Društvo

Oko 20 miliona eura za zaštitu od poplava i šetališta pored Lima i Grnčara

Realizacijom Projekta regulacije Lima i Grnčara stvoriće se uslovi za izgradnju višenamjenskih obaloutvrda na Limu i Grnčaru, a početak radova očekuje se već tokom naredne godine, saopštili su danas iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, ističući da će se time riješiti višedecenijski problemi sa poplavama, sačuvati vodotoci, zaštititi stanovništvo, zemljište i objekti, a ujedno će četiri opštine na sjeveru dobiti moderna šetališta uz rijeku.

Kako je danas saopšteno na predstavljanju projekta u Opštni Bijelo Polje, za taj projekat od kapitalne važnosti za Bijelo Polje, Berane, Plav i Gusinje opredijeljeno je oko 20 miliona eura.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović kazao je da je zadovoljan što danas svi zajedno svjedoče o progresu tog projekta.

“Uredićemo korita rijeka Lim i Grčara. Zaštitićemo se od poplava i sačuvaćemo imovinu naših građana. Sačuvaćemo poljoprivredno zemljište i zaštititi ga od trajnog gubitka. To je naš ograničeni resurs i moramo ga čuvati. Gradićemo infrastrukturu, vidjeli ste kakvu, koja će imati svoje posebne vrijednosti, ambijentalne, turističke i rekreativne“, kazao je Simović.

Dodao je da je u pitanju multifunkcionalni projekat kojim Vlada pokazuje odlučnost da rješava pitanje zaštite životne sredine i naglasio da svi zajedno moraju podizati svijest o važnosti zaštite okoline.

I ove animacije će biti stvarnost

On je istakao da Vlada Crne Gore u saradnji sa Svjetskom bankom realizuje brojne projekte u mnogim oblastima, koji su imali velike efekte po ekonomiju i razvoj crnogorskog društva, ali da je lično bio posebno posvećen realizaciji ovog projekta, uvažavajući domete svih ostalih, jer Regulacija Lima i Grnčara ima višestruku vrijednost.

Bijelo Polje

„Decenijama smo svjedočili da ono što treba da bude prednost i šansa u svakom gradu, a to je izlazak na rijeku, kontakt sa rijekom, bilo je, nažalost, izazov i kazna. Zbog bujičnih rijeka, svjedočili smo poplavama, odnošenju plodnog zemljišta, uništavanju imovine i velikim štetama pričinjenim stanovništvu. To su razlozi što smo u prethodnim komunikacijama sa partnerima iz Svjetske banke, a uz podršku u prvoj fazi projekta, bespovratnih sredstava GEF i SCCF nastojali i uspjeli da dobijemo značajna sredstva na nivou regionalnog projekta, koja smo opredijelili za pripremu ovog projekta“, kazao je Simović.

Berane

On je rekao da vjeruje da će do kraja novembra biti završen Glavni projekat za realizaciju infrastrukture koju se može vidjeti na animacijama.

„Animacije koje smo vidjeli sjutra treba da budu stvarnost, slike u Bijelom Polju, Gusinju, Plavu, Beranama, ali i u Andrijevici koja ima trenutno imovinske probleme i potrebu eksproprijacije, ali ćemo u sklopu ovog projekta definisati određene aktivnosti koje će biti od važnosti za građane i u toj opštini”, poručio je ministar.

Gusinje

Projektom regulacije će u Gusinju biti obuhvaćeno pet i po kilometara toka Grnčara, za šta će biti izdvojeno 6,7 miliona eura. U Plavu će se regulisati Lim u dužini od 2,2 km i uložiće se 2,6 miliona eura. Projekat regulacije Lima u Beranama će promijeniti urbano jezgro ovog grada u dužini od 1,6 km, u šta će biti investirano dva i po miliona eura. U Bijelom Polju u izgradnju lijeve obaloutvrde Lima u dužini od 600 metara investiraće se 1,6 miliona eura.

Plav

Simović je pozvao sve prisutne na saradnju kako bi se procedure ispoštovale u rokovima i radovi počeli u planiranoj dinamici.

SB: Problem pretvoren u šansu za razvoj

Šef kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Emanuel Salinas kazao je da je posebno inspirisan idejom projekta koja nešto što je problem, kakvi su rizici od poplava, može okrenuti u korist i šansu za razvoj.

“Rješavanjem rizika od poplava, kroz ovaj projekat, unaprijediće se mogućnosti za poljoprivrednu proizvodnju, turizam i bolji kvalitet života građana u ovim opštinama”, rekao je i zahvalio se timu koji je radio na projektu, Vladi Crne Gore, posebno Simoviću koji je, kako je kazao, uložio značajan trud da projekat uspije.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović istakao je da je Lim do sada predstavljao opasnost, odnosno rijeku koja je plavila i stvarala probleme.

“Zato je ovo značajan momenat za čitav sjever, jer Lim postaje potencijal i šansa, prije svega za razvoj poljoprivrede u onim zonama, gdje će se napraviti zaštita od plavljenja”, istakao je on.

Smolović je podsjetio da će sa završetkom projekta izgradnje Kolektora za prečišćavanje otpadnih voda Bijelo Polje imati čistu i ekološki zaštićenu rijeku,a da se regulacijom korita i izgradnjom šetališta dobija izlaz grada na vodu.

“Posebno važno za Bijelo Polje je što ćemo urediti centralnu zonu grada i stvoriti modernu ambijentalnu cjelinu koja će u potpunosti transformisati izgled Bijelog Polja, jer će izaći na rijeku”, dodao je.

I predsjednici ostalih opština zadovoljni su realizacijom projekta koji će riješiti brojne probleme na teritoriji njihovih opština i poručili su da su spremni da maksimalno tome doprinesu.

Pripremu projektne dokumentacije realizovalo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom, a finansirana je iz bespovratnih sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i Specijalnog fonda za klimatske promjene (SCCF), a u okviru regionalnog projekta „Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu“.

Pogledajte kako bi konačno trebalo da izgledaju regulisane rijeke.

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
Kralj Nikola IMojeimrNikola...The rock
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

20 miliona ne vrede Gusinje, Berane, Bijelo Polje sa sve Mojkovcem i Andrijevicom.

Mojeimr
Gost
Mojeimr

Zivio bemax

Nikola
Gost
Nikola

20 miliona!!!!!!!Pa novi grad napravite za te pare….

...
Gost
...

Svaka cast, bas lijepo! Doci ce vrijeme kad ce se ljudi sve vise vracati ovakvim sredinama. I zdravije su, i potrebnije obicnom covjeku…

The rock
Gost
The rock

Bolje da ste pare ulozili da se narod na sjever zaposli i omladina ne ide iz tih gradova.Nego sto im pravite setaliste kraj rijeke!

Gusinje
Gost
Gusinje

Ovo je za pohvalu,trena sve ugraditi da naši gradovi dobiju izglede modernih evropskih gradova,da budu cisti,uređeni i prijatno za život u njima

Euro-Song
Gost
Euro-Song

Lim to neće prihvatiti.

Send this to a friend