Društvo

Planirano rušenje kuća iza Vampirice

Ulica Kralja Nikole Podgorica

Sve kuće u Ulici kralja Nikole iza zgrade Vampirica po onome kako je osmišljen DUP Pobrežje zona A, B i C biće porušene. U tom kvartu napravljeno je malo naselje koje broji na desetine kuća i svi objekti su starijeg datuma. Umjesto njih u plan su ucrtani objekti porodičnog stanovanja sa poslovanjem, tereni za sport i rekreaciju, parkovske površine, površine za turizam, te saobraćajnice sa parkinzima.

Prostor ovog planskog dokumenta ograničen je ulicama 4. jula na istoku, Ulicom Bracana Bracanovića na sjeveru, ulicama Radosava Burića i kralja Nikole na zapadu i Ulicom 27. marta na jugu.

Firma Euromiks trejd planirala je da gradi zgrade u blizini Elevatora. Međutim, novi planski dokument im je parcele umanjio za više od pola, a preko nekih prolaze saobraćajnice. Milica Popović iz ove firme kazala je da su im izdati uslovi za neke parcele, ali da se pojavio problem sa garažom. Stari plan, kako ona navodi planirao je šire saobraćajnice, drvorede, te da je sada sve uže. Popović kaže da im je nanijeta velika šteta.

“Parcele su umanjene, kao i koeficijent zauzetosti. Parcela sa 10.000 kvadrata došla je na 4.000. Mi smo 2017. godine tražili dopunu urbanističkotehničkih uslova za garažu. Recimo ta parcela za koju smo dobili tehničko urbanističke uslove sada prelazi saobraćajnica. Ovo je sve da se nauštrb naših parcela da se nekome po red nas da više. Tu se svi ko deksi pomjeraju. Recimo Elevator nije ugrožen. On je sačuvao parcele”, rekla je Popović.

Obrađivač plana Predrag Bulajić istakao je da su okviri koji traže da se indeksi smanje predviđeni PUP-om. On je demantovao da iko ima ikakve privilegije.

“Svi su ravnopravni i imaju iste indekse izgrađenosti. Pokušali smo da svima damo mak simum. Stari plan je nevažeći, a on je bio samo smjernica”, kaže Bulajić.

Firma Okov u oviru ovog plana posjeduje dvije parcele. Njih je interesovao indeks zauzetosti. Oni smatraju da je indeks zauzetosti na svim drugim parcelama veći nego što je na njihovoj.

Predrag Bulajić objasnio je da je njihova parcela katastarski nezgodna za urbanizaciju, ali da je mnogo bitniji indeks izgrađenosti nego zauzetosti.

“Na vašoj parceli planiran je objekat sa podzemnom garažom i 12 etaža, tako da ćete moći da valorizujete vaše parcele”, rekao je Bulajić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Edi Šišmakov
Gost
Edi Šišmakov

Sve bre srušite,da imaju Tomo,Baća i slični,placeva,stanova na prodaju,meleona…Betona,pa još betona.Slučajno da koja zelena površin ne ostane.Kuće su u ocom kvartu solidne,lijepe.Ne razumijem!?

ZvoncicaCH
Gost
ZvoncicaCH

Alen,Lazo,Saula,Neno,Drazen,Savo,Luka,Darko…nekad momci iz toga kvarta.Bitange,cuda cinjeli.Lijepo doba prije 10 godina u ovom kvartu.

bakardin
Gost
bakardin

blago tome ko pameti nema. komentar ne treba . . . .umjesto da se ulice sire u bulevare oni ih suzuju balkan primitivni ,e moj . . . .narode.

alo
Gost
alo

Kakav nepismen tekst. Je li ovo izvjestaj sa javne rasprave, kome se obraca covjek u zadnjem pasusu?

SAVO
Gost
SAVO

Nadam se da ce te srusiti one katakombe u ulici Radosava Burica..ono je ruglo grada.sve srusite do temelja i nama po jedan stancic svima.svi mozemo u dvije zgrade stati..

Titograđanin
Gost
Titograđanin

Pa dokle više!? Ono naselje kao takvo je danas lijepo i uslovno za život njegovih stanovnika. Čak postoji i vrtić. Kuće sa dvorištima, zelenilom… A sada zgradurine sa 12 etaža. Kada se ruši hotel Ljubović, zašto ne i ovo naselje.

Ing
Gost
Ing

Zgradurine od 12 spratova? Pa Stari Rimljani su gradili do 10 etaža, a 21.vijek je donio 150.sprat, jer je tehnologija napredovala. Možemo, naravno, živjeti kao naši prađedovi, u kućama đe je je u prizemlju stoka, a na spratu ljudi, jahati konje, nositi opanke… a možemo se ponašati kao da smo i mi u 21. vijeku. S druge strane, puno malih… Više »

boki
Gost
boki

Vrijeme je više ono ruglo da se miče.

Glupoštine
Gost
Glupoštine

Ako može da se valorizuje, tj. betonira, podržavam. Valjalo bi možda prvo sloj asfalta, pa sloj betona, pa onda opet sloj asfalta: nikad ne znaš, možda neka travka promigolji slučajno ispod. Vazda sam za valorizaciju.

JoJo
Gost
JoJo

Kad ćete ono ruglo u ul. Radosava Burića micati…

Send this to a friend