Društvo

Pažin: Nećemo nikoga protjerivati ni iseljavati, Vlada ne namjerava da ulazi u hramove

Vlada je danas usvojila inovirani Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin kaže da su suvojili sve preporuke Venecijanske komisije i da je ovo jedan od najliberalnijih zakona, uz posebno isticanje da zakon ne donose da bi bilo koga iseljavali ili protjerivali iz hramova, niti Vlada planira da ulazi u hramove.

<<<Džomić: Sprema se neviđena ideologizacija i politizacija prava na slobodu vjeroispovijesti<<<

“Garantuje se pravna sigurnost svakoj vjerskoj zajednici. Neosnovane su i neutemeljene spekulacije da Vlada ima namjeru da bilo koga iseljava iz hramova, da otima hramove. Naprotiv, eksplicitno je rečeno, u članu 64 da vjerske zajednice koje su vlasnici hramova i nepokretnosti nastavljaju da koriste ove objekte do odluke državnog organa nadležnog za pitanje državine, korišćenja i raspolaganja državnom imovinom”, jasan je bio Pažin.

Vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1918. godine i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baštine Crne Gore, po slovu novog zakona biće upisani kao državna svojina.

“Prateći najviše standarde u ovoj oblasti, dobili smo moderan i liberalan tekst zakona koji na sveobuhvatan način omogućava da svaki građanin bude ili ne bude, po sopstvenoj želji ili savjesti, dio neke vjerske zajednice, a da pri tome država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima Crne Gore i obezbjeđuje da zakoni važe za sve”, napomeno je Pažin, dodajući da je na snazi i dalje zakon iz 1977.

<<<Pročitajte šta donosi inovirani Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti>>>

SPC NIJE PRIHVATILA DIJALOG

Potpredsjednik Vlade je odgovarajući na novinarsko pitanje  kazao da je namjera Vlade  bila da u jednom krajnje otvorenom dijalogu sa svim vjerskim zajednicama, naravno i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, dođemo do rješenja koje će u najmanjoj mjeri djeliti Crnu Goru, nego koje će na odgovarajući način podržati ono što su najviši međunardni pravni standardi u ovoj oblasti.

“Imali smo susret sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve. Na žalost, predstavnici Srpske pravoslavne crkve nijesu prihvatili dijalog o ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije, uslovljavajući taj dijalog ujedno razgovorima i istovremenim donošenjem Zakona o restituciji crkvene imovine i zahtijevajući da se preotvori rasprava o svim drugim pitanjima koja uređuje ovaj zakon, što za Vladu nije bilo prihvatljivo, jer je značilo korak unazad u procesu donošenja samoga zakona”, istakao je Pažin.

UREĐUJE SE PRAVNI SISTEM

Kada su u pitanju pravne garancije vjerskih zajednica koje su korisnici imovine, hramova, zemljišta i drugih nepokretnosti koje su od značaja kao kulturno dobro, Pažin je dodao da su, ispunjavajući preporuke Venecijanske komisije, konstatovali da se garantuju sva pravila dokazivanja i dokazni standardi koji su propisani Zakonom o upravnom postupku, a supsidijarno i Zakonom o parničnom postupku.

“Prema tome, garantuje se pravna sigurnost svakoj vjerskoj zajednici. Potpuno su neosnovane i neutemeljene spekulacije da Vlada ima namjeru da bilo koga iseljava iz hramova, da bilo kome otima hramove. Naprotiv, eksplicitno je rečeno, u novom članu 64 ovoga Prijedloga zakona, da vjerske zajednice koje su korisnici hramova i drugih nepokretnosti na koje se Vaše pitanje odnosi nastavljaju da koriste ove objekte do odluke državnog organa nadležnog za pitanje državine, korišćenja i raspolaganja državnom imovinom. Dakle, ne događa se ništa što bi značilo onemogućavanje vjernika da uživaju svoja prava na slobodu vjeroispovijesti, smo se uređuje pravni sistem u ovoj oblasti u skladu sa najvšim međunarodnim pravnim standardima”, napomenuo je potpredsjednik Vlade.

Zakon propisuje rok u kojem je Uprava za imovinu dužna da popiše sve ove objekte, nakon čega kreće postupak prijavljivanja, odnosno zahtjeva za vođenje odgovarajućeg upravnog postupka, pred Upravom za nekretnine, pri čemu je Uprava za nekretnine dužna da, bez odlaganja obavijesti vjersku zajednicu koja je u pitanju, kako bi imala priliku da ostvaruje sva svoja procesna prava.

“Mitropolija nema od koga da brani hramove, jer ne namjerava Vlada da ulazi u te hramove, niti Vlada ima namjeru da onemogući bilo koga da uživa vjerska prava upravo u tim hramovima. Naravno da je pravo Mitropolije da učestvuje u slobodnom javnom diskursu o ovim pitanjima i siguran sam da njihovim stav o svim ovim pitanjima neće izostati. Moram reći da je moj dijalog sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom bio vrlo korektan i vrlo profesionalan, uz uzajamno uvažavanje”, naglasio je Pažin.

M.D.

 

176

avatar
1000
74
102
0
 
120
Milo VujovicBolesni MNEOprem dobroGen. DukljaninGen. Dukljanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
freeMNE
Gost
freeMNE

SPC je politička organizacija čiji je primarni zadatak posrbljavanje crnogorskoga življa u CG,njih ova država ne interesuje,interesuje ih velika Srbija. Činjenica da pop SPC ne ustaje na himnu u BD je dovoljan dokaz da se bave politikom i da im je to primarni cilj a ne duhovni.Oni više i ne kriju svoje namjere,već ih otvoreno plasiraju,zato nam i treba CPC… Više »

Bolesni MNE
Gost
Bolesni MNE

E jado ako te nije Njegos,K Nikola,SV Petar CT Posrbili bogomi koliki si patriota Crne Gore teskoce to uradit SPC i Amfilohije nemojse bojat budi ubijedjen.Nije tebi nista sveto ni Gorski Vijenac ni Stablike Srbstva ni Balkanska Carica

Trt milojka
Gost
Trt milojka

trt milojka za taj zakon

prva dama
Gost
prva dama

Crna Gora je država Crnogoraca i nacionalnih manjina koje imaju sva prava po utvrđenim civilizacijskim standardima.Postoje i oni koji misle da su Srbi i kojima je jedini program da ruše državu i mržnja prema Crnoj Gori i crnogorskoj naciji koja i čini crnogorsku državu, hvala Bogu pa ce se ovaj zakon konacno uvesti jer mi koji iskreno volimo ovu drzavu… Više »

Crna Ruza
Gost
Crna Ruza

SPC nije prava hrišćanska crkva već parapolitička organizacija čiji je glavni zadadatk ne spasavanje naših duša nego propast CG. Jasno je ko dijeli CG. I zašto! Ali im nece poci za rukom

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A je li Hrišćanska crkva ona koju ne priznaje Carigrad ni Moskva ni niko od roda pravoslavnoga? Je li Hrišćanska crkva koju vodi raščinjeni pop?

Јенки
Gost
Јенки

Наравно да нећете.

JaDo
Gost
JaDo

Jesi odigrao što ?

Pencilin
Gost
Pencilin

Podrška za zakon! Jer u Petrovicevskoj Crnoj Gori crkva ne bila autokefalna.

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Vakat je više samo to popisivsnje sad ubrzajte da se to riješi..

D sviss poskok
Gost
D sviss poskok

Teška je stara suza.

D sviss poskok
Gost
D sviss poskok

Dok sutjeska voda teče umrijeti Sava neće.

NE utralan
Gost
NE utralan

Jesuli ovi iz Grada heroja Cetinja trtovog sa CPC i Mirasa….? Nema vise Borackih na Cetinje izumrli prvoborco od 1941 sad daj i Crkovno je dobro doslo

Dobrivoje
Gost
Dobrivoje

Cetinjanima mozes skinuti krov sa kuce samo mu reci vi ste GRAD HEROJ i vas ce krov koristiti nasoj jedinoj Crnoj Gori.

Cetinjani
Gost
Cetinjani

Tačni je to, Dobrivoje. Sve za Crnu Goru, Crnu Goru ne damo ni za što !

Milo Vujovic
Gost
Milo Vujovic

I Cetinjanine ne slijezite iz te CG 4 sela put primorja i ravnice

Ana
Gost
Ana

Ajmo vise, e okapasmo cekajuci .Saljite u skupstinu, na usvajanje….

Beranac
Gost
Beranac

Kako naprimjer manastir Đurđevi stupovi u Beranama, koji je podigao Nemanjin sinovac Prvoslav prije 800 podina, u kome je sveti Sava osnovao prvu srpsku episkopiju, može biti upisan na Dukljane, samo zato što je od 1912. do 1916. Berane prvi put u istoriji bilo u sastavu CG i za te nekolike godine manastir upisan nezakonito na državu. I sad Pažin… Više »

blavor
Gost
blavor

” svete osvajačke mošti”… batali ti to, nije ti ovo Surdulica no Berane – crnogorski grad!

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Onda po toj logici Turci mogu da polazu pravo na sve dzamije koje su podigli u Crnoj Gori, posto su i Srbi i Nemanjici bili okupatori Crne Gore!!!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Jelena, kako su Nemanjići okupatori, a Vladika Vasilije Petrović piše ,,Odu Nemanji”, Kralj Nikola se kruniše krunom Stefana Dečanskog…

Uskok
Gost
Uskok

Bolje je da citiraš Njegoša , pošto vam je to omiljena disciplina , a kad već ti nijesi evo ću ja , pa veli veliki Vladika autokefalne Crnogorske crkve :
“Crnogorski mač opitaše Nemanje , Murati i Bonaparte , svi oni biše pa preminuše , a Crna Gora osta u svojoj slobodi ..”

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

U Crnoj Gori je posle imena Dušanovog, najsvetije ime Karađorđevo. Njegoš

Bog
Gost
Bog

Dade ga Newcastle u prvo časti mi

D sviss poskok
Gost
D sviss poskok

Kole ja sam htio da ga pustim 90 miliona nisam zato što mu je bilo rizično.

D sviss poskok
Gost
D sviss poskok

Je si li što kole milan te sigurno prospija.

Send this to a friend