Društvo

Pokazali pravi aspekt ljudskosti: Tivatski volonteri imali pune ruke posla tokom pandemije

Tivatski volonteri su tokom pandemije imali preko 300 angažmana na raznim zadacima i 100 kumulativnih nabavki.

Putem Call centra primljeno je ukupno 625 poziva, a takođe su učestvovali u akcijama OO Crveni krst, kao podrška volonterima ove organizacije. Dodatno, servis psihosocijalne podtrške primio je i odgovorio na 64 poziva građana.

Predsjednik Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTZS) Siniša Kusovac sa saradnicima primio je juče volontere Volonterskog tima OTZS, Call centra sa psihosocijalnom podrškom i volontere OO Crveni krst sa predstavnicama servisa gerontodomaćica i uputio im zahvalnost na humanosti, nesebičnom angažmanu i pomoći građanima Tivta tokom dva mjeseca epidemiološke krize.

“Pokazali ste veliku posvećenost, požrtvovan rad i entuzijazam u komunikaciji sa osobama iz rizičnih grupa – starijima od 65 godina, socijalno ugroženom stanovništvu, osobama sa hroničnim oboljenjima i nemoćnim licima. Oni nisu tražili ništa posebno već samo osnovne potrepštine. Ali ste vi učinili da dobiju mnogo više, i da njihov život u vrijeme zabrane kretanja ne bude puko životarenje, iz prostog razloga što ste im donošenjem potrepština, donijeli osmijeh, ulili nadu, poštovali ste ih i oni su u vas imali povjerenje i radovali se svakom vašem dolasku. Ne kaže se bez razloga da čovjek postaje veliki onoga trenutka kada daje i pomaže. Jer ljudi koji daju i pomažu su pravi aspekt ljudskosti. To ste upravo vi radili prethodna dva mjeseca. I to je nešto što će ostati zabilježeno i što Opštinu čini ponosnom. Ne znam šta da kažem osim jedno veliko hvala u ime svih građana”, rekao je Kusovac.

Volonterski tim OTZS i Call centar sa ukupno 13 članova formirani su 20. marta, u skladu sa propisanim mjerama Vlade Crne Gore, a bili su smješteni u prostorijama Službe zaštite i spašavanja Tivat.

Sekretar OO Crveni krst Duško Božović rekao je da su po prvi put od zemljotresa 1979. godine sve aktivnosti bile usmjerene na domaću populaciju.

“Četrdeset godina radim sa volonterima i ponosan sam na njih. Naročito jer mnogi ne vjeruju u mladu generaciju a oni su se pokazali na najbolji mogući način”, rekao je Božović, ističući i rezultate servisa gerontodomaćica.

Na sastanku je takođe ocijenjeno da je neophodna dorada Zakona o zaštiti i spašavanju u smislu definisanja statusa i angažmana volontera, što je zakon prepoznao ali nije razradio.

Send this to a friend