Društvo

Od morbila životno ugrožene osobe sa slabim imunitetom

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) do juče nije zabilježen nijedan slučaj oboljelih od malih boginja, kazao je Dnevnim novinama infektolog ove zdravstvene ustanove Milan Jovanović.

On napominje da u životnoj opasnosti od morbila mogu biti imunokompromitovane i osobe sa drugim komorbiditetima, odnosno pridruženim oboljenjima, dok se kod ostalih, djece i odraslih, ispoljava ista ili slična klinička slika.

“Prodromalni stradijum koji traje jedan do četiri dana odlikuje visoka tjelesna temperatura, suv nadražajani kašalj, kijavica, promuklost, koplikove bijele mrlje na sluznici usne duplje u nivou gornjih pretkutnjaka”, navodi Jovanović.

Osipni stadijum, ističe on, podrazumijeva novi skok tjelesne temperature, “ospa postaje makulopapulozna koja se širi od lica prema tabanima i postaje slivena ospa bez zdrave kože”.

“Kašalj se pojačava, kijavica i promuklost. Kada se ospa pojavi na dlanovima i tabanima dolazi do poboljšanja opšteg stanja. Rijetka komplikacija je meningoencefalitis (upala moždanih opni), predočio je Jovanović.

Podsjećamo, u Crnoj Gori je u ponedjeljak registrovan prvi slučaj obolijevanja od malih boginja, a riječ je o četrnaestomjesečnoj djevoj čici iz Beograda koja je u Podgoricu došla u posjetu rodbini. Djevojčica je smještena u Dječju bolnicu Kliničkog centra i prema posljednjim informacijama, njeno stanje je dobro.

Kako su ljekari objasnili, ovo oboljenje se brzo prenosi, čak i na udaljenosti od jednog metra od zaražene osobe.

Pored nevakcinisane novorođenčadi i djece, u opasnosti su, kako je rekla direktorica direktorata za kontrolu kvaliteta i unapređenje ljudskih resursa Vesna Miranović, osobe rođene u periodu od 1971. do 1993. godine.

Ipak, iz Ministarstva zdravlja su u više navrata napomenuli da razloga za paniku nema, te da je država spremna da se suoči sa eventualnom epidemijom malih boginja.

Send this to a friend