Društvo Lijek koji se koristi u liječenju zavisnika od heroina

Pacijenti će od petka buprenorfin dobijati po ustaljenoj šemi

DZ Konik, Foto: CdM

Od petka bi trebalo da se normalizuje distribucija lijeka „buprenorfin“ koji se koristi u liječenju zavisnika od heroina, pa bi u tom slučaju pacijenti terapiju dobijali za sedam dana, a ne, kako je to bio slučaj, juče za naredna dva dana.

Ovu informaciju Pobjedi je potvrdio šef Centra za mentalno zdravlje dr Ljubinko Kaluđerović.

“Ne mogu sa sigurnošću da kažem, ali prema nekim informacijama trebalo bi da se normalizuje izdavanje terapije buprenorfinom, ali to ne zavisi od mene već od čitavog lanca. U svakom slučaju, nadamo se normalizaciji”, naveo je Kaluđerović juče za Pobjedu.

Da su terapiju juče dobili samo za dva dana, a nakon što su utorak proveli bez lijeka koji im je prijeko potreban za normalno funkcionisanje, kazali su nam neki korisnici „bupa“ koje je reporter Pobjede juče zatekao ispred Doma zdravlja u naselju Konik.

Kako se desilo da u utorak zavisnici ostanu bez redovne terapije, ostaje nerazjašnjeno, i otvoreno je pitanje da li su poslate nedovoljne količine ovog medikamenta ili se nekontrolisano troše.

Iz Montefarma su kazali Pobjedi da su ovaj lijek isporučili Domu zdravlja Podgorica te da im je u periodu od 19. do 23. avgusta dostavljeno ukupno 650 kutija. To bi trebalo da bude dovoljno za oko 380 korisnika koji ovu terapiju uzimaju u toj zdravstvenoj ustanovi.

“Samo na nivou Podgorice, upravo Domu zdravlja Podgorica dostavljeno je 320 kutija ,,buprenorfina“ 7×2 mg i 330 kutija ,,buprenorfina“ 7×8 mg”, ističu iz Montefarma za Pobjedu.

Naveli su da su u proteklih dvadesetak dana domovima zdravlja u Crnoj Gori isporučili ukupno 6.807 kutija ovog medikamenta.

Precizirano je da je od 1. do 23. avgusta Montefarm dostavio na nivou države 4.027 kutija lijeka ,,buprenorfin“ od dva miligrama, a za isti period isporučeno je 2.780 kutija pomenutog lijeka od 8 miligrama.

U Podgorici ima oko 500 zavisnika od heroina koji koriste „buprenorfin“ kao terapiju. Njih oko 380 u Domu zdravlja uzima terapiju, a više od 100 ih je u KCCG. Otvoreno je pitanje da li se ova terapija zloupotrebljava, a Kaluđerović je prije dva dana za naš list i potvrdio da imaju problema sa nekim pacijentima koji zahtijevaju od ljekara da im daju veću dozu nego što je to potrebno.

“Vrše jak pritisak na ljekare. Njima nije lako da se nose sa tim pritiskom. Upravo zbog toga nekad se javljaju nestašice”, naveo je Kaluđerović.

Juče se povodom ove nemile situacije oglasila Crnogorska mreža za smanjenje štete Link odakle su apelovali na zdravstvene vlasti u Crnoj Gori da što prije riješe problem nestašice lijeka „buprenorfina“ kako osobe koje su korisnici te terapije ne bi trpjele zdravstvene, ali i druge posljedice.

Isti apel uputili su i iz Juventasa, u čije ime je za Pobjedu govorila koordinatorka programa direktne asistencije osobama u riziku od socijalne isključenosti i socijalno isključenima Marija Kovijanić-Radović koja je rekla da se na ovaj način krše prava pacijenata.

To su juče apostrofirali i iz Linka.

“Moramo naglasiti da je na snazi bilo kršenje osnovnih ljudskih prava, odnosno prava na zdravstvenu zaštitu, što je pokazatelj odnosa institucija sistema prema najranjivijim i najdiskriminisanijim zajednicama ovog društva”, piše u saopštenju.

Navode da je prebacivanje odgovornosti zdravstvenih institucija sa jedne na drugu nedopustivo.

“Apelujemo na zdravstvene vlasti u zemlji, Ministarstvo zdravlja, Fond za zdravstveno osiguranje, DZ Podgorica i sve odgovorne, da što prije nađu rješenje za taj problem kako osobe koje su korisnici te terapije ne bi trpile zdravstvene, ali i druge posljedice koje mogu nastati usljed nedostatka tog lijeka”, navodi se u saopštenju.

Iz Linka tvrde da je nekoliko ljudi imalo epileptične napade usljed nedostatka lijeka, dok većini prijeti apstinencijalna kriza koja ih može dovesti do teških zdravstvenih stanja, ali i uvesti u dodatne socijalne probleme.

Korisnik „buprenorfina“ taj medikament dobija u zdravstvenoj ustanovi u količini koju odobri doktor medicine – specijalista psihijatar.

Ranije se ovaj lijek dobijao na recept, u državnim apotekama, a kako nijesu postojali protokoli o izdavanju, tako je često dolazilo do zloupotreba pa samim tim i do nestašica.

Link: Neprihvatljiva situacija u državi socijalne pravde

Iz Crnogorske mreže za smanjenje štete – Link zamjerili su to što se zaštitnik prava pacijenata DZ Podgorica nijednom nije oglasio povodom nestašice zamjenske terapije, niti se sastao sa pacijentima koji su se u utorak okupili ispred Doma zdravlja na Koniku.

“Objašnjenja poput toga da su tenderska procedura, te nedostatak sredstava, krivi za trenutno stanje u državi koja je, po Ustavu, država socijalne pravde, ne bi smjela da budu opravdanje i samim tim je takvo objašnjenje u najmanju ruku neprihvatljivo”, navode iz Linka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milos
Gost
Milos

Masala !! 😂😂😂😂😂😂

Dosta vise
Gost
Dosta vise

Mozda bi trebalo provjeriti i ispitati ko govori istinu DZ ili Montefarm? Cudi me da direktor doma zdravlja koji je subspecijalista bolesti zavisnosti nije ovo rijesio! Ipak je on expert kao i clanovi njegovog tima… Ako ga je bilo u KC odgovor je logican😂😂😂

Send this to a friend