Društvo

Oblast medija visoko na agendi crnogorske Vlade

Foto: Mediabiro

Oblast medija visoko je na agendi crnogorske Vlade, a sloboda istraživanja kao temeljno ljudsko i demokratsko pravo visoko je na agendi Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, poručila je resorna ministarka Tamara Srzentić na konferenciji “Sloboda medija- juče, danas i sjutra”.

“Kako bi se riješili višegodišnji problemi medijske zajednice u Crnoj Gori, premijer i ja smo 12. marta započeli seriju otvorenih sastanaka u okviru kontinuiranog dijaloga sa medijima, u želji da prepoznamo potrebe i probleme medijske zajednice. Nakon desetine održanih sastanaka, sa više od 80 predstavnika medija, medijskih udruženja i NVO organizacija, kreirali smo banku potreba koja predstavlja sintezu svih izazova s kojima se mediji i medijski radnici suočavaju svakodnevno”, kazala je Srzentić.

Poručila je da moramo osnažiti različite perspektive te koristiti snagu medija da budu oči i uši svih građanki i građana Crne Gore.

“Vjerujem da će paket medijskih zakona postati dobar okvir za buduće konkretne aktivnosti usmjerene na unaprijeđenje za rad medija i medijskih sloboda. U Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija i meni ćete uvijek imati iskrenog i posvećenog partnera”, zaključila je Srzentić.

Sindikat medija prati sve što je u vezi sa crnogorskom medijskom scenom prije svega jer predstavljaju polovinu zaposlenih u tim medijima, kazala je predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović Veličković, ističući da je cilj da makar elementarnu slobodu svi imaju.

“Zaposleni u medijima osjetili su itekako teret pandemije, što kroz rad u otežanim uslovima, to i kroz izuzetno povećan obim posla koji nije plaćen ni na koji način. Naprotiv, strah od otkaza i dalje je prisutan”, kazala je ona.

Foto: Mediabiro

Na konferenciji je govorila i generalna sekretarka Nezavisnog udruženja novinara Srbije Tamara Filipović Stevanović.

“Što se tiče situacije na Zapadnom Balkanu, ona nije svijetla. Godina za nama je bila po mnogo čemu specifična i čini mi se da bilježimo negativan rezultat koji se nadamo da ćemo prevazići u ovoj godini. Globalna pandemija je uticala na sužavanje ljudskih prava, a nama iz naše profesije na polju medijskih sloboda je to bilo prilično brutalno “, poručila je Filipović Stevanović ističući da je Srbija pokazala da je lider u gušenju medijskih sloboda u regionu.

Zabrinutost, kaže, pokazuju i izvještaji Evropske komisije o napretku naših zemalja u procesu pridruživanja EU.

Prvi sekretar ambasade  Norveške Stefan Sandstad Almehagen kazao je da je sloboda medija važna za vladavinu prava te da je među osnovnim stavkama za crnogorski put ka Evropskoj uniji.

“Zadovoljan sam što vidim odlučnost Vlade da se ka tome ide”, poručio je on sa današnje konferencije.

Send this to a friend