Društvo

Ombudsman: Dodatno otežan položaj LGBTIQ osoba

Homofobične i slične izjave, kao i govor mržnje koji je odavno prepoznat na društvenim mrežama, sada još više marginalizuje LGBTIQ osobe pridajući političkim oponentima njihove karakteristike u negativnom značenju i time dodatno ugrožavajući njihov ionako ranjiv položaj, saopšteno je iz Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda reagovali su na jučerašnju homofobičnu izjavu poslanika Pokreta za promjene Nikole Bajčetića na Twitteru.

“Nakon što se u Crnoj Gori dodatno zaoštravaju političke konfrontacije, institucija Zaštitnika upozorava da se u takvim okolnostima mora tolerisati oštra retorika, izjave koje su ponekad čak i uvredljivog karaktera, kao i izražavanje koje može šokirati ili uznemiriti javnost (to su standardi slobode izražavanja u skladu sa međunarodnom praksom). Međutim, podsjećamo takođe da se ovakav diskurs toleriše zbog potrebe legitimnog cilja, odnosno obavještavanja javnosti o značajnim temama kroz debatu od javnog interesa”, navodi se u saopštenju.

Kako su istakli, u sadašnjoj situaciji javni diskurs u Crnoj Gori pokazuje znake odsustva bilo kod vida (samo)kontrole u kojem se čini da je osnovni cilj uvrijediti nekoga na ličnoj osnovi, a ne doprinijeti raspravi od javnog interesa.

“To svakako neće doprinijeti jačanju kulture dijaloga i tolerancije koji su nam sa više adresa označeni kao neophodnost, bez koje nije moguće napraviti vidljiv pomak u razvoju društva i napredovanje u evropskim integracijama” ocjenjuje se u saopštenju.

Napominju da u takvom javnom i političkom diskursu ponovo oživljavaju predrasude, stigma i govor mržnje kojim se narušava dostojanstvo osoba i društvenih grupa koje ničim nijesu označene kao faktor zbog kojih se rasprava odvija.

“Naprotiv, homofobične i slične izjave, kao i govor mržnje koji je odavno prepoznat na društvenim mrežama, sada još više marginalizuju ovu društvenu kategoriju pridajući političkim oponentima karakteristike LGBTIQ osoba u negativnom značenju i time dodatno ugrožavajući njihov ionako ranjiv položaj. Bilo kakvo dodatno objašnjenje ili relativizacija izrečenog samo pokazuje da politička i društvena javnost još uvijek nije svjesna težine izgovorene riječi, već se to samo dešava kad se ugrozi sopstveni lični integritet upravo onih koji se ponašaju na neprikladan i nedozvoljen način”, poručuje se u saopštenju.

Ombudsman apeluje, primarno na političku javnost, da sačuva dignitet svake ličnosti koliko god je to moguće, pokrene iskreni dijalog i koristi politička sredstva koja stoje na raspolaganju i u institucijama i u društvenom okruženju, umjesto prizemnih i vulgarnih metoda kojima se ugrožava ljudsko dostojanstvo.

“Pri tome je svakako nužno očuvati slobodu izražavanja kao osnovno sredstvo informisanja javnosti, ali i imati na umu da je ona ograničena – pored ostalog – i pravima drugih da ih uživaju u skladu sa onim što im je država dužna da garantuje”, zaključuje se u reagovanju.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
heftalicabonacaEdwBellaCiao
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
heftalica
Gost
heftalica

Evo ih.Ne oglasavas se kad je i pitanju nasilje nad djecom a ombdusmane?

bonaca
Gost
bonaca

Ljudska prava:građanska, politička, ekonomska, socijalna i kulturna. Svi zajedno smo ugrozeni,sto veca prica o pravimai slobodama sve smo neslobodniji i potlaceniji.

Edw
Gost
Edw

Oni ništa ne pripisuju. PzP su trampoidi koji vjeruju u teorije zavjere. Oni stvarno misle da postoji sekta homoseksualaca, koja vuče konce u svijetu.

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Citam li ja dobro da se “MORA tolerisati ULIČARSKA tzv.retorika”? Kontam “ali”, ali ne MORA I NE SMIJE da se tolerise ovo sto se radi i nacin na koji komunicira VECINA politicara! Ovo je UZAS goli i UZASAN PRIMJER MLADIM LJUDIMA!

Send this to a friend