u okruženju se pojavio novi soj virusa al oni samo traže negativan test ko dolazi iz Britanije . 🤣🤣🤣🤣🤣🤣Sta to bješe mozak ?

Ugostitelj
Gost
Ugostitelj

Ako nas korona ne ubije vi nas ubijate i ekonomski i psihicki,
sve strucnjak do strucnjaka, ili nas skroz zatvorite ili nas pustite da radimo. vi ste dosli po zadatku da nas ubijate na tenane, korona ne radi do 20h a od 20h do ujtro do 7h radi.

Kika
Gost
Kika

U Nikšiću je haos u bolnici, nikad vise ljudi nije bilo u čekaonicama, do 12 h bude po 40 pozitivnih brzih testova…tako da ko zna i ovaj broj oboljelih sto se objavljuje koliko je tačan

Lavica
Gost
Lavica

Vi nemate pojma, strašno.

Mila
Gost
Mila

Pored ovih mjera svi cemo da obolimo. Ovo je strahota. Gdje su vakcine, o njima ni rijeci. Gradjani treba da ustanu protiv ovih dusebriznika da zastite svoje zdravlje. Mi smo zemlja sa najvise inficiranih po broju stankvnika, sa najblazim mjerama i bez vakcina. Na zdravlje!!!

Baki
Gost
Baki

Čitam ova prezimena ovih stručnjaka i ni jedno crnogorsko čini mi se ne pročitah!Okle su uveženi da mi je znat?

Baraka
Gost
Baraka

Samo nek je granica sa Srbijom otvorena. Idu izbori u Nk, valja biti blizak sa “bracom”….

Xjordje
Gost
Xjordje

Bajic kaze Opsta bolnica Brezovik. Ko su ovi ljudi?

Tokyo
Gost
Tokyo

Kakve su ovo gluposti. Aj soj virusa je bio u Velikoj Britaniji prije 4 mjeseca izuzetak, a sad ga vec ima i u zemljama regiona tako da vam ova mjera boba ne valja, da ne kazem sto grublje i prostije… Gotovi smo sa vama na celu, kukala nam majka.

Brano Nkšićan
Gost
Brano Nkšićan

U koju je školu učio ovaj dr. Galić, on ne može jednu prostu rečenicu da sastavi. Galiću pošalji nekoga ko zna, evo Primer dr. BEGIĆ, bistar, kulturan retoriku ima. Što je sa njim, dali mu otkaz.

Kiks
Gost
Kiks

Da vrlo tesko ide preko dvije recenice ali zato dijagrame razbija

zoran
Gost
zoran

Kakvi apostoli takve mjere

Leon
Gost
Leon

I u Srbiji se pojavio novi soj virusa, što za njih ne uvedete testove? A da, zbog izbora u Nikšiću

Hahahhah
Gost
Hahahhah

Moram zvat Runija da mu kažem da ne dolazi

PI..PI PIII
Gost
PI..PI PIII

A sta je sa srbijom koja siri bolest u svakom mogucem smislu.

Tanja
Gost
Tanja

Skole i kancelarije online (to ne utice na ekonomiju, tj radi se ali od kuce), a narocito vakcinacija sto prije. Dakle nije vise samo maska ruke itd sto moze da pomogne.

Savo
Gost
Savo

Nova vrsta virusa je rasprostranjena vec svuda u evropi strucnjaci,jeste li se naspavali?!

Astro
Gost
Astro

Genetičar i Popadija su čekali prvo da Srbija preduzme neke mjere protiv dolazaka iz UK, pa tek onda Crna Gora. E ovakva će nam bit sva politika da slijepo pratimo poteze Srbije u svemu… oni s mosta, i mi smosta…odvratrno, ali je tako.

Madagaskar
Gost
Madagaskar

Phahahahahahhahahah koja strucnost i sposobnost 😂😂😂

Tetrapack
Gost
Tetrapack

A, region?
Briga vas za zdravlje građana, pogotovo ovoga “genetski superiornog” direktora. Otvoriste granice da nam BIA švrlja po državi.

Logika
Gost
Logika

A iz regiona đe takođe već imamo drugi soj virusa? Da li će njima trebati testovi?

Drnik
Gost
Drnik

Gospodo da li ste obavjesteni da je novi mutirani Covid koji je smrtonosniji od ovoga koji je uCrnoj Gori stigao u Srbiju. Tacnije djevojka koja je boravila u Londonu ga je ptenjela i rasirila u Novom Sadu. Zasto ne uvedete mjere za gradjane Srbije i Crne Gore koji ulaze u Crnu Goru da imaju PCR TESTOVE ne starije od 72… Više »

Mitar
Gost
Mitar

Auuu znaci sve te hiljade ljudi koji dolaze iz VB u CG moraju imat test ??? Au brate!!!

Ranka
Gost
Ranka

Nije vise samo Britanija. Virus je vec i u susjedstvu. Jeste li nabavili test za novi virus?
Vidjecete sad kad pocne ponovo odlazak djece u skole sto ce biti… Glavni razlog sto se malo smanjilo je sto djeca nijesu isla u skole do danas. Najveci pad je 14 dana poslije prestanka rada skola.

Nina
Gost
Nina

Vi ste sramota ove zemlje!!!Sram vas bilo sve sto nas izlazete ovolikom riziku!Mjere su uzasne,nesposobnjakovici jedni!

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Ove sprdnje! Oni koji dolaze iz Britanije moraju imati negativan PSR test a virus je već u Srbiji i okruženju! Narode i jesi stoka kad te mogu ovako zajebavati i pričati kako su apostolkine mjere uspješne!

Prcko
Gost
Prcko

A koje ostale mjere kad se ni jedna ne poštuje?

Rigidity
Gost
Rigidity

Śetili su se , kako me ovaj posjeca na onoga iz nindza kornjaca

Mrkoje
Gost
Mrkoje

A šta je sa osobama koji dolaze iz Srbije, kad se i tamo pojavio novi soj virusa, donesen iz Londona?

DejoDejo
Gost
DejoDejo

Vi ne znate kad lazes.Do danas je situacija Bila znatno povoljnija,a danas drugs pricam.Budite ljudi I podnesite ostavke neznalice

ALOKIN
Gost
ALOKIN

Hoce li objasnit ovo sto smo ovoreni prema svima je zbog izbora u Niksicu ili… Svisu se zatvorili a mi izmisljamo toplu vodu … Dokle vise , alooo ?! Oce li iko ispostovat ovaj mrceni narod ?

Cetinje
Gost
Cetinje

Eeee to ce nas spasiti, bogu fala vise da se neko sjetio ove ideje. Ja sam odusevljen ovim novim mjerama, na hiljade zivota spasavate sa ovom mjerom . Uh sad mi je mnogo lakse.

Niksic
Gost
Niksic

Kakve sprdnje sram vas bilo,a sto ne uvedete PCR test iz srbije odakle dolazi najveca zaraza

Sneža
Gost
Sneža

Kako je ovo glupavo.Trebalo je tu mjeru uvesti za sve jer se britanski virus proširio po Evropi, čak ga ima u Sloveniji i Srbiji.

Sanitas
Gost
Sanitas

Ovo ti stručnjače u Srbiju novi soj korone , što ne preduzimaš nešto?

Koji je Englez lud da putuje u Crnu Goru koja je najzaraženija zemlja Evrope?

Kakve gluposti, zatvarajte granice pod hitno

Lscg
Gost
Lscg

Koliko ste smisljali ovo eksperti ?Ovaj Zivkovic krsi mjere prije par dana a danas sjedi i saopstava nove.Kako vas nije sramota.

uaaaa
Gost
uaaaa

Kakva glupost, već ovog soja ima u srbiji a oni će nam ga donijeti, što vjerovatno već jesu

Send this to a friend