Društvo

Pojava morbila u Crnoj Gori pitanje dana: Nema boljeg lijeka od vakcine

Ilustracija

Ljekari upozoravaju da je pitanje dana kada će se u Crnoj Gori pojaviti male boginje. Poručuju da je riječ o jednom od najzaraznijih oboljenja koje može biti čak i smrtonosno, zbog čega apeluju na roditelje da što prije povedu djecu da prime vakcinu. Vakcinaciju savjetuju i starijoj djeci, ali i odraslima.

<<<Male boginje najopasnije za djecu mlađu od pet godina; Najčešće komplikacije teške upale uha, pluća i mozga<<<

Nedovoljan nivo vakcinisanih i prvi slučajevi obolijevanja u regionu, širom otvaraju vrata za pojavu malih boginja i u Crnoj Gori.

Epidemija bi, poručuju stručnjaci, mogla da se razbukti preko noći, budući da jedan inficirani može prenijeti virus na čak 12 do 18 nevakcinisanih osoba.

“Vrlo je izvjesno da već sad imamo djecu koja su ovdje došla za vrijeme praznika i koja su išla u susjedne države i moguće je da su morbili već tu”, kazao je pedijatar Nebojša Kavarić.

“Naše okruženje već registruje prve slučajeve, a naučili smo još iz kovida da je zaraznim bolestima jako teško pobjeći”, kazala je Milena Popović Samardžić.

Doktorka Popović Samardžić upozorava da su male boginje najopasnije za djecu mlađu od pet godina.

Uprkos tome, u Crnoj Gori je među mališanima koji su rođeni 2020. vakcinu primilo 34 odsto, dok je među rođenima 2021. svega 12 procenata vakcinisanih.

“Virus malih boginja nakon infekcije toliko ošteti naš imunološki sistem, da imuni sistem djeteta naredne dvije tri godine ne može da se oporavi. Nakon infekcije malih boginja, vi imate imunulošku slabost čak i u odnosu na bolesti protiv kojih smo vakcinisani ili koje smo prebolovali pa mislimo da smo sigurni u odnosu na njih”, kazala je Popović Samardžić.

“Boljeg lijeka protiv morbila nema od vakcine. Ona je u primjeni gotovo pola vijeka, potpuno je bezbjedna i što je najvažnije ostavlja trajni imunitet i čuva dijete od komplikacija po zdravlje pa i komplikacija koje mogu ugroziti život”, kazao je Kavarić.

Ljekari poručuju da bi roditelji što prije trebalo da vakcinišu djecu, te da ne bi trebalo da vjeruju u, kako kažu, dezinformacije vezane za MMR vakcinu. Osim djeci, vakcinaciju savjetuju i odraslima.

“Savjetujem roditelje da se više plaše infekcije malih boginja nego veze između autizma i MMR-a koja ne postoji. To je nepostojeći strah”, objašnjava Popović Samardžić.

“Ukoliko u porodici imate malu bebu i odraslu djecu koja nisu vakcinisana, ako se oni inficiraju mogu da zaraze i tu bebu. Zato treba razgovarati s pedijatrom da se vakcinišu i odrasla djeca. Mi znamo da naši studenti kad odu u Ameriku nemaju pristup univerzitetu ako nemaju potvrdu da su primili MMR”, kaže Kavarić.

Državna sekretarka Ministarstva zdravlja Slađana Ćorić saopštila je juče da je crnogorski zdravstveni sistem spreman u slučaju pojave morbila, i da se nada da će roditelji shvatiti značaj vakcinacije.

Ćorić je istakla da se razmatra ograničavanje boravka u kolektivnim smještajima nevakcinisanoj djeci.

<<<Ćorić: Razmatra se ograničavanje boravka u kolektivnim smještajima nevakcinisanoj djeci<<<

“Žao mi je što danas, u 21. vijeku govorimo o rutinskoj imunizaciji koja je spasila milione života širom svijeta”, kazala je Ćorić.

Za razliku od Amerike, u Crnoj Gori kazneni sistem vezan za vakcine nije pokazao dobre rezultate. Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, roditelji ili staratelji koji odbijaju da vakcinišu djecu mogu biti kažnjeni od 100 do dvije hiljade eura.

Podaci pokazuju da je u posljednje tri godine, novčane kazne platilo oko 90 roditelja, a najviša je bila 800 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

ko proizvodi te vakcine ,imaju li rok trajanja i ko ih uvozi

Realnost
Gost
Realnost

Tu su ,ne pravite se da ne znate i sad je kasno kao svaka naša rabota .

Marko
Gost
Marko

Evo ja imam bebu od godinu ipo i ne znam sta da radim ,jos nije progovorila i mislio sam kad progovori da joj damo mmr tamo kad bude ima 2ipo3 godine jer sam cuo da mmr usporava motoricke i govorne sposobnosti bebe…i evo nisam pametan

Bot
Gost
Bot

Sad znaš da nije do vakcine.

Marko
Gost
Marko

Ima tek godinu ipo ,ima kad …inace kasnije propricaju djecaci a kad je prime onda tek ko zna kad…

Sherlock Holmes
Gost
Sherlock Holmes

Sigurno bi svaki roditelj na vašem mjestu bio u dilemi pa kako god da je sigurna vakcina. Jednom kad se strah uvuče nije lako.

Jovanka🇲🇪
Gost
Jovanka🇲🇪

Sacekajte mozda da pocne da rjesava diferencijalne jednacine pa onda neka primi.

King Henry
Gost
King Henry

MMR niste ne usporava…to ko ti je reako je budala obicna. Nijedan ljekar ti to nece reci, cista glupost.

postopoto
Gost
postopoto

MMR vakcina je dobra i sigurna uz uslov da se da potpuno zdravom djetetu bez znakova viroze i bilo kakve infekcije respiratornog trakta sto je u danasnjim uslovima u nasim vrticima (PG) skoro nemoguce. Radi se o tri inaktivirana virusa koji bi uz jos neki aktivan u djecjem organizmu bili preveliki sok za imuni sistem. Ove gornje tvrdnje poticu od… Više »

Realan
Gost
Realan

Treba kazne za roditelje nevakcinisanih

Fikus
Gost
Fikus

Mi smo jedna primitivna zajednica.u kojoj nepismeni ljudi šire dezinformacije.vakcina je sredstvo borbe.dok god budemo ovakvu svijest imali bićemo nivou afričkih plemena

Top
Gost
Top

Inace neke africke zemlje su bolje pristupile kovidu nego vecina razvijenih. Ne treba potcijenjivati afrikance, oni naxalost nemaju ekonomiju razvijenu ali nisu primitivni kao mi.

Nevenka
Gost
Nevenka

Samo zastrasivanje panika, i nista novo.

Show
Gost
Show

Polako.. Glupost košta, debelo

Sledeći
Gost
Sledeći

Dajte vi vasoj djeci koji to preporucujete, pogledajte zemlje EU sto su rekli o vakci toj.

Bel
Gost
Bel

95% vakcinisano

Lulica
Gost
Lulica

Živim u Nemačkoj i tu se odmah od 2.meseca počinju deca vakcinisati. U početku mi je bilo strašno, ali do godinu dana su isprimali sve preporucujuce vakcine. Uglavnom deca zaista dobro podnose. Mislim da je ispravno vakcinisati decu pogotovo protiv morbila. Inače od 1.3.2020 je moranje, inače se ne mogu u jaslice i vrtiće upisati. Ostalo je preporuka. Diphtherie Tetanus… Više »

Sherlock Holmes
Gost
Sherlock Holmes

Isto je i kod nas, više manje, izuzev HPV. Samo što su svi mašinbravari i konobari doktori pa znaju bolje.

Send this to a friend