Društvo

Ombudsman utvrdio: Gimnazijalci pretjerali sa slavljem u Tuzima, odgovorni i učenici i uprava

Učenici Gimnazije “25 maj” pretjerali su sa slavljem početkom marta, kada se u toj obrazovnoj ustanovi zavijorila zastava Albanije, nakon što je Albanski forum odnio pobjedu na izborima u Tuzima. To je u izvještaju utvrdio Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

U mišljenju koje potpisuje zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković, navodi se da je slavlje otišlo predaleko, jer ovakvo postupanje učenika – skandiranje, proslavanje, u suštini predstavlja političko djelovanje u prostorijama škole.

Naime, prema nalazima inspekcije, u JU Gimnaziji “25 maj“ u Tuzima, početkom marta za vrijeme odvijanja nastave, gupa učenika iz više odjeljenja, slavila je pobjedu jedne političke stranke na lokalnim izborima u toj opštini. Učenici su slavili u holu i dvorištu škole- raširili su albansku zastavu, skandirali i pjevali.

“Direktorica škole preduzimala je određene aktivnosti, pozivala učenike u svoj kabinet, ukazivala im i objašnjavala da u ustanovi nema mjesta za isticanje vjerskih nacionalnih ni političkih obilježja i uvjerenja. Pojedini profesori Gimnazije, međutim, predlagali su prekid nastave, ali se direktorica nije saglasila sa tim”, ističe Mijušković.

Proslava sa istaknutom albanskom zastavom trajala je, prema navodima škole, oko 10-ak minuta. Inspekcija je utvrdila da za vrijeme proslave crnogorsku zastavu koja se nalazi na ulazu škole nije niko dirao niti ugrozio.

“Određeni broj učenika koji su bili učesnici događaja, nijesu bili na nastavi, što je konstatovano u odjeljenskim knjigama”, navela je Mijušković.

Zaštitnik primjećuje da ovakvo postupanje učenika – skandiranje, slavlje, u suštini predstavlja političko djelovanje u prostorijama škole.

“Iako je navedeni događaj trajao relativno kratko i nastava nije prekidana, nedopustivo je da se bilo kakvo političko djelovanje ili proslavljanje, događa u obrazovnoj ustanovi, što je i protivno zakonu”, ukazuje Mijušković.

Poručuje da je obaveza rukovodstva škole da ne dozvoli da se školska ustanova koristi u političke svrhe bilo od strane učenika ili nastavnika.

“Navedeni događaj nije bio u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju, koji propisuje da u ustanovi nije dozvoljeno političko (stranačko) djelovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe. Dakle, bilo koji vid korišćenja ustanove u političke svrhe i od strane bilo kog, nije dozvoljeno i predstavlja zloupotrebu ustanove”, naglašava Mijušković.

Zaštitnik podsjeća na ocjenu prosvjetnog inspektora, da je “bez obzira na određene opstrukcije od strane nekih nastavnika, Gimnazija uspjela u tome da se nastava odvija normalno uz odsustvo grupe učenika”.

Takođe, ocjena inspektora je da trenutnu nepravilnost predstavlja činjenica da je jedan odjeljenski starješina opravdao časove učenicima koji su slavili izbornu pobjedu, dok drugi nijesu upisali ništa u smislu razloga odsustva sa nastave, u kom
smislu je školi ukazano da otkloni nepravilnosti.

Ministarstvo prosvjete u svom izjašnjenju naglašava da je u nadležnosti škola i prosvjetne inspekcije da se izvrši nadoknada časova i preduzmu mjere prema akterima pomenutog događaja, te da shodno pravilniku o načinu i postupku izricanja vaspitnih mjera za učenike gimnazije, škola može izreći vaspitne mjere učeniku.

Međutim, Zaštitnik smatra da učenici ne mogu biti jedini odgovorni za događaj koji je na samom početku trebao biti onemogućen, te dio odgovornosti pripada kako upravi škole, tako i nastavnicima koji su “dozvolili“ ovakvo ponašanje učenika i čak tražili da se prekine nastava tog dana.

Zaštitnik takođe primjećuje da je u vezi sa ovim događajem, izostala zvanična reakcija Ministarstva prosvjete.

“Imajući u vidu da Ministarstvo prosvjete, vrši nadzor nad zakonitošću rada ustanova u oblasti obrazovanja, shodno Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave, smatramo da je Ministarstvo prosvjete trebalo da reaguje i uputi jasnu poruku, kako se slične situacije ne bi ponovile”, mišljenja je Mijušković.

Učenici, ističe ona, treba da budu upoznati da nikakvo političko djelovanje u obrazovnoj ustanovi nije primjereno ni dozvoljeno.

“Stiče se utisak da učenici nijesu u potrebnoj mjeri upoznati sa zakonskom zabranom političkog djelovanja u ustanovi. Skandiranje, isticanje zastava po našem mišljenju predstavlja vid političkog djelovanja”, ukazuje Mijušković.

Poručuje da pravilnik o kućnom redu treba biti istaknut na vidnom mjestu u holu škole.

“Poznavanje pravila koja treba da se poštuju, doprinosi stvaranju sigurne, mirne i uređene sredine za učenike, a može doprinijeti i prevenciji nepoželjnih ponašanja među djecom. Škola je mjesto u kojem djeca provode veliki dio svog vremena i u kojem treba da se
osjećaju sigurno i bezbjedno”, navela je Mijušković.

Ona je preporučila Gimnaziji da da ubuduće u ovakvim i sličnim slučajevima preduzme radnje i mjere i spriječi političko djelovanje u
ustanovi, ali i da informiše učenike o njihovim pravima i dužnostima i o zabrani političkog djelovanja u ustanovi.

Ministarstvu prosvjete preporučuje da ispita odgovornost u vezi sa proslavom u JU Gimnaziji “25 maj“ i korišćenja škole u političke svrhe, ali i da preduzme aktivnosti na edukaciji nastavnog kadra o zabrani korišćenja obrazovne ustanove u političke svrhe.

S.Đukanović

65

avatar
1000
37
28
0
 
51
StekaKADARafamakafonKotAfrika
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Steka
Gost
Steka

Crna Gora nije država Crnogoraca nego sviju građana, šta se žalite ovo je demokratija!

Afrika
Gost
Afrika

a nijesu oni pretjerali ništa, no onako kako treba. Kad pogledamo zastave na svadbama, jasno je dosta toga kako zakon funkcioniše i koliko je većini stalo do svoje države

Vasilije
Gost
Vasilije

Umorila se zaštitnica sto je napisala ove konstatacije. Ako je srpsska zastava u pitanju policija interveniše.

Kot
Gost
Kot

To i nije istina

JA TO
Gost
JA TO

Zato smo tu đe smo….

Kazagrande
Gost
Kazagrande

ucenicima za kaznu 4 vikenda mahanje CG zastavama

Zabjelo
Gost
Zabjelo

A okle pretjerali..nisu cini vam se to

Mujo
Gost
Mujo

Vrh a kazna

Stara HERCEGOVI
Gost
Stara HERCEGOVI

Albanci ce na kraju da svedu CG na ono sto je nekada bila Cetinje i bliza okolina.

Goran
Gost
Goran

I hoće

Bnjj
Gost
Bnjj

A stanovima i kreditima šta je tu utvrdio ko je tu kriv

Jaon
Gost
Jaon

Idealan uzrast za manipulaciju.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ombudsman se ne obraća o lošem životu građana ko je tu kriv

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

dps za rad interesa svoje partije i za rad licnog materijalnog interesa zrtvuje drzavu. Sve ce to doci na naplatu, samo polako!!!

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

nego sto nego da se raduju sa svojom drzavnom zastavim

Cuca iz Boke
Gost
Cuca iz Boke

Učenici malo pretjerali, Ramuš malo pretjerao, Kurti malo pretjerao, Meta malo pretjerao, albanska policija malo pretjerala…Nećemo za to malo dizati graju!

Dejo1000miliona
Gost
Dejo1000miliona

Šta reći a ne zaplakati. 😂

Beee
Gost
Beee

Kakav jad i tuga ove đece a još više njihovih roditelja.Potpuni zaostali maloumnici

Send this to a friend