Društvo

Pođi na kontrolu: Karcinom dojke izlječiv ako se otkrije na vrijeme

Cilj skining programa ranog otrkivanja karcinoma dojke koji je pokrenulo Ministarstvo zdravlja na nacionalnom novou je otrkivanje svih promjena na dojci u početnoj fazi, kada je mogućnost izlječenja izuzetno velika, rekao je generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Miro Knežević, na radionici koju je za zaposlene u kompaniji Telekom organizovala NVO “Brini o sebi”, povodom obilježavanja oktobra – Mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili da je u toku peta kampanja za prevenciju karcinoma dojke “Pođi na kontrolu”, koju sprovodi ta nevladina organizacija, pod njihovim pokroviteljstvom.

“S obzirom na to da je karcinom dojke izlječiv u 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vrijeme, jedan od glavnih prioriteta Ministarstva zdravlja upravo su preventivni pregledi. Skrining program ranog otrkivanja dojke organizovan je tako da se žene određene životne dobi pozivaju na preventvni mamografski pregled, koji im zakazuje izabrani doktor bez uputa, u posebnim terminima”, kazao je Knežević.

Ukoliko se otkriju neke promjene, pojasnio je, žene se pozivaju na dodatnu dijagnostiku i liječenje.

“Ipak, nismo zadovoljni odzivom žena, što pokazuje da se još mora raditi na podizanju svijesti cjelokupne populacije o značaju prevetivnih pregleda za njihovo zdravlje i život. Ministarstvo zdravlja i svi u zdravstvenom sistemu smo tu da brinemo o zdravlju naših građana, ali bez odgovornosti samih građana i ne možemo imati zadovoljavajuće rezultate”, poručio je Knežević i pozvao sve pripadnice ljepšeg pola da idu na redovne preventivne preglede i na taj način sačuvaju svoje zdravlje.

Predsjednica NVO “Brini o sebi” Ivona Dabetić Jovović kazala je da je kampanja “Pođi na kontrolu” usmjerena na pružanje relevatnih informacija o tom oboljenju, edukaciju o načinima prevencije, kao i na motivisanje žena za preuzimanje brige o sebi i obavljanje redovnih samopregleda i preventivnih pregleda dojki.

“Važnu ulogu u ranom otkrivanju imaju samopregledi i redovne ultrazvučne i mamografske kontrole”, naglasila je ona.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
PjerMaja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

A sta ako ide zena na kontrolu godinama i vi ga ne vidite
Dodje dr iz NS i otkrije vec uznapredovani stadijum
Ko je tu kriv

Maja
Gost
Maja

KAko je moguce da trazim uput od izabranog za kontrolu,odem na Stari aerodrom i kazu mi da postoji termin smo u januaru ???? !!!!

Send this to a friend