Društvo

Ombudsman: Učitelj nije povrijedio prava đaka kako je tvrdila majka, roditelji pod nadzorom nadležnih

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore (Ombudsman)
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore (Ombudsman)

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da učitelj jedne osnovne škole na sjeveru Crne Gore nije povrijedio prava đaka trećeg razreda, kako je to tvrdila njegova majka. Preporučeno je Centru za socijalni rad da vrši pojačani nadzor nad roditeljima.

Ombudsmanu je majka dječaka od osam godina podnijela, krajem prošle godine, pritužbu u kojoj je navela da je učitelj njenom sinu davao bombone-tablete, te ga nakon toga ljubio i pipao i uz to tjerao da mu donese 20 eura.

“Podnositeljka pritužbe i njen suprug slučaj su prijavili Upravi policije, a predmet je bio dodijeljen u rad Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju. To tužilaštvo je vratilo predmet na dalje postupanje Osnovnom državnom tužilaštvu”, navodi zaštitnica ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković.

Nakon sprovedenog postupka i dobijene dokumentacije ombudsman je utvrdio da nije došlo do povrede prava dječaka, na koje je ukazivala njegova majka.

“Istovremeno, Zaštitnik zapaža da postupanje roditelja prema djeci (imaju ih četvoro) iziskuje pojačanu pozornost nadležnih državnih organa”, napominje Mijušković.

Navodne optužbe majke ispitali su nadležni u školi koju pohađa njen sin, Centar za socijalni rad, Uprava policije, te Osnovno tužilaštvo i Više tužilaštvo u Bijelom Polju.

“U školi je održan roditeljski sastanak na kome su učenici i roditelji opovrgli tvrdnje da je učitelj davao bombone-tablete, tražio ili zadržavao bilo koga od njih. Obaviješten je dežurni državni tužilac u ODT, koji je naložio da se prikupe obavještenja od djeteta i prijavljenog učitelja. Službenik Uprave policije je prikupio obavještenja od dječaka u prisustvu službenice Centra za socijalni rad, kao i od učitelja koji je negirao navode iz prijave”, kaže se u Mišljenju zaštitnice Mijušković.

Dodaje se da su policijski službenici provjeravajući navode iz prijave izvršili uvid u snimke sa video nadzora u školi i tom prilikom zapazili da nastavnik nakon završetka nastave u tom razredu, izlazi sa više učenika i ide hodnikom prema stepeništu i pridržava dječaka, držeći ga za ruku i predaje ga ocu.

Nastavnik je kazao da je to činio zbog nestabilnog hoda dječaka.

“Sa prikupljenim obavještenjima i usmenim saznanjima upoznat je državni tužilac u ODT, koji se izjasnio da o predmetnoj prijavi treba da se upozna dežurni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju. Nakon uvida u spise tužilac u VDT-u se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, napominje Mijušković.

Prema njenim riječima 11.12.2023. godine dežurnoj službi beranske policije proslijeđena je informaciija koju je glavna medicinska sestra KC Berane prijavila da je u toj ustanovi prilikom analize krvi i urina ovog dječaka ustanovljeno da je pozitivan na psihoaktivne supstance i da je o svemu upoznat državni tužilac u ODT -u.

Zbog toga je tužilac naložio da se od roditelja prikupe obavještenja o navedenom događaju jer im je saopšteno da su dječaka samoinicijativno doveli u KC Berane zbog analize krvi i urina.

Tada su otac i majka dječaka naveli da dijete od momenta prijavljivanja spornog gogađaja sa nastavnikom unazad deset dana nije pohađalo nastavu u školi, te da se dijete nije odvajalo od njih u tom periodu niti se družilo sa drugom djecom.

“Na osnovu rezultata analize urina dječaka utvrđeno da je pozitivan na benzodijazepinate, o čemu je upoznat nadležni dežurni tužilac. Iz pribavljenih zdravstvenih kartona od JZU Dom zdravlja na ime roditelja dječaka utvrđeno da su oboje od strane izabranog ljekara imali propisanu terapiju ljekovima iz grupe benzodijazepina (Lexilium, Lorazepam HF, Ksalol…)”, piše između ostalog u Mišljenju Mijušković.

Potom se saznalo da su u Centru za socijalni rad bili upoznati da su protiv roditelja dječaka pokrenuti krivični postupci kod Osnovnog državnog tužilaštva “zbog krivičnog djela uživanja opojnih droga” i “zbog krivičnog djela zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica”.

Centar za socijalni rad je pokrenuo postupak za ograničenje roditeljskog prava roditeljima dječaka uzimajući u obzir navedene krivične postupke.

Ističe se i da su roditelji odbili saradnju sa stručnim radnicima Centra za socijalni rad.

Prije ovog događaja tužilac je upoznat da roditelji dječaka, njega i drugu njihovu djecu snimaju kući i snimke koriste za traženje materijalne pomoći.

“Povodom tog događaja je ukazano Osnovnom državnom tužilaštvu da u konkretnom slučaju postoji dovoljan stepen osnovanosti sumnje da se radi o krivičnom djelu zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica. Službenici Centra za socijalni rad su više puta posjećivali tu porodicu i donijeli su rješenje kojim se određuje nadzor nad vršenjem roditeljskog prava Centra za socijalni rad. JU Centru za socijalni se preporučuje da u skladu sa svojim nadležnostima ispita kompetencije roditelja te da u skladu sa tim preduzme raspoložive mjere i radnje iz domena porodični pravne i socijalne zaštite maloljetne djece, a sve u cilju zaštite i ostvarivanja njihovih najboljih interesa”, zaključuje se u Mišljenju Mijušković.

A. Obradović

11

avatar
1000
8
3
0
 
11
MeryemPopokatepetllscgMarkoOpllll
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
lscg
Gost
lscg

Oduzeti djecu od tzv.roditelja. Ovo je užas. Državo ima li te?

Marko
Gost
Marko

Auuu kakvi se sve retardi zovu roditeljima, strašno…

Opllll
Gost
Opllll

Goniti ih za KD lažno prijavljivanje.

Neko tamo
Gost
Neko tamo

Roditelji pokušali da izmame pare na bilo koji način, pa se nadali da će dobiti odštetu od države i napaćenog učitelja, pi, šljam..

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Sad vam je jasno zašto niko neće da radi u učionici! Pa bolje gladovati, raditi u rudniku, kopati, nego biti prosvjetni radnik.

Meryem
Gost
Meryem

Pa nije nam lako a pogotovo učiteljima i učiteljicama razredne nastave !

Deki
Gost
Deki

Oduzimanje djece narkomanima. Obavezno

Raso
Gost
Raso

Bože, kakvih nas ima? Strašno

Popokatepetl
Gost
Popokatepetl

Užas. Niko te ka’ grdni ne može nagrditi.

Soko ticArav
Gost
Soko ticArav

I sto sad ? U itelj izvikan na sramotu . A nije kriv. Kazniti majku i to novčano .

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Kaznite majku??? Kako? Čime? Pa takve spodobe obraza nemaju, čime ih kazniti, a ovamo čovjeku uništen život!!!

Send this to a friend