Društvo

Penzionere u Herceg Novom sahranjuju i na pasjim grobljima

Gotovo trećina penzionera ili oko 2.200 u Herceg Novom živi na ivici egzistencije.

Mnogi od njih su bili nosioci kulture, akteri važnih istorijskih događaja za grad, a marginalizovani su, pa čak i potisnuti u svojim porodicama.

Za Radio Jadran predsjednik Mjesnog udruženja penzionera Herceg Novi Velisav Mića Knežević kaže da u nekim situacijama i kućni ljubimci imaju prednost u odnosu na njih.

Knežević (Foto: Radio Jadran)

“To siromaštvo ide toliko daleko da nemaju ni za ljekove, niti antidepresive koji su im nužno potrebni. Ti ljudi, ta najniža kategorija, sahranjuju se na pasijim grobljima”, svjedoči on i dodaje da su troškovi sahrane danas toliki, da mnogi penzioneri ne mogu to da plate.

Hercegnovski penzioneri su od Opštine u više navrata tražili 3-4 grobna mjesta godišnje, za najugroženije, ali nisu uspjeli to da dobiju.

Knežević podsjeća da je Crveni krst kao donaciju norveške Vlade još prije više od 30 godina dobio kuhinjske elemente za izgradnju narodne kuhnje kapaciteta 100 obroka dnevno.

“Nikada kuhinja u Crvenom krstu nije bila u funkciji. U jednom kulturnom svijetu kad se donacija i nalog donacije ne poštuju, to je najniži civilizacijski čin”, smatra Knežević.

U Mjesnom udruženju Herceg Novi, koje broji oko 1.700 penzionera, dobijaju svega 20 besplatnih karata za gradski prevoz, kao i oko 4.000 eura pomoći, žali se Knežević.

“Svaka veća MZ u Crnoj Gori ima dnevni boravak za penzionere, malo veće imaju i kuhinju. Cetinje gradi 70 stanova, izgradilo dnevni boravak. Mi nismo u stanju, ne kuhinju, nego bar jedan dnevni boravak”, ističe on.

Prema riječima predsjednika Opštinskog udruženja penzionera Alekse Radulovića u Herceg Novom živi 6.781 penzionera, od čega 3.058 njih ima primanja ispod socijalnog minimuma do 279 eura.

Na svim sastancima u Herceg Novom, kao i na Skupštini saveza penzionera Crne Gore i Južne regije ukazivali su na konstantni pad standarda ove društvene kategorije.

“Kada je bila izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, gdje je bilo predloženo da se minimalna penzija poveća sa 134 na 154 eura, gdje je predstavnik Saveza penzionera, Milorad Radulović glasao protiv, mi smo digli glas i poslali dopis Savezu penzionera i svim opštinskim udruženjima protiv takvog stava”, navodi Radulović.

Radulović

On naglašava da država, ipak, ne kasni sa isplatama penzija, pomaže pri regresiranju zimnice i jednom godišnje daje 300.000 eura socijalno-humanitarne pomoći penzionerskim organizacijama Crne Gore. Od toga penzioneri u Herceg Novom dobiju 14.000 za najteže socijalne slučajeve. Od te sume dijeliće od 30 do 50 eura pomoći, po odluci Saveza.

“Međutim, to što država daje i redovnost penzija to je naše stečeno pravo, imajući u vidu da je to obaveza svake države prema penzionerima”, dodaje on.

Smatra da država mora da bude efikasnija u naplaćivanju doprinosa za zdravstveno i penzijsko osiguranje, minimalnih ličnih dohodaka, poreza na dobit, a problem su i veliki sudski troškovi u sporovima koje država gubi. Ipak, to su sredstva koja pripadaju budžetu Crne Gore, odnosno njenim građanima i penzionerima..

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DusanSlini
Gost
DusanSlini

Radulovicu stari cetniku, sta li sada osmislio ?!?!?!

NONEIM
Gost
NONEIM

A sto moze i sa 154 € …greote…Treba Radulovicu dat i 200€ jedan mjesec da plati sve komunalije i da prezivi ostatak mjeseca…nego taj nece nikad zivjeti tako.On ce sebi namjestiti i lijepe penzionerske dane…Jadni penzioneri

Velimir
Gost
Velimir

IH KAKO SE ODMA JAVE NEGATIVCI!

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Nijesam znala za ovo, a ako je tačno, to je onda za Riplijevu rubriku “Vjerovali ili ne”??? ““Kada je bila izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, gdje je bilo predloženo da se minimalna penzija poveća sa 134 na 154 eura, gdje je predstavnik Saveza penzionera, Milorad Radulović glasao protiv…”!!!

adacus
Gost
adacus

Onih 2% se nasklapalo preko grbace ostalog naroda u CG.Za njih su i napravili drzavu i jos da izmijene ustav da se samo oni i njihovi potomci mijenjanju na vlasti.Ipak na kraju pobijede prirodni zakoni .Mnogi vlastodrsci su to debelo platili.

Merima
Gost
Merima

Ovo nam je odraz drzave i dpsa…Mucis se cio zivot da pomognes zemlji i porodici sve das za to da na kraju nemas za osnovne ljekove.Prosjecan racun za struju 50 eura a minimalna penzija 100 i nesto eura.Samo ih glasajte dok ne zavrsite kao ovi jadni ljudi

Emi
Gost
Emi

Nemojte me pogresno svatiti tacno je da su penzije vrlo male, ono sto mene zanima da li je mozda porodica zakazala?
Nemoguce da nemaju nikog?
Gde su danas oni kojima su oni pomagali da prohodaju?

NONEIM
Gost
NONEIM

Emi…ako ti je plata 350 €…podstanar/ka si…imas dijete…kome i ti mozes pomoci…kako?Male su i plate i penzije.Nego ti si ocigledno bez mozga pa mozes ovako nesto napisati

Srpko
Gost
Srpko

Kakva vlada i drzava…Ko to naziva CG drzavom sram ga i stid bilo.Ovo je apartheid koji samo cijene zna postavit vode,struje,hrane,lekova a odakle platit zaboli njih u dno ku..ca

Enigma
Gost
Enigma

Đe vam je bila mladost pitace vas starost …..

Send this to a friend