Društvo

ORL specijalista savjetuje kako da pobijedite kašalj

Kašalj predstavlja veliki problem, kao jedan od najkompleksnijih respiratornih simptoma i značajno utiče na kvalitet života pacijenata. Kašalj je odbrambena reakcija organizma, obezbjeđuje čišćenje disajnih puteva, pomaže u izbacivanju sekreta, iritanasa i štetnih čestica. Predstavlja simptom akutne ili hronične infekcije koju treba prepoznati kako bi olakšali ove neprijatne simptome pacijentima. Najčešći uzroci akutnog kašlja su virusne ili bakterijske infekcije, slijevanje sekreta u grlo, alergije, akutni bronhitis, pušenje, suh vazduh.

Produktivan kašalj nastaje zbog stvaranja velike količine sekreta koji treba izbaciti i važno je da se slobodno iskašljete odnosno da tako izbacite sekret iz disajnih puteva. Suhi kašalj je nadražajni bez sekreta, ali se može ublažiti održavanjem vlažne sluznice respiratornih puteva. Često se javljaju i mješovite forme kašlja koji ima komponente suhog i produktivnog kašlja.

Razgovarali smo sa Doc. dr Sanjom Krejović-Trivić, specijalistom ORL-fonijatrom kako da riješite ovaj problem: ‚‚Kašalj je najčešći razlog zbog koga pacijenti dolaze u ordinaciju ljekara opšte medicine, specijalista otorinolaringologije, pulmologije i pedijatrije. U svijetu se godišnje potroši preko 10 biliona dolara na lijekove za kašalj. Postoje tri najčešća uzroka kašlja: rinosinuzitis koji dovodi do slijevanja sekreta niz zadnji zid ždrijela, bolesti disajnih puteva i refluksna bolest.

U toku je sezona respiratornih infekcija, a aktuelna pandemija Covid 19 zahtijeva posebnu pažnju u liječenju ovih pacijenata. Ordinacije ljekara opšte prakse, a naročito specijalista otorinolaringologije i pulmologije su mjesta gde se ovi pacijenti mogu liječiti, ali i edukovati o mjerama prevencije širenja infekcije‚‚- napominje Doc. dr Krejović-Trivić.

 Simptomi respiratornih infekcija mogu biti različiti: zapušenost nosa, sekrecija iz nosa, slijevanje sekreta niz zadnji zid ždrijela, gubitak čula mirisa i okusa, kihanje, bol u grlu, promuklost, kašalj, malaksalost, povišena tjelesna temperatura.

Infekcije gornjih disajnih puteva su najčešće virusnog porijekla, ali može doći do komplikacije respiratornih infekcija kada su uzročnici uglavnom bakterije. Kako bi se izbjegla zloupotreba antibiotika u liječenju ovih infekcija, potrebno je uraditi bris nosa i ždrijela pacijentima, da bi utvrdili uzrok infekcije. Virusne infekcije ne treba liječiti antibioticima nego simptomatski: prirodnim preparatima, jačanjem imuniteta i mirovanjem. Bakterijske infekcije se liječe adekvatnim antibioticima na osnovu antibiograma, ali uz obaveznu primjenu sekretolitika i evakuaciju sekreta iz nosa. Hiperprodukcija sekreta u gornjim respiratornim putevima može dovesti do zapaljenja sinusa, uha i grla, problema sa disanjem i gutanjem, a postnazalno slijevanje sekreta dovodi do kašlja i komplikacija u donjim disajnim putevima.

Doc. dr Krejović-Trivić savjetuje – ‚‚Kašalj je koristan kad treba izbaciti sekret i spriječiti slijevanje sekreta u donje disajne puteve. Savjetuje se ispiranje nosa fiziološkim rastvorom i evakuacija sekreta iz nosa uz upotrebu mukolitika. Preporučujem primjenu izotoničnog ili hipertoničnog Propomucil® Physio spreja za nos koji doprinosi izbacivanju sekreta i smanjenju suhoće sluznice nosa. Ispiranje nosa ovim rastvorom pruža višestruku zaštitu tako što, svojim aktivnim sastojcima, doprinosi eliminaciji bakterija i virusa, čisti nos, regeneriše i vlaži sluznicu, smanjuje otok sluznice, olakšava disanje i redukuje postnazalnu sekreciju.

Dodatno za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva savjetujem upotrebu prirodnog sekretolitika kao što je Propomucil® 600 koji sadrži prečišćeni propolis bogatim polifenolima, snažnim antioksidansima koji pomažu odbrani pluća i gornjih disajnih puteva i prirodni N-acetilcistein koji razlaže sekret, olakšava njegovo izbacivanje i pomaže u borbi protiv infekcije, a dodatno aktivira imunitet.

Poznato je da med ima višestruku ulogu u terapiji kašlja: štiti i oblaže sluznicu usta i grla, umiruje kašalj, djeluje kao prirodni antioksidans, ima protivupalno dejstvo, a na sve ovo nam ukazuju i najnovije preporuke Britanskog nacionalnog instituta za zdravstvo prema kojim je med primarni izbor u liječenju kašlja, a Evropsko rinološko udruženje u terapiji produktivnog kašlja izdvaja N-acetilcistein kao prirodni mukolitik, koji razlaže sekret, smanjuje njegovu viskoznost i olakšava iskašljavanje.

Zbog toga svojim pacijentima preporučujem primjenu PropoMucil® kesice zbog svog blagotvornog dejstva i Propomucil® Physio spreja za nos koji doprinosi izbacivanju sekreta i smanjenju suhoće sluznice nosa, zato što sadrže sastojke koji doprinose da pluća i gornji disajni putevi budu zdravi.

 

 

Send this to a friend