Društvo

Tri decenije uspjeha: Svaki osmi Crnogorac ima Oxford diplomu

Foto: CdM

Svaki osmi građanin Crne Gore ponosan je vlasnik diplome Oxford centra-Internacionalnog centra za učenje stranih jezika.

Povodom 30 godina rada Oxford centar je na prigodan način obilježio jubilej-30 godina postojanja, uz posebno isticanje da su za tri decenije izdali preko 80.000 diploma.

Direktor “Oxford centra” Đorđe Lopičić zajedno sa sinom Markom istakao je uloženi rad i trud koji je “Oxford centar” učinio, zbog čega je, kako kaže, jednako ponosan i na porodicu i na Centar.

“Svaka priča o “Oxford centru” počinje na isti način, pričom o mome australijanskom snu koji sam ispunio uz pomoć mojih najbližih-supruge Milke, kćerki Ane i Natalije i sina Marka. A kada sam daleke 1963. godine iz rodnih Meteriza krenuo u svijet, ispratile su me samo riječi oca Vuka-idi sine za nafakom, pošteno i predano radi, ali nikada nemoj zaboraviti da Sunce najtoplije grije iznad očeve kuće i da je Crna Gora tvoj najljepši dom. I nijesam zaboravio”, rekao je Đorđe Lopičić.

“Oxford centar” širi svoje znanje u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Budvi i Nikišiu, a korijeni rada Centra vezani su za daleku 1987. godinu.

Foto: CdM

“Bilo je to teško vrijeme, međutim naša složna porodica je čvrsto vjerovala u sebe, u svoje ruke i znanje stečeno u Australiji, u prijatelje i u Crnu Goru. Jednom riječju, nikada se nije predavala. Zahvaljujući tome danas smo lideri među školama za učenje stranih jezika u ovom dijelu Evrope”, ponosno ističe Đorđe Lopićić.

“Oxford” je prva privatna škola kod nas i član Evropske škole viskog kvaliteta na Balkanu.

“Uvršteni smo među stotinu najboljih škola za učenje stranih jezika u Evropi, a nosilac smo licence Crnogorskog ministarstva za nauku i prosvjetu. Možemo se pohvaliti i da smo punopravi član Evropske asocijacije škola viskog kvaliteta i ekskluzivni smo zastupnik Londonske Privrdne komore za Istočnu Evropu. Raspolažemo sa najsavremenijim školskim prostorima, nastavnim sredstvima i programima. Takođe, kod nas rade i strani predavači. Biblioteka koja radi u okviru Centra, jedina je te vrste u CG”, ističe Đorđe.

Marko Lopičić je naglasio da Centar dosta pažnje posvećuje kvalitetu nastave i da su svi nastvani planovi i programi, po kojima radi “Oxford”, usklađeni sa standardima Evropske unije.

“Rezultat toga su diplome po mjeri Evrope. Danas se u našem Centru obučavaju svi uzrasti, od osnovaca, srednjoškolaca, studenata i zaposlenih u državnim organima i institucijama. Morali smo proći mukotrpan put da bi mogli izdavati sertifikate koji će otvoriti sva evropska vrata. Naša inovacija u budućnosti je online učenje”, rekao je Marko.

Prema riječima načelnika Odjeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva prosvjete Marka Vukašinovića, znanje stranih jezika nije izbor, već potreba i da “Oxford centar” u velikoj mjeri doprinosi da se znanje stranih jezika podigne na veći nivo kod naših građana.

“Važno je naglasiti da se jezička kompetencija stiče isključivo kontinuiranim radom i da  proces mora biti kvalitetno strukturiran kako bi se ostvarila njegova svrha. Ministarstvo prosvjete je posvećeno kontinuiranom unapređenju uslova za izučavanje stranih jezika u formalnom sistemu obrazovana u CG, a tome svjedoči i uspješna saradnja sa brojnim ambasadama. Sve ovo ima dodatnu težinu i značaj od kada je Crna Gora postala članica NATO-a i od kada se nalazi na putu prema statusu države članice Evropske unije”, zaključio je Vukašinović.

Ž.Bojanić

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jmilorad
Gost
jmilorad

Chestitam jubilej i mnogo uspjeha u daljem radu!!

Monarch Highlan
Gost
Monarch Highlan

Jos samo da naucimo japanski i da Japanu posaljemo notu o prekidu rata.Onda na doskolovanje na Kembridz i Sorbonu

Send this to a friend