Društvo

Pavićević na čelu Komisije za unapređenje odnosa sa Italijom u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike

Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Na konstitutivnoj sjednici Komisiji za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Republike Italije u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike za predsjednika tog tijela imenovan je Srđan Pavićević, potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu. Ostali članovi Komisije su resorni ministri: zdravlja, prosvjete, nauke i inovacija, rada i socijalnog staranja, evropskih poslova, vanjskih poslova, kao i predstavnici Kabineta premijera, Kabineta potpredsjednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku, kabineta ministra finansija i Generalnog sekretarijata Vlade.

“Komisija je obrazovana Odlukom Vlade Crne Gore od 29. 12. 2023. godine, imajući u vidu neophodnost definisanja okvira strateške saradnje između Crne Gore i Italije i modaliteta jačanja međusobnih odnosa, polazeći od tradicionalnih prijateljskih, istorijskih i savremenih veza koje postoje između Crne Gore i Republike Italije, a s obzirom na aspiraciju Crne Gore da postane punopravna članica Evropske unije i na podršku koju Republika Italija pruža tom procesu”, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Pavićević je kazao da prevashodni cilj ove komisije jeste uspostavljanje direktnih, otvorenih kanala stalne komunikacije sa Italijom (kao osnivačem EU), koja pruža snažnu podršku proširenju Evropske unije. Cilj su i moguća saradnja i podrška Italije u realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori.

“Redovni zadaci Komisije jesu da prati, koordinira i identifikuje nove mogućnosti za razvoj bilateralnih odnosa u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike Crne Gore sa Italijom; predlaže nova rješenja za unapređenje odnosa i saradnje u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike između organizacija i državnih institucija Crne Gore i Italije; razmatra pitanja u vezi s evropskim integracijama u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike i kreira plan bilateralnih susreta radi razmjene iskustava i utvrđivanja novih oblika saradnje iz domena evropskih integracija u oblasti rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike. U skladu sa planom rada i platformom o saradnji sa Italijom, već su preduzete mjere i aktivnosti na definisanju okvira saradnje i mogućih aktera s obje strane”, navodi se u saopštenju.

U cilju realizacije prve zvanične posjete Italiji, koja je planirana za kraj februara / početak marta, obavljene su pripremne aktivnosti koje se odnose na organizaciju sastanaka sa ministrom zdravlja (O. Schillaci) i drugim partnerima, kao i na obilazak najznačajnijih medicinskih centara u Regiji Toskana.

Send this to a friend