Društvo

Peraštani gađali pijetla, pobunili se zaštitnici životinja

Pobjednik manifestacije "Gađanje kokota" (Foto: Skala radio)

U Perastu se tradicionalno svakog 15. maja obilježava slavna pobjeda Peraštana nad Turcima 1654. godine kada su savladali brojno moćniju vojsku na čelu sa Mehmed agom Rizvanagićem i odbranili svoj grad.

Po starom običaju, Peraštani gađaju pijetla, a uz Bokeljsku mornaricu i tradicionalnu muziku fešta svake godine privlači veliki broj posjetioca.

Peraštanin Andro Radulović je ove godine odnio titulu pobjednika čuvene fešte, a ova tradicionalna manifestacija izazvala je i pobunu zaštitnika životinja na Fejsbuku.

Naime, mnogima je zasmetalo što se “kokot” ubija, nazivajući ovaj običaj klasičnim nasiljem nad životinjama.

“Da li neko može ovaj današnji događaj da spriječi? Ljudi će bez ikakve potrebe danas ubiti nesrećnog pijetla. Zašto neko ne uvede pravilo da taj pijetao za promjenu bude plastični?”, napisala je jedna od zaštitnica životinja na Fejsbuku.

Nekada je onaj ko pogodi pijetla morao svima da plati bačvu vina, ali danas o tome brigu vodi MZ Perast. Osim toga, kulturno-umjetnički program ove manifestacija je jako bogat, budući da mještane svake godine očekuje kolo i defile Bokeljske mornarice, svečana misa i koncerti.

Iz kotorskog Biskupskog ordinarijata izgleda da ne namjeravaju da stanu sa običajima, budući da je za njih gađanje kokota religiozna stvar.

“Koliki je bio značaj pobjede Peraštana 1654. godine nad turskom silom, dokaz je da se taj događaj obilježava profano i religiozno i danas. U skladu s tim u srijedu 16. maja biće svečana sveta Misa u 18 sati u crkvi Gospe od Zdravlja, kao sjećanje na zavjet kotorskog providura Frana Batalje, obavještavaju iz kotorskog Biskupskog ordinarijata”, naveli su oni.

S.B. 

Send this to a friend