Društvo

Poljska pomoć za Crnu Goru

U Podgoricu u petak stiže transport sa poljskom pomoći za šest zemalja Zapadnog Balkana – Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju. Konvoj sadrži preko 60 hiljada litara tečnosti za dezinfekciju i 600 hiljada hirurških maski (ukupno gotovo 70 tona). Svaka zemlja prima jednaku količinu pomoći, tj. 10 hiljada litara tečnosti i 100000 maski, saopštila je Ambasada Poljske u Crnoj Gori.

Pomoć je odgovor na potrebe prijavljene Evroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe NATO. Ovo je simboličan izraz međunarodne solidarnosti Poljske u kontekstu borbe protiv pandemije i njenih negativnih posljedica. Poljska je od početka pandemije isticala značaj međunarodne saradnje, solidarnosti i pomoći drugima u ovom teškom vremenu. Ranije je već pružila pomoć, između ostalih, Italiji, Španiji, Bjelorusiji i Ukrajini.

Pandemiju koronavirusa prate pojačane dezinformacijske kampanje od strane trećih zemalja. Pojavile su se lažne naracije koje podrivaju solidarnost Zapada, uglavnom NATO i EU. Većina njih se prenosi putem prokremljskih kanala. Poljska je takođe postala žrtva dezinformacija i morala je da ispravlja neistinite informacije, između ostalog o navodnom oduzimanju zaštitnih sredstava koje su kupile druge zemlje. Za efikasno suočavanje sa ovim napadima potrebna je bliska saradnja u okviru NATO-a i EU. Činjenica je da su najveći davaoci pomoći za region definitivno Evropska unija i njene države članice.

“Poljska humanitarna pomoć je potvrda važnosti kakvu pridajemo prijateljskim odnosima sa Crnom Gorom, koji su se intenzivirali posljednjih godina. Vlada Poljske dosljedno podržava Crnu Goru i druge zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu ka evropskim integracijama. To se odnosi i na političku sferu (Poljska je jedan od najaktivnijih zagovornika politike proširenja u Uniji), kao i praktičnog dijeljenja iskustva iz oblasti pristupnih pregovora”, napominju u Ambasadi Poljske.

Poljska je protekle godine predsjedavala Berlinskim procesom koji podržava integraciju Zapadnog Balkana sa Unijom. U okviru ovog predsjedavanja, koji je kulminirao Samitom Zapadnog Balkana u Poznanju u julu, u Poljskoj i regionu organizovano je preko 100 događaja, a Poljska je donirala više od 1,5 miliona eura za razvoj infrastrukture na Zapadnom Balkanu.

“Radimo i na jačanju zapadnog Balkana (između ostalog kroz „Akademiju proširenja“ koja se svake godine organizuje za državne službenike iz regiona), kao i učešće poljskih subjekata u twinning projektima u regionu – do danas je završeno 13 takvih projekata”, ističu u toj Ambasadi.

Poljsko Ministarstvo vanjskih poslova je svake godine koorganizator seminara o pomirenju za mlade sa Zapadnog Balkana, Poljske i Njemačke pod nazivom “Sjećanje, razumijevanje, budućnost.” Države Zapadnog Balkana takođe su uključene u ponudu stipendija Vlade Republike Poljske u okviru Banach programa za studije u Poljskoj.

Odnosi sa Zapadnim Balkanom biće jedan od važnih elemenata poljskog predsjedavanja Višegradskom grupom, koje počinje 1. jula ove godine.

“Poljska smatra, da bi politika proširenja EU i podrška političkoj, ekonomskoj i društvenoj transformaciji regiona i dalje trebala ostati strateški prioritet Evropske unije uprkos pandemiji COVID-19. Očekujemo predstavljanje od strane Evropske komisije na jesen ove godine „Ekonomsko-investicionog plana za oporavak regiona Zapadnog Balkana””, zaključuje se u saopštenju Ambasade Poljske u Crnoj Gori.

Send this to a friend