Društvo

Počinje izgradnja nove zgrade kineske Ambasade u Podgorici

Nova zgrada kineske Ambasade biće izgrađena u blizini Kliničkog centra u Podgorici.

Usvajanjem detaljnog urbanističkog plana na posljednjoj sjednici Skupštine Glavnog grada stvorene su planske pretpostavke za početak gradnje nove zgrade Ambasade NR Kine u Podgorici, zaključeno je na današnjem sastanku gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića sa amabasadorom NR Kine u Crnoj Gori Liu Jin-om. Na sastanku je istaknuto da dvije zemlje imaju veoma dobre prijateljske odnose i saradnju na infrastrukturnim projektima, u oblasti ekonomije i kulture.

Prostor za intenzivniju saradnju postoji na lokalnom nivou, posebno kada su u pitanju glavni gradovi dvije države, istakao je ambasador Jin. On je podsjetio da Forum gradonačelnika Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope – 16+1 koji je održan u Podgorici u septembru prošle godine predstavlja primjer dobre saradnje sa konkretnim rezultatima, i pozvao zvaničnu Podgoricu da za predstojeći sastanak u Beogradu kandiduje nove projekte koji će biti predstavljeni Pekingu.

Prema riječima gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, memorandumi o saradnji koji su potpisani u prethodnom periodu predstavljaju dobru osnovu za dalji razvoj institucionalnih odnosa.

“Pored velikih infrastrukturnih projekata koje realizujemo sa NR Kinom, na lokalnom nivou se možemo pohvaliti da je upravo donacijom NR Kine i započela realizacija izgradnje biciklističkih staza u Podgorici, uz sve ostale vidove podrške našem gradu na svim poljima“ rekao je gradonačelnik Vuković. On je najavio da je u planu da se već početkom oktobra organizuje sastanak sa predstavnicima diplomatskog kora na kome će biti predstavljeni potencijali Glavnog grada i aktuelni projekti.

“Jedan od prioriteta u budućem radu biće i internacionalizacija i intenzivnija saradnja na međunarodnom planu”,  istakao je gradonačelnik Vuković.

Svi zajednički projekti koji su već realizivani kao i budući, kao i intezitet saradnje dva grada i dvije države potvrđuju opravdanosti izgradnje nove zgrade Ambasade koja neće biti samo diplomatsko predstavništvo, već jedan reprezentativni objekat multifunkcionalnog karaktera. U tom smislu, kako je zaključeno na sastanku, svako sa svoje strane će uložiti dodatne napore da se taj projekat realizuje u najkraćem mogućem roku.

M.D. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend