Društvo

Obilježen Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci

Ministarstvo nauke povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci organizovalo je u Američkom uglu predavanja profesorice na Univerzitetu Crne Gore, Vanese Mahoni, kao i doktorantkinje na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Ane Velimirović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, ovogodišnji Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci posvećen je temi „Ulaganje u žene i djevojke u nauci za inkluzivni zeleni razvoj“.

“Posjetioci predavanja su imali priliku da se upoznaju sa naučnim radom, razvojem istraživanja, ali i motivima koji su podstakli ove dvije uspješne naučnice da se bave naukom”, navode u tom resoru.

Mahoni, Fulbrajt stipendistkinja iz Njujorka, koja ove godine boravi u Crnoj Gori kao gostujući predavač na UCG, govorila je o svom ličnom putu koji je doveo do nauke i ponudila inspirativne savjete za uspjeh žena u tehničkim oblastima.

“Govorila je o svojim inženjerskim počecima na Arizona State University, doktorskim studijama na NYU Medicinskom fakultetu, trenutnoj ulozi koju kao konsultant i stručnjak za obradu podataka ima u IBM-u, kao i onome što radi u Crnoj Gori. Po Vanesinim riječima, za uspjeh je potreban uporan i vrijedan rad, i kad se on udruži sa motivacijom, ništa nije nemoguće”, dodaju u Ministarstvu.

Velimirović je dobitnica stipendije za doktorska istraživanja Ministarstva nauke, zahvaljujući kojoj će izučavati stanje biodiverziteta tvrde pšenice u Crnoj Gori, primjenom savremenih molekularnih metoda proučavanja i dokumentovanja i doprinijeće boljem očuvanju i održivoj upotrebi ove vrste.

“Ana je govorila o iskustvu tokom dvogodišnjih magistarskih studija na Mediteranskom agronomskom institutu u Grčkoj u oblasti biotehnologije i održive agronomije, ali i značaju boravka u Italiji, na post master programu, na Istraživačkom institutu za bionauke i bioresurse”, ističu u Ministarstvu nauke.

Taj resor je predavanja organizovao u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Američkim uglom u Podgorici.

Podsjećamo, Ujedinjene nacije su prije četiri godine usvojile Rezoluciju kojom je 11. februar proglašen za Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci, kako bi se postigao potpun i jednak pristup i učešće žena i djevojaka u nauci, te i dalje jačala rodna ravnopravnost.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mislim
Gost
Mislim

E nauka za žene..treba ih učiti finom ponašanju da budu žene i majke domaćice a nauku neka ostave sastrane..kad su se žene dale u nauku nema familija nema djece,rodbina se zapostavlja niko nema vremena dočekati gosta..Nekažem da žena ne treba da radi ali pristojno vrijeme da ima vremena za familiju.Mora se reći i društvo je krivo jer plate nisu dovoljne… Više »

Send this to a friend