Društvo

Obezbijediti pristupačnost za sve OSI: Samostalni život nije hir

Samostalni život i pristupačnost su prava osoba s invaliditetom koje je svako društvo dužno obezbijediti, a sistem i država omogućiti i podržati, poručeno je danas s obilježavanja Evropskog dana samostalnog života i Svjetskog dana podizanja svijesti o pristupačnosti u Podgorici.

Kako je kazao Milenko Vojičić, predsjednik Skupštine UMHCG, život u kući ili u nekoj instituciji, život u segregaciji i grupisanje osoba s invaliditetom je mnogo skuplje za jedno društvo nego samostalni život.

“Samostalni život nije hir, niti je borba za njegovo ostvarivanje nastala kao rezultat nezahvalnosti i samoživosti osoba s invaliditetom. On je nastao i postoji kao istinska potreba da imamo dostojanstven život, život dostojan čovjeka. Za samostalan život potrebno da postoji pristupačna sredina, prevoz, mogućnost za razmjenu informacija, odgovarajuća ortopedska pomagala, asistivne tehnologije i najčešće usluga personalne asistencije. Nepristupačno okruženje, objekti, saobraćaj, usluge, informacije, komunikacije i tehnologije su posljedica društvenog pristupa prema osobama s invaliditetom, onog koji nas vidi kao pasivne, bespomoćne, ili manje važne za jednu društvenu zajednicu. Ne tražimo da se prirodno okruženje ruši, tražimo da ono izgrađeno bude jednako naše, kao i svih vas ovdje, ili svih onih koji nijesu s nama“ naglasio je Vojičić.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je da ljudi koji su naši prijatelji imaju drugačije standarde, ali su nam potrebe svima iste.

„Postoje dobri standardi pristupačnosti, ali smo uvidjeli da čak i na mjestima koja su građevinski prilagođena neodgovornim ponašanjem sprečavamo funkcionisanje i cirkulisanje naših prijatelja“, napomenuo je Radulović.

Prema riječima ministra saobraćaja i turizma Osmana Nurkovića, ovaj resor se problemom pristupačnosti bavi s dva aspekta: kroz omogućavanje uslova za pristupačne objekte saobraćaja, dok se drugi aspekt odnosi na prevozna sredstva.

„Prilagođavanje prevoznih sredstava predstavlja znatno složeniji posao, koji zavisi od vođenja politike na državnom i lokalnom nivou u oblasti javnog prevoza. U tom smislu, potrebno je još dosta aktivnosti i zajedničkog djelovanja kako bismo dostigli ciljeve“, zaključio je Nurković.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Nono
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nono
Gost
Nono

Vidji kako se spusta stepenicama metar i po od rampe. Stop foliranciji.

Send this to a friend