Društvo

Novine u liječenju dijabetesa u Crnoj Gori

U Crnoj Gori 96 odsto odsto lijekova potrebnih za liječenje dijabetesa su na pozitivnoj listi i mogu se dobiti na recept. Uz preporuke nevladinih organizacija, Nacionalne komisije za dijabetes, u Fondu za zdravstveno osiguranje ove godine rade na uvođenju senzora za djecu do sedam, odnosno 15 godina. Ovo je saopšteno na otvaranju sedmog Edukativnog kampa za osobe sa dijabetesom koji je zvanično otvoren 7.septembra i trajaće narednih pet dana.

Do 12. septembra svakog dana od devet do 13 sati u hotelu Sidro u Baru održavaju se radionice otvorenog tipa u kojima osobama sa dijabetesom, njihovim roditeljima o aktuelnim temama prevencije, zdravih stilova života, novitetima u medicinskim dostignućima po pitanju dijabetesa govore renomirani internisti – endokrinozi, kardiolozi, reumatolozi, nefrolozi, zatim oftalmolozi, specijalisti higijene – dijetolozi, stomatolozi, psiholozi…Organizator NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Plavi krug Bar poziva sve zainteresovane da prisustvuju predavanjima na kojima osim edukativnih predavanja mogu da se konsultuju sa ljekarima o svom zdravstvenom stanju.

Jedini Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom utemeljila je dr Valentina Kalinić, internista endokrinolog u Opštoj bolnici Bar.

Kamp se održava tradicionalno u Baru, ima regionalni karakter sa tendencijom da vremenom preraste u međunarodni. Cilj kampa jeste edukacija o zdravim stilovima života sa akcentom na prevenciju kako bi se izbjegle komplikacije, ili u krajnjoj varijanti odložile da osobe sa dijabetesom dožive duboku starost.

Do sada je kroz edukativne kampove u Baru prošlo preko 200 učesnika uglavnom mladih ljudi sa dijabetesom tip 1.

“Sam naziv kampa govori da je njegov cilj da se osobe sa dijabetesom, uz prisustvo velikog broja ljekara, što bolje upoznaju sa svojim stanjem i pitaju doktore sve što ih interesuje, jer dijabetes nije samo endokrinološki problem. Ja imam dijagnozu petnaest godina i mislim da me dijabetes nije nu u čemu sputao. Naprotiv, dao mi je više snage u odnosu na druge. Neophodno je sprovesti zdrave stilove života, fizičku aktivnost, ali i otkloniti predrasude, jer je u Crnoj Gori šećerna bolest i dalje tabu tema, a dijabetičari se osjećaju diskriminisanim”, kaže Ivan Milašević.

On je nakon edukacija u Baru, uz podršku NVO Plavog kruga Bar jedan od osnivača NVO “Dijabetes” i preko ove nevladine organizacije takođe, učestvuje u misiji podizanja svijesti o dijabetesu u Crnoj Gori

Dječak Božidar Pavićević iz Danilovgrada ima trinaest godina, a već deset dijabetes.

“I ranije sam bio na kampu, mnogo mi se svidjelo. Na kampu sam naučio dosta, između ostalog i o tome kako da se borim sa dijabetesom u pubertetu. Bavim se sportom i zdravo se hranim”, kaže Pavićević

Na svjetskom nivou dijabetes poprima obrise pandemije. Procjenjuje se da u Crnoj Gori oko osam populacije ima dijabetes što je ekvivalentno broju stanovnika grada Bara – oko 50. 000. Takođe, ne smije se zanemariti da je dijabetes progresivan i prognoze svjetske zdravstvene organizacije su upozoravajuće o značajnom povećanju broj osoba sa dijabetesom.

Doktori-endokrinolozi smatraju da efekti liječenja nijesu zadovoljavajući, prvenstveno zbog neadekvatnog odnosa pacijenata prema bolesti. Zato su nastojanja NVO “Plavi krug” iz Bara i dr Valentine Kalinić usmjerena na što bolju edukaciju i podizanje svijesti kod oboljelih, ali i potencijalnih pacijenata o preventivi i načinu liječenja.

“Ljekari sve više prihvataju da je ovo značajan vid edukacije i oni su mi iz godine u godinu sve veća podrška. Zato ne želim da odustanem. Kamp je koristan pacijentima, ali i nama ljekarima, jer ovdje dobijamo nove informacije, koje često ne čujemo u ordinaciji i stičemo nova iskustva”, kazala je dr Kalinić.

Prof. dr Snežana Vujošević, specijalista-endokrinolg i profesorica Medicinskog fakulteta u Podgorici, ističe da je edukacija veoma bitna, Edukativni kamp od velikog značaja za osobu sa dijabetesom, porodicu, društvenu zajednicu.

“Crnogorski ljekari prate svjetske trendove u liječenju koji će biti prezentirani pacijentima i javnosti. Na predstojećem naučnom skupu u Budvi svjetski stručnjaci govoriće o novim načinima liječenja, a ove godine tema povodom Svjetskog dana šećerne bolesti je ‘Dijabetes i porodica’. Pokušaću i ovdje da ukažem da je uloga porodice kamen temeljac u svim oblastima života, pa i u bolesti. Važno je da članovi porodice poštuju oboljelog, da mu pomognu da lakše prihvati bolest i sprovede odgovarajuće mjere liječenja. Moraju ih uputiti na zdravu ishranu bogatu dijetalnim vlaknima, a ne koncentrovanim ugljenim hidratima, uticati na njih da više šetaju i bave se fizičkom aktivnošću”, navodi dr Vujošević.

Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom ima podršku Nacionalne komisije za dijabetes. Iz Nacionalne komisije naglašavaju da je kamp izvor odličnih i praktičnih ideja, konkretnih predloga. Mnoge od ideja iz kampa, preko nevladinog sektora i Nacionalne komisije, realizovane su za dobrobit osoba sa dijabetesom.

“Sada, trakice, lancete i glikometre dobijaju svi pacijenti koji su na insulinskoj terapiji, a prethodno su bili dostupni samo djeci do osamnaest godina. Doprinos te, uslovno rečeno, ‘gratis kampanje’ jeste mnogo bolja gliko regulacija nego prije. Drugo, insulinske pumpe su sada dostupnije pacijentima, naravno po određenoj proceduri, i treća stvar sređena je pozitivna lista lijekova. Sada u Crnoj Gori imamo 96 odsto ljekova potrebnih za liječenje dijabetesa i to na teret Fonda”, istakao je dr Sreten Kavarić, predsjednik Nacionalne komisije za dijabetes.

Poslednje dvije godine kampu prisustvuje direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Sead Čirgić. On je podsjetio da je pravilnik koji je omogućio veća prava osobama sa dijabetesom usvojen u januaru prošle godine.

“Ono na čemu radimo u toku ove godine, uz preporuke nevladinih organizacija, jeste uvođenje senzora za djecu do sedam, odnosno petnaest godina, za što su potrebna ogromna finansijska sredstva”, kazao je Čirgić.

Tokom trajanja edukativnog Kampa osobe sa dijabetesom imaju mogućnost da se konsultuju sa ljekarima Savjetovališta za dijabetes Doma zdravlja Bar, svakodnevno izmjere nivo šećera u krvi, pritisak i tjelesnu težinu. Takođe, za učesnika Kampa se organizuju sportske aktivnosti i jednodnevni izleti.

Mnoge javne ličnosti bez predrasuda otvoreno govore o dijabetesu što takođe, skreće pažnju na ovu važnu temu. Kako su prihvatili dijabetes, na koji način primjenjuju zdrave stilove života, kako su se kao roditelji suočili sa činjenicom da njihova djeca imaju dijabetes…Prethodnih godina Edukativni kapm u Baru ugostio je dr Filguda, Romanu, Dejana Pantelića… Gost sedmog Edukativnog kampa za osobe sa dijabetesom je Goca Tržan koja je sa učesnicima podijelila svoje iskustvo po pitanju insulinske rezistencije

“U trudnoći sam dobila insulinsku rezistenciju, a simptomi su se ispoljili kasnije. Pomoglo mi je to što sam se informisala i pridržavala pravila. Imala sam rješenje za svoju prekomjernu glad, jer do tada nisam mogla da smršam, uprkos strogim dijetama. Osjećala sam se vrlo loše. Izuzetno je važno imati mogućnosti da pričate sa ljekarima, stručnjacima i ljudima sa sličnim iskustvima”, kazala je Goca Tržan koja je savladala insulinsku rezistenciju pravilnom ishranom, sa tri obroka dnevno, bez ‘grickalica’ između.

“Ne pijem, ne pušim i bavim se sportom. Bilo mi je veoma teško da se odreknem hljeba, peciva, maminih kiflica. Sada to manje konzumiram i osjećam se mnogo bolje”, kazala je Goca koja je zvaničnom otvaranju dala i zabavni karakter.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Citalac
Gost
Citalac

Uzlud prica kad ne mozes doci do ljekara u KBC, endikronologa.

ZORAN
Gost
ZORAN

PA FINO OBEZBIJEDITE DEXCOM 4 I SENZORE KOJI OSTAJU MASU , AKO U SVIM ZEMLJAMA EVROPSKE UNIJE ,A ZA PRECIZNO MJERENJE I ALARMIRANJE NIVOA SECERA. DOTIRAJTE ODREDJENI BROJ SENZRA I ONDA GOVORITE O NOVINAMA

Opa
Gost
Opa

Svaka cast za Gocu Trzan koja je prisustvovala dogadjaju.

Send this to a friend