Društvo

Osjetljive teme kao izazov za profesionalni razvoj

Zastava Crne Gore

Dvodnevni online seminar “Izučavanje i nastava osjetljivih istorijskih tema” koji je Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao u sklopu projekta “Nastava istorije tokom COVID 19 pandemije – jednak pristup za sve”, okupio je 80 profesora istorije i društvene grupe predmeta, istorijskih edukatora i istraživača.

Kroz četiri dvočasovna modula polaznici su slušali predavanja i učestvovali u radionicama na temu metodološkog pristupa kontroverznim temama, načinu na koji udžbenici u Crnoj Gori i regionu obrađuju dešavanja 90-ih. Takođe bilo je riječi o pristupu izučavanju i predavanju kontroverznih tema (sa osvrtom na 90-te) i izazova obrazovne prezentacije osjetljivih pitanja na mjestima ratnih zločina.

Prvog dana seminara, prva sesija pod nazivom “Kontroverzne teme u nastavi istorije“, koju je održao prof. Sait Šabotić, uključivala je metodološki pregled svih aspekata i izazova predavanja kontroverznih tema u učionici, kao i ulozi nastavnika i učenika u zajedničkom savladavanju ovih tema. Ovoj sesiji prisustvovao je i veliki broj studenata odsijeka Istorija, Filiozofskog fakulteta u Nikšiću.

Druga sesija “Ratovi 90-tih u udžbenicima istorije u Crnoj Gori i regionu – analiza i poređenje” koju je prezentovao istoričar Filip Kuzman, obuhvatila je evoluciju viđenja 90-ih u regionalnim i nacionalnim udžbenicima kao i detaljno poređenje različitih tematskih i metodičkih pristupa.

Nakon sesije otvorila se živa diskusija ož valjanosti različitih pristupa kao i o korišćenju adekvatne terminologije pri kreiranju lekcija za 90-te.

Drugi dan seminara započeo je predavanjem prof. Rada Vujovića, Predsjednika Udruženja profesora istorije Crne Gore (HIPMONT). Sesija “Metodološki pristup kontroverznim temama sa posebnim osvrtom na multiperspektivnost i povezanost sa ishodima”, okupila je najveći broj polaznika i profesore istorije iz cijele Crne Gore.

Nakon prezentacije metodološkog pristupa i četiri radionice koje obrađuju osjetljive teme XX vijeka, polaznici su učestvovali u raspravi o primjenjivosti ovog načina rada. Seminar je završen predavanjem “Komparativna analiza predstavljanja ratnih zločina u muzejskim postavkama Evrope, regiona i Crne Gore“, Vukana Ražnatovića, istoričara i kustosa Narodnog muzeja Crne Gore.

Ovo predavanje je bilo fokusirano na prezentaciju i nastavu istorije na mjestima zločina i u na obrazovnom karakteru muzejskih postavki.

Seminar i projekat u sklopu kojeg je organizovan podržan je od strane Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, preko Njemačke ambasade u Crnoj Gori.

Send this to a friend