Društvo Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović poručuje

Oni koji uništavaju životnu sredinu biće sankcionisani

Ana Novaković Đurović

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović najavila je drugačiji pristup Ministarstva u odnosu prema zaštiti životne sredine, dinamiziranje pregovora u Poglavlju 27 i kooperativnost s medijima i nevladinim sektorom.

“Ja zaista vjerujem da će doći do suštinskih promjena i iskoraka u ovoj oblasti i to je na kraju i na početku moja odgovornost. Dakle, iz činjenice da dolazim iz Zelene partije i da predsjednik Vlade takođe dolazi iz te partije, i činjenice da je zelena agenda jedna od pet prioriteta 43. Vlade, vjerujem da dovoljno govori o jasnoj opredijeljenosti u odnosu na ovo pitanje”, kazala je Novaković Đurović.

A to znači, objašnjava ministarka, usvajanje važnih zakona, od kojih su mnogi godinama na čekanju i još važnije njihovu strogu implementaciju. Disciplinovanje institucija, frontalno suočavanje sa svim oblicima devastacije prostora i neselektivno kažnajvanje nesavjesnih.

“Oni koji krše Zakon i koji uništavaju životnu sredinu biće adekvatno sankcionisani, neće biti privilegovanih, i taj pristup će iz ugla institucije kojom rukovodim biti neselektivan”, poručila je ona.

Zato je važno riješiti naš čuveni problem nereagovanja nadležnih ili možda još veći, čestog preklapanja nadležnosti.

“Novo zakonsko rješenje podrazumijeva jedan drugačiji pristup kontrole, centralizovane kontrole sa inspektorom koji će sa nivoa ministarstva vršiti tu vrstu kontrole nad lokalnim institucijama jer je propoznato ono što je trenutno rješenje nije dalo rezultate u praksi”, kaže Novaković Đurović.

Očekujemo kako je ministarka najavila, već ove sedmice, početak priče o transformaciji nacionalnih parkova, jačanje uloge eko fonda, povećanje podsticaja za ulaganje u održive izvore energije, kao i ulazak u trku sa razvijenim zemljama u priči dekarbonizacije elektroenergetskog sektora.

12

avatar
1000
9
3
0
 
10
Sve vi cvjetaloDejanDoloresJajaPuka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sve vi cvjetalo
Gost
Sve vi cvjetalo

Slazem se potpuno. Kako nam je URA bespovratno zagadila zivotnu sredinu u sadejstvu sa crkvom srbije i to radi u produzenom trajanju nadam se da cemo vas sankcionisati na prvim sljedecim izborima.

Dejan
Gost
Dejan

Najljepša pripadnica URA-e o kompetenciji ne bi ,vrijeme će pokazati

Jaja
Gost
Jaja

Sankcije se podrazumijevaju tu treba činjeti nešto na neki drugi moderniji način a sankcija dolazi na kraju mlada gospođice ako u tim godinama nemate neke nove ideje osim sankcija đavo ga je popio

Dolores
Gost
Dolores

Nešto ne ulivaš nadu…čim krećeš sa “sankcijama”…a nemaš nikakvu strategiju, projekciju, cilj koji ćeš “ostvariti”…Nije Ministarstvo NVO pa da “skrećeš pažnju”…Uh!

Puka
Gost
Puka

Jesli li smijenila direktora agencije za zžs?
Kadar Zdravka Krivokapića i Ratka Mitrovića

Milos bd
Gost
Milos bd

E ako je izjavila za javnost e to je nesto drugo. Prethodbici su izjavljivali isto ali to kao i sve kod nas ostane slovo na papiru i nista vise. Ne trebaju nam izjave trebaju nam dijela. Kad se krene autom masovno ljudi izbacaju iz auta kese boce sve i svasta. Pored svih saobracajnica u CG ima toliko smeca da mozemo… Više »

Pljevlja
Gost
Pljevlja

Kako je moguce da epcg 30 godina nekome uzurpira zemljište koje se granici sa Telektranom..i jos da se advokat brani na sudu kako Te uopste ne zagadjuje okolinu cak vise i dobro utice na zemljsite jer mu se moze jer ce svakako gradjani placati njihov bezobrazluk …je li to Ekološka i evropska država i postovanje prava na licu svojinu..

Mrki PG
Gost
Mrki PG

Biće ovo najbolja ministarka.

Jaja
Gost
Jaja

Sledeća priča nemamo dovoljno inspektora pa ne stižemo sve da pokažnjavamo

Alienware
Gost
Alienware

Pocnite od Ade Bojane i citavog CG primorja…

Mandingo
Gost
Mandingo

O čemu ova priča? 90 posto dizel automobila je s poskidanim filterima, dimi i čađi kancerogeni dim i čestice lete na sve strane, potrovasmo se!

Milos bd
Gost
Milos bd

Samo izjava za javnost. Nista vise

Send this to a friend