Društvo MINISTARSTVO ODRŽIVOG RAZVOJA I TURIZMA ODBILO PROMJENE OBRAČUNAVANJA USLUGA SKUPLJANJA I DEPONOVANJA SMEĆA

Ostaje plaćanje po površini objekta, a ne količini otpada

ilustracija

Upravljanje otpadom i dalje će se plaćati po površini objekta koji koristi korisnik usluge, a ne po količini, utvrdilo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, piše Dan

Ministarstvo je naime, odbilo da prihvati sugestiju Bajrama Ceka iz Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu ambijenta Opštine Ulcinj, koju je dostavio na nacrt Zakona o komunalnim djelatnostima, ukazujući da bi trebalo preispitati da se upravljanje otpadom plaća po količini, a ne po površini objekta koji koristi korisnik usluge upravljanja otpadom.

“Primjedba se ne prihvata jer za to nisu stvoreni uslovi, iako će ovaj način utvrđivanja cijena usluge biti kao jedna od mogućnosti integrisan u metodologiju utvrđivanja cijena za ovu komunalnu djelatnost, a na jedinicama lokalne uprave je da se, saglasno svojim mogućnostima, opredijele za metodologiju koja im najviše odgovara”, navode iz Ministarstva.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma nije prihvatilo sugestiju preduzeća Čistoća da se još jednom preispita odluka o uvođenju jedinstvenih cijena komunalnih usluga za pravna i fizička lica jer je, kako navode, odredba kojom se propisuje obaveza istih cijena uglavnom primjenjiva na usluge upravljanja otpadom i u izvjesnoj mjeri na usluge parkiranja.

Kada su u pitanju usluge upravljanja komunalnim otpadom, kako je Ministarstvo naznačilo u izvještaju o sprovedenoj javnoj raspravi o nacrtu Zakona o komunalnim djelatnostima, uveden je korekcioni faktor u slučaju kada se cijena usluga utvrđuje na osnovu površine objekta korisnika usluge.

Cijene komunalne potrošnje po jedinici mjere bile su godinama značajno niže za domaćinstva u odnosu na pravna lica i onda je prema važećem Zakonu o komunalnim djelatnostima, donijetom 2016. godine, predviđeno izjednačavanje.

Glavni grad je među prvima tražio odlaganje takve cjenovne politike tražeći da se ono odloži na period od pet do sedam godina.

Iz Čistoće su objasnili zbog čega smatraju da je neophodno preispitati izjednačavanje cijena.

“Rok za izjednačavanje cijena individualne komunalne potrošnje obuhvata period od pet godina, što je posebno značajno jer se ovim neće izvršiti direktan finansijski udar na budžet građana, a abolirati pravna lica koja su finansijski mnogo snažnija. No i pored ove činjenice, mišljenja smo, da treba još jednom preispitati odluku o uvođenju jedinstvenih cijena, a čiju primjenu osporava i komentar iz obrazloženja dat u prilogu nacrta zakona Iako politika istih cijena komunalnih usluga za sve kategorije korisnika treba da bude cilj, teško je sprovodljiva, posebno u kratkom roku, o čemu svjedoči podatak da su rijetki primjeri, čak i u državama Evropske unije da cijene komunalnih usluga budu izjednačene. U državama regiona ne postoji primjer istih cijena komunalnih usluga. Uvijek su one više za pravna lica”, piše u sugestiji koju je dostavila Čistoća.

Nije prihvaćena ni sugestija Čistoće koja je ukazala da se poslovi zajedničke komunalne potrošnje finansiraju iz komunalne naknade koja u praksi nije zaživjela.

“Postavlja se logički zaključak da će finansijska podrška po osnovu te naknade direktno biti uslovljena -zavisiti od procenta naplate ove naknade, što u praksi može dovesti do problema u radu ovih preduzeća sa stanovišta vršenja zajedničke komunalne potrošnje-javnog interesa”, navode iz Čistoće.

Međutim, ova njihova sugestija je odbijena uz obrazloženje da za obavljanje komunalnih djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje mora postojati izvor prihoda.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbilo je sugestiju Ministarstva poljoprivrede da komunalna djelatnost treba da bude održavanje svih vodotoka, a ne samo vodotoka od lokalnog značaja kako je to propisano zakonom.

8

avatar
1000
1
7
0
 
8
AnimusMumiFilip..........Nerealno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jeste...farbamo
Gost
Jeste...farbamo

Zamislite tu šuplju logiku…ja i supruga (nas dvoje) imamo kuću od 300kv. I moramo da platimo 20eura smeće mesečno a gospodin u stanu od 45kv. sa ženom , četvoro djece i babom plaća 2,30eura…..nagradno pitanje : ko pravi više smeća a ko više plaća.

Milos
Gost
Milos

Imas kucu od 300kv a zalis se na 20e? Eee, koliko je takvih, onaj fazon, sve bijesna kola a sipaju po 3e. Taj sa 4 djece u stanu je za tebe gospodin.

Nerealno
Gost
Nerealno

Nisu sve kuce od 300kv vile, ima dosta familija sa nasledjenom kucom bez posla, sirotinja.

..........
Gost
..........

Ne radi se o tome ako ima para onda treba država da ga dere kao ovcu,nije u redu! Treba da smo svi jednaki!

Animus
Gost
Animus

Ako covjek lijepo zivi i ima vise od ostalih, treba li ga oderati dazbinama? Zakon treba da bude isti za sve, da svi placamo koliko nas sleduje…a taj isti zakon korigovati za mnoge stvari, jer ima dosta nelogicnosti.

OLUJA20
Gost
OLUJA20

Bravo!

Filip
Gost
Filip

Izdaj jedan dio kuce momcino,pa se neces zalit’

Mumi
Gost
Mumi

Slazem se, ja zivim sam i smece izbacam jednu veliku kesu u 3 nedelje i placam junacki, dok neke komsije sa manjom kvadraturom izbace bukvalno po kubik smeca svake nedelje i placaju po 2 eura… Nije toliko stvar u placanju koliko je u kolicini otpada koji pojedinci odlazu. Mada garantujem da im se kojim slucajem poveca cijena za kolicinu smeca… Više »

Send this to a friend