Društvo

Podnijeto 18 krivičnih prijava zbog kupljenih diploma, falsifikati stižu i iz SAD i Turske

Ministarstvo prosvjete

Od početka 2024. godine do danas, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je podnijelo 18 krivičnih prijava zbog sumnje u falsifikat obrazovne isprave, saopšteno je Gradskom portalu tog resora.

Iz resora kojim rukovodi ministarka Anđela Jakšić Stojanović ističu da je Vlada odbobrila formiranje Međuresorske radnr grupr koju čine predstavnici 10 institucija čiji je zadatak da predloži model provjere inostranih obrazovnih isprava o završenom srednjem i visokom obrazovanju stečenom na javnim i privatnim obrazovnim ustanovama u regionu.

” Podnijete su dvije krivične prijave zbog sumnje u falsifikat inostrane obrazovne isprave nivoa osnovnog obrazovanja, 14 krivičnih prijava zbog sumnje u falsifikat obrazovne isprave nivoa srednjeg obrazovanja i 2 krivične prijave zbog sumnje u falsifikat obrazovneisprave nivoa visokog obrazovanja. Zemlje porijekla falsifikovanih obrazovnih isprava su Turska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Velika Britanija i SAD “, istakli su iz Ministarstva.

Objašnjavaju da postupak priznavanja obrazovnih isprava u oblasti visokog obrazovanja nije strogo uređen EU propisima, već se radi o izvorima prava koji nijesu obavezujući (soft law) i na nivou su preporuka.

”Lisabonska konvencija predstavlja dokument koji je polazna osnova za sve zemlje članice ENIC/NARIC mreže, u koju je uključena i Crna Gora. Potpisivanjem Lisabonske konvencije zemlje potpisnice su se obavezale da će poštovati njena osnovna načela i principe, koji ostavljaju slobodu i mogućnost svakoj zemlji potpisnici da, u skladu sa svojim specifičnostima, kreira sopstvenu politiku priznavanja. Lisabonska konvencija prepoznaje razliku između priznavanja u svrhu zapošljavanja i priznavanja u svrhu nastavka obrazovanja. Pored Lisabonske konvencije koja predstavlja osnovni dokument za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija, postoje tzv. prateća dokumenta, kao što su: “Kodeks dobre prakse u obezbjeđivanju transnacionalnog obrazovanja”. „Preporuke koje se odnose na priznavanje zajedničkih diploma”, „Preporuke o korišćenju nacionalnog okvira kvalifikacija u svrhu priznavanja inostranih obrazovnih isprava” “, objašnjavaju iz tog resora.

Zakon o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija („Službeni list CG”, br. 57/11 i 42/16) temelji se na EU preporukama i standardima u ovoj oblasti, naveli su iz MPNI.

” Ministarstvo u postupku priznavanja, između ostalog cijeni vjerodostojnost isprave (da li je obrazovna isprava vjerodostojna, odnosno autentična ili se radi o falsifikatu) i status ustanove na kojoj je isprava stečena. Ukoliko se potvrdi vjerodostojnost diplome i da je ista izdata na akreditovanoj ustanovi, Ministarstvo donosi rješenje o priznavanju “, naveli su iz Ministarstva.

Naglašavaju da, ukoliko postoji osnov sumnje da je neka isprava stečena na nezakonit način, saglasno Krivičnom zakoniku Ministarstvo podnosi prijavu nadležnom tužilaštvu protiv nosioca diplome.

“Takođe, ukoliko bilo koji pojedinac ili institucija imaju saznanja da je neko lice steklo diplomu na sumnjiv način ili da su određena lica učestvovala u nezakovnitim radnjama, dužni su da podnesu krivičnu prijavu nadležnim organima protiv počinilaca. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija revnosno primjenjuje sve kontrolne mehanizme koji su na raspolaganju i nastoji da suzbije i otkrije već postojeće pojave, ali i djeluje preventivno. Valja napomenuti da Ministarstvo ne može to ostvariti samo, potrebna je međuresorna saradnja “, dodaju iz Ministarstva.

Podsjećaju da je Vlada Crne Gore dala saglasnost da se formira Međuresorska radna grupa koju čine predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, Ministarstva javne uprave, Uprave policije, Državnog tužilaštva, Uprave za inspekcijske poslove, Unije poslodavaca, Privredne komore i predstavnici NVO/Udruženje građana, a čiji je zadatak da predloži model provjere inostranih obrazovnih isprava o završenom srednjem i visokom obrazovanju stečenom na javnim i privatnim obrazovnim ustanovama u regionu.

” Na ovaj način će Ministarstvo i Vlada Crne Gore sistematskim pristupom stati na put zloupotrebama načina dobijanja obrazovnih isprava na svim nivoima obrazovanja i napraviti odlučan korak ka uspostavljanju adekvatnog mehanizma za prepoznavanje i vrednovanje obrazovanja. Takođe, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će raspisati javni poziv za nevladine organizacije i uputiti dopis navedenim institucijama kako bi se ova radna grupa što prije formirala. U svakom slučaju svi resori, svi organi u državi treba da se intenzivno uključe u rješavanje ovog problema jer bez adekvatnih kvalifikacija, kriterijuma i bez adekvatnog obrazovanja, nema reformi i napredovanja društva kao cjelini “, zaključuju iz Ministarstva.

Prema podacima Alternative u Crnoj Gori samo u javnom sektoru postoji preko 20.000 lažnih diploma. U posljednjem slučaju podnijete su krivične prijave protiv medicinskih sestara u Bijelom Polju za koje su sumnja da imaju lažne obrazovne isprave.

Tags

18

avatar
1000
18
0
0
 
15
VozačOmer-begCikotaDANALazar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vozač
Gost
Vozač

Imate fakultetsku diplomu.Ne znate profesore kako se zovu, ne znate predmete, ne znate smjer, ne znate što znači kolokvijum, ne znate kako izgleda vježba, kako predavanje,nemate literaturu,………I oćete da budete šef.

Omer-beg
Gost
Omer-beg

sta se desi sa diplomama iz Berana

Cikota
Gost
Cikota

A kako ce ih provjeravat kad su i njihove kupljene..
Od radnica iz butika direktno na drzavne jasle,kupe diplome i plus daju malo one rabote i eto penzija jos malo!

DANA
Gost
DANA

Pogledajte sektor za vanredne situacije

Lazar
Gost
Lazar

Besramnici!!!

tvrd_orah
Gost
tvrd_orah

Zdravstvo, zdravstvo, zdravsto…sve ostalo može čekati, hitna kontrola dok ne bude kasno!!!

Neeregistrovani
Gost
Neeregistrovani

I Novi Pazar je Majka,od srednje škole pa dalje.Ima ih među kadrovima V.Bratić.Lako provjerljivo.

Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Tragikomedija, pominju 18 a na hiljade ih je…

micko
Gost
micko

ako već nisu zaposljeni u Ministarstvu zdravlja….ionako se nista nece desiti….tresla se gora rodio se mis.

svizajedno
Gost
svizajedno

Jednostavno , obaveza je provjeriti sve diplome da nebi bilo prevara … 👍

marks
Gost
marks

a da vi pogledate i ove nase visokoskolske ustanove na usput

Petar
Gost
Petar

A Berane zašto tu ne pogledata svaka druga iz Tutina

Eto
Gost
Eto

Jadne su sve institucije

Milica
Gost
Milica

Za početak bi ste trebali od sebe da krenete!
Da provjerite diplome radnika vašeg ministarstva, pa onda i ostatka Vlade! Ali kakvi… Zamarijavanje glupih i primitivnih narodnih masa, niko vam ništa ne vjeruje!

Znamo se
Gost
Znamo se

Samo uzmite ove iz Sokolca i riješili ste trećinu neregularnih diploma.Nego vam se to nešto ne radi vi znate zašto !

cogito
Gost
cogito

Ovo je glupost i gubljenje vremena. Ima djece / losih djaka koje roditelji salju 3. i 4. godinju srednje skole da zavrsavaju u insostranstvu najcesce USA, kako bi mogli i na te njihove smijesne univerzitete, jer ove nase niti bi mogli upisati niti zavrsiti. I vi tome ne mozete stati na kraj jer su to “legitimno kupljene” diplome

Vanja
Gost
Vanja

Goreg Ministarstva na svijet nema!

Drug
Gost
Drug

Bolje da si vodila računa o nastavnom kadru i ponašala se ljepše prema njima bahata ministarko koja koketiraš sa nvo i juriš da budeš dio radnih grupa koje se plaćaju! Ova zemlja propada s kadrom koji se postavlja u ministarstva i ne bavi se svojim primarnim poslom!

Send this to a friend