Društvo

Odbrana Kneževića: Svetlana Mijatović vratila kredite prije pet godina

Duško Knežević

Odbrana predsjednika Atlas Grupe Duška Kneževića obavještava javnost da ni Svetlani Mijatović ni njenom braniocu nije uručeno rješenje Višeg suda u Podgorici o određivanju pritvora.

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici donio je rješenje o određivanju pritvora 56-godišnjoj Mijatović i 37-godišnjem Ukrajincu Andreju Kononenku, koje Specijalno tužilaštvo sumnjiči da su članovi kriminalne grupe vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića.

“U informaciji koja je objavljena u medijima, Specijalni državni tužilac iznosi u potpunosti netačne podatke, navodeći da Svetlana Mijatović i Andrej Kononenko nisu bili u obavezi da banci vrate kredite koje su podizali. U IBM banci svi krediti koje su podigli Svetlana Mijatović i Andrej Kononenko su u cjelosti vraćeni banci“, ukazuje Zdravko Đukanović, advokat Kneževića i Svetlane Mijatović.

On napominje da SDT i Viši sud u Podgorici nastavljaju da vrši sve jači pritisak na Kneževića, određujući nezakonite pritvore članovima njegove porodice.

“Pri tome, kao osnov za pokretanje krivičnog postupka protiv Svetlane Mijatović su krediti podignuti i isplaćeni prije gotovo pet godina. Nejasno je kako je i pored brojnih kontrola Centralne banke Crne Gore, koje su vršene svake godine i koje su objavljene, SDT tek sada uočilo ovu vrstu (kako kažu) nezakonitosti. Nejasno je zbog čega SDT ne procesuira i ne proverava na stotine nevraćenih kredita (krediti isplaćeni bez odgovarajućeg obezbjeđenja) u drugim bankama, ali uredno vraćene kredite uočava kao ozbiljnu nezakonitost“, rekao je Đukanović.

On ističe da je svih deset navedenih kredita je vraćeno u cjelosti.

“SDT takođe iznosi nedokazane i neprovjerene tvrdnje, zloupotrebljavajući okolnost da odbrana nije u mogućnosti da se u obraćanju javnosti i medijima detaljno izjasni na sve neistinite navode, jer ima zakonsku obavezu čuvanja tajne u odnosu na saznanja do kojih dođe u istrazi. Ova obaveza čuvanja tajne za SDT ne važi“, dodaje advokat.

Đukanović kaže da je u nekoliko navrata upoznao tužioca da su razlozi nepristupanja Svetlane Mijatović SDT u Podgorici zdravstvene prirode, ali je ta okolnost za SDT bez značaja.

“Nakon što nam bude uručeno rješenje o određivanju pritvora na isto ćemo uložiti žalbu. U konkretnom slučaju imamo situaciju selektivnog sprovođenja pravde i zakona kao i metod trostrukih standarda u postupanju SDT. Kao odbrana na ovakve postupke reagovaćemo svim zakonskim sredstvima, uvjereni da će sudovi postupati isključivo na osnovu zakona, čuvajući integritet struke i onemogućavajući samovolju Specijalnog državnog tužilašđtva“, naglašava Đukanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pisar
Gost
Pisar

Medo srete vuka u šumi i upita ga: – “Vuče imaš li cigara?” “Nemam”, kaže vuk i medo ga razbije. Sjutradan, isto pitanje. “Imam”, kaže vuk: “Hoćeš li s bijelim ili smeđim filterom.” – “A imaš li upaljač?” “Nemam”, kaže vuk i medo ga razbije. Sjutradan, ista pitanja, medo zapali i upita vuka: – “Gdje ti je kapa?” “Što”, kaže… Više »

Peki
Gost
Peki

Maknite ovu vegu vise,evo je pomodrio vas od lazi,on i njegova koverta,pozdrav za miga brata,jel ti rodilo grozdje migooo

Send this to a friend