Društvo

O čempresima i ljudima: Napori za očuvanje parka su borba za prava djece

Građani Bara danas su se okupili kako bi svečano zatvorili Festival „O čempresima i ljudima“, a Tamara Čurović, pravnica i bivša učenica Gimanizije „Niko Rolović“ poručila je da su svi napori za očuvanje dvorišta i parka ustvari borba za prava djece na zdravo odrastanje i razvoj.

Kolumnista i filozof Stefan Đukić je, čitajući pjesmu Aleksandra Ivanovića “Kari Šabanovi”, naveo da su sjećanja suština našeg bića i da ne bi bili ljudi koji jesmo ako ne bi imali sjećanja i iskustva.

<<<Kraj protesta u Baru, Skupština 12. novembra raspravlja o lokaciji za vrtić<<<

Naglasio je da je tužno sjećanje iz Ivanovićeve pjesme posljedica tehnološkog napretka, dok bi čupanje i betoniranje sjećanja kroz rušenje parka ostavilo sve bez identiteta, te je to ocijenio nedopustivim.

Arhitekta, Ognjen Banović, istakao je da su vrtići objekti koji su sastavni dio stanovanja.

“Vrtić na ovom mjestu bi opsluživao neposrednu okolinu koju čine komercijalne i školske djelatnosti i gdje je populacija već srednjih godina, pa time ne postoji razlog da vrtić bude tu izgrađen. Ako vrtić nije namijenjen neposrednoj okolini, to bi značilo da je cijelom gradu, što je van svih pravila i pameti. Djeca su populacija koja brzo raste, pa se i potrebe za vrtićima u naselju stalno mijenjaju”, ukazao je on.

Studentkinja završne godine medicine Rialda Kurgaš rekla je da se kao jako bitan aspekt izdvaja i nesaglasnost planiranog projekta sa higijensko-medicinskim standardima, koji se bave očuvanjem zdravlja i sprječavanjem bolesti.

Profesor Neđeljko Đurović izrazio je želju i nadu da će se svi okupiti i sljedeće godine, na istom mjestu, ljepšim povodom i naglasio da niko nema pravo da budućim generacijama oduzme mjesto za sjećanje.

Na kraju je pročitano Otvoreno pismo upućeno odbornicima Skupštine Opštine Bar i ministru prosvjete Damiru Šehoviću u kojem ih građani mole da, na sjutrašnjoj sjednici, dobro saslušaju argumente kojima će Inicijativa biti obrazložena, te da odluku donesu vođeni razumom, ljubavlju i brigom prema gradu i svojim sugrađanima.

O borbi za očuvanje parka i dvorišta, te izgradnji vrtića govorili su i predsjednik đačkog parlamenta Miloš Đuranović,  psihološkinja Branka Ćalasan, spisateljica Tanja Sekulić i profesorica Vesna Pavićević.

Nakon izlaganja, otvorena je izložba “Krugovi generacijama pričaju”, a okupljeni su mogli da uživaju u starim i novim fotografijama snimljenim u dvorištu Gimnazije. Od početka Inicijative veliki broj bivših učenika Gimnazije, ali i drugih Barana koji žive u inostranstvu, poslao je svoje stare fotografije, želeći da učestvuje u naporima za čuvanje dvorišta.

“To vidimo kao dokaz da je ovaj prostor ne samo voljen od mnogih, već prije svega funkcionalan i izuzetno potreban”, rekli su organizatori Inicijative.

Organizovan je i muzički dio programa, trio koji čine Andrej Vojvodić, na violini, Sonja Vojvodić, na flauti, i Stefan Đukić, na harmonici, nakon čega je Sonja izvela i joga performans.

Za 18 časova najavljena je projekcija animiranog filma “Pom Poko”, čuvenog Mijazakija, nakon čega će Vladimir Vuković održati koncert.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjetro
Gost
Pjetro

Sehovic ce da vidim je li bilo ovako nesto u Hrvatsku pa ce da primjeni i odje. Kome trebaju zeleni prasnjavi cepresi kad mozemo da imamo BETON eeeeej BETON, pa ga moze ofarbati u koju oces boju ja bih predlozio pink da se uklopi sa okolinom.

vizionar
Gost
vizionar

Ovi što protestuju brzo će se pokajati kad ne budu imali gdje da upišu djecu u vrtić nego će morati da plaćaju samo privatni koji je deset puta skuplji

123
Gost
123

Neki komentatori stvaraju sliku da vrtić može na to jedno jedino mjesto i niđe drugo. Kao da ne postoji druga lokacija, nego ako ga ne bude baš tu – nikad ga neće napravit.

Dejo11devetki💔
Gost
Dejo11devetki💔

A burek 😃😃😃😃😃👍

xyz
Gost
xyz

Pitao bih ove koji protestvuju imaju li djecu za vrtic ? Da li idu u nekom od prebukiranih vrtica ? Baru je hitno potreban ovoliki vrtic,sa ovim se i kasni,problem je sve veci iz godine u godinu,nije od juce vec petnaestak godina.Javna je tajna da za upis u vrtic treba debela veza a za novu lokaciju treba cekati minimum 5… Više »

Predo
Gost
Predo

Prizeljkujem da, za koju godinu, ovi sto dokono protestuju ne uspiju da upisu svoju djecu u vrtic…
Nek placaju privatni kad mogu.

no no no
Gost
no no no

ti XYZ ne posustajes ali ni mi necemo.Laka ti noc strucnjace.

Send this to a friend