Društvo

PKCG: Poštujmo mjere, zatvaranje skijališta bi bila turistička katastrofa

Zatvaranje skijališta predstavljalo bi turističku katastrofu, ocijenjeno je na sastanku poslanika ove djelatnosti koji je organizovan 20. januara 2021. godine u Privrednoj komori Crne Gore, saopšteno je iz te ustanove.

Sastanak je održan na inicijativu ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, nakon najava da bi, usljed nedovoljnog poštovanja epidemioloških mjera, moglo doći do zatvaranja crnogorskih skijališta.

Privrednici apeluju na posjetioce ski-centara da strogo poštuju mjere koje je u cilju sprečavanja širenja virusa covida-19 propisalo ministarstvo zdravlja, ističući da turistički poslenici ulažu maksimalne napore kako bi se omogućio njihov bezbjedan boravak na skijalištima i u ugostiteljskim objektima.

Sastanak je vodio Ranko Jovović, predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore.

“Apelujemo da se pojačaju napori kako be se maksimalno ispoštovale epidemiološke mjere, jer bi zatvaranje skijališta kao izvora značajnih turističkih prihoda predstavljalo katastrofu. Moramo svi pružiti dodatni doprinos za zaštitu zdravlja u ovoj složenoj epidemiološkoj situaciji”, rekao je Jovović.

Direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović ističe da su urađene interne procedure o načinu pružanja usluga korisnicima  Skijališta Crne Gore, za vrijeme trajanja epidemioloških mjera za suzbijanje pojave i širenja covid-19 infekcije.

“Pojačaćemo napore da se mjere maksimalno poštuju, jer skijališta kao otvoreni prostori predstavljaju minimalni epidemiološki rizik. Situacija je kompleksnija u ugostiteljskim objektima, gdje privrednici ulažu velike napore prilagođavajući prostor u skladu sa instrukcijama nadležnih, dijele maske, dezinfekciona sredstva, ali se dešavaju neprijatne situacije sa posjetiocima koji ne žele da poštuju mjere. Zbog toga upućuje apel građanima da se striktno pridržavaju mjera ukazujući na ogromne posljedice zatvaranja skijališta”, dodao je Popović.

Popović smatra da privreda  Kolašina, Žabljaka, Rožaja, Nikšića i Berana bila bi ugrožena, pošto skijališta predstavljaju motor poslovnih aktivnosti tokom zimske sezone.

On kaže da je epidemiološki rizik znatno smanjen sa završetkom zimskog raspusta, ali smatra da je tokom vikenda potrebno angažovati više redara kako bi se omogućilo dosljedno sprovođenje mjera, prije svega distance.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić ističe da epidemiološke mjere obavezuju sve građane kao i poslovodstvo skijališta.

“Glavni cilj nam je da u zimskoj sezoni ostvarimo što bolje rezultate i pošaljemo poruku da je Crna Gora sigurna i bezbjedna destinacija”, rekla je ona.

Zatražila je veće angažovanje inspekcijskih službi kao i redara u turističkim objektima kako bi se maksimalno implementirale sve propisane mjere.

Predstavnici crnogorskih skijališta Dalibor Raičević, Vučje, Mirsad Kalač, SC Turjak, Ivan Radević, TO Berane, Miroslav Karadžić, Savin kuk istakli su važnost i posvećenost poštovanju mjera, uz isticanje da su skijališta bezbjedna za posjetioce, te da ne znaju za slučajeve zaraze na ovim lokacijama. Apeluju na građane da poštuju fizičku distancu kako na žičarama tako i u ugostiteljskim objektima.

Sastanku su prisustvovale potpredsjednica Privredne komore Nina Drakić, direktorica Sektora udruženja Slavica Pavlović i sekretarka Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Sanja Marković.

“Apel Privredne komore je da poštujemo mjere kako bismo sačuvali zdravlje i obezbijedili nesmetano odvijanje turističkih aktivnosti i ostvarenje što boljih rezultata u sezoni. Svi treba da damo doprinos tome, kako privrednici tako i svaki građanin pojedinačno” kazala je Drakić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

Što bi zatvarali skijališta kad su otvorili granice ili je ovo drugo samo stvar politike, nebitna je opasnost koju može takva odluka da proizvede.

03 of
Gost
03 of

Vas je bas briga za mjere,samo racunate zaradu

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Svaka ozbiljnija zapadnoevropdka drzava bi prema epidemioloskoj situaciji kao u Crnoj Gori odmah uvela vanredno stanje i totalno zakljucavanje ! I to bi se desilo jos u julu/avgustu prosle godine ! Ali to mogu da urade samo zemlje koje imaju kompetnu vladu koja uziva ugled i povjerenje u narodu, sto sa crnom Gorom nije slucaj vec decenijama !

Send this to a friend