Društvo

Otkaz Danilu Mrdaku

Danilo Mrdak

Radni odnos prof. Danila Mrdaka na Univerzitetu Crne Gore treba da prestane u roku od pet dana, jer u skladu sa Zakonom o radu on ne može istovremeno da obavlja posao profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu i državnog sekretara u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, piše Pobjeda.

To je zaključila inspekcija koja je nakon što je provjerila radni angažman Mrdaka na UCG zatražila od vršitelja dužnosti rektora da otkloni nepravilnosti. Inspekcija je ispitala ovaj slučaj na zahtjev profesorice i građanske aktivistkinje Maje Miličković i direktora NVO Forum slobodnih građana Luča Nebojše Miličkovića koji su prijavili profesora tražeći da se provjeri zakonitost njegovog rada.

Sa Univerziteta Crne Gore juče su kratko rekli za Pobjedu da su upoznati sa problemom i da je u toku procedura rješavanja radnog statusa Mrdaka.

“Uskoro ćemo imati rješenje i javnost će biti obaviještena”, rekli su oni.

Ispitaće je li bio u sukobu interesa
“Nesporno je da prof. dr Mrdak nije mogao istovremeno da obavlja funkciju državnog sekretara u Ministarstvu, a da prima zaradu i obavlja poslove kao profesor na PMF”, rekli su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove, dodajući da će pisano obavijestiti Agenciju za sprečavanje korupcije koja će utvrditi da li je u konkretnom slučaju profesor bio u sukobu interesa, jer je istovremeno kao državni funkcioner obavljao poslove u Ministarstvu i na UCG.

Vlada je Mrdaka imenovala 10. decembra za državnog sekretara, a takva odluka je potom objavljena u Službenom listu. No, Zakon o radu mu ne omogućava mirovanje statusa profesora na UCG dok obavlja funkciju državnog sekretara zbog čega je, između ostalog, grupa poslanika inicirala izmjene ovog akta. No, kada se one usvoje u Skupštini predviđeno je da tek stupe na snagu 1. jula, što Mrdaku ne ide u korist.

On je nedavno, 25. januara, od Upravnog odbora UCG zatražio da se hitno razmotri njegova molba da potpiše aneks ugovora sa UCG, kako bi mogao nesmetano da radi i kao državni sekretar. Pojedini stručnjaci iz ove oblasti su ranije za naše novine kazali da to nije moguće da se desi. A Upravni odbor je na sjednici ocijenio da ovo nije u sklopu njihove nadležnosti i proslijedili su takav zahtjev pravnom timu Univerziteta, od kojeg do danas nijesmo dobili odgovor kako će se odrediti prema tome.

Mrdak zaposljen 2018. godine
Iznoseći detalje o ovom slučaju, inspekcija je navela da su utvrdili da je Mrdak bio u radnom odnosu na PMF i da je imao zaključen ugovor o radu od 18. 07. 2018. godine u zvanju vanredni profesor na period od pet godina za oblast Ihtiologija i Konzervaciona biologija, sa punim radnim vremenom. Uvidom u obračunske liste zarada konstatovano je da mu je isplaćena zarada za decembar 2020. i januar 2021. godine.

“Uvidom u akt koji je dekan PMF Predrag Miranović poslao rektoru Univerziteta CG 20. 01. 2021. godine, navodi se da prof. Mrdak i dalje radi na fakultetu, da prima zaradu od fakulteta i da svoje radne obaveze ispunjava i da nema pritužbi na njegov rad”, istakli su oni.

Kontrolom su utvrdili i da se prof. Mrdak obratio Vijeću Prirodno matematičkog fakulteta 15.02.2021. godine da mu se odobri dopunski rad na predmetima na kojima je do sada izvodio nastavu shodno Statutu Univerziteta Crne Gore, s obzirom da je 10. decembra imenovan rešenjem Vlade za državnog sekretara.

Dalje objašnjavaju da je dekan PMF-a Predrag Miranović, na osnovu odluke Vijeća PMF od 16. 02. 2021. godine, uputio prijedlog odluke rektoru UCG radi davanja saglasnosti – da se Mrdak angažuje na fakultetu po osnovu ugovora o dopunskom radu za izvođenje nastave na predmetima na kojima je izabran, vođenju projekata na kojima je rukovodilac kao i mentorski rad sa kandidatima kojima je određen za mentora.

“Na dan kontrole na UCG utvrđeno je da još nije odlučivano o njegovom radnopravnom statusu i on se i dalje vodi kao zaposleni na Univerzitetu, pa je rektoru Univerziteta u smislu čl. 36 Zakona o inspekcijskom nadzoru, naloženo da otkloni ovu nepravilnost u roku od pet dana od dana ukazivanja, što znači da mu radni odnos mora prestati na UCG – u shodno odredbama Zakona o radu”, zaključila je inspekcija.

S druge strane, nedavno je reditelj i profesor FDU sa Cetinja Nikola Vukčević, koji se nalazio u istoj pravnoj situaciji kao Mrdak, raskinuo ekspertski ugovor sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Kako je pisala Pobjeda, Vukčević je u decembru sa Ministarstvom potpisao ekspertski ugovor, u iščekivanju dogovorenog imenovanja, a u susret imenovanju bilo je potrebno izmijeniti Zakon o radu, koji profesorima Univerziteta ne omogućava mirovanje akademskog statusa na poziciji državnog sekretara.

11

avatar
1000
9
2
0
 
10
CoronatimeSkiCogito ergo sumEmmaAtos
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Coronatime
Gost
Coronatime

Jedan od boljih profesora!

Ski
Gost
Ski

Promijenice zakon i to je to, sve isto kao prije. Vidimo se glupi narode.

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Samo su trebali promjeniti 1 clan zakona o radu kada su ga vec usvajali u januaru. Ali, eksperti ili ne umiju ili ne znaju. Covjek je strucnjak i potreban Vladi.

Emma
Gost
Emma

Litijasi na dvije stolice.

Vasko
Gost
Vasko

Ovo je sramno sto se radi na UCG i u Krivokapicevoj i Mitrovicevoj Vladi

GeneralGotovina
Gost
GeneralGotovina

Nekad ste ambasadora Pejovića htjeli na lomači da zapalite što je imao dvije plate. Za Mrdaka pretpostavljam da nije problem to isto, litije sve grijehe brišu.

Ivan
Gost
Ivan

Potpuno se slazem,nemoze se na 100 mjesta radit a neko nidje.

Atos
Gost
Atos

Ovi je dobar momak, iz dobre familije. Ali nije odgovarao predhodnoj vlasti i sada pokušavaju da ga i ovako nspadaju

sreten
Gost
sreten

ma izmenice oni zakon do ponoci- no problem za dobra momka moze sve

Atos
Gost
Atos

Ukoliko se zakon bude mijenjso na za to predviđen način, ukoliko bude isti za sve, podržavam

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Sve moj do mojega,eto reče žika pavlović.

Send this to a friend