Društvo

Položeno cvijeće na spomenik narodnog heroja Danila Bojovića

Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, članovi nevladine organizacije Zagrad Montenegro položili su cvijeće na spomenik narodnog heroja Danila Bojovića na planini Konjsko, na mjestu gdje je 1943. godine poginuo.

Bojović je bio jedan od komandanata Župskog ustaničkog bataljona i organizator Trinaestojulskog ustanka u Nikšiću.

“Na ovaj značajan datum podnosimo inicijtivu za podizanje spomen obilježja narodnim herojima Milinku i Milisavu Đuroviću. Inicijativa će biti dostavljena Opštinskom odboru UBNOR-a i antifašista Nikšić, kao i drugim nadležnim institucijama”, saopštio je Ivan Đurović predsjednik  NVO Zagrad Montenegro.

On podsjeća da su ordenom narodog heroja su odlikovani petorica Župljana.

“Među njima su Milinko i Milisav Đurović, nemaju nikakvo spomen obilježje. Njihov doprinos u antifašističkoj borbi južnoslavenskih naroda i političkom uticaju Milinka Đurovića u poslijeratnoj Jugoslaviji nećemo isticati jer poznat dijelu društvene zajednice koja se bavi ovom tematikom”, smatra Đurović.

Prema njegovim riječima svjedoci smo agresivne kampanje protiv kulturno-istorijskog nasljeđa i tekevina antifašističke borbe.

“Uzimajući u obzir da Crna Gora baštini antifašističku tradiciju i da je kroz Trinaestojulski ustanak i broj učesnika u NOB-u naroda Jugoslavije ostavila neizbrisiv trag evropskoj slobodarskoj i antifašističkoj civilizaciji, te ovakvu inicijativu smatramo adekvatnim odgovorom na pomenute trendove u dijelu naše javnosti”, zaključio je on.

7

avatar
1000
6
1
0
 
7
DulaDanokozauvijekPidžamaPartyMijo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dula
Gost
Dula

SLAVA BORCIMA ZA SLOBODU.

Danoko
Gost
Danoko

Bravo Djurovicu

zauvijek
Gost
zauvijek

Hrabri i čestiti Danilo Bojojović, od čestite crnogorske kuće Bojovića.

Mijo
Gost
Mijo

Bravo zupljani ! Tako se cuva Crna Gora

Dragosa
Gost
Dragosa

Jel moze ista u Zupu da prodje bez ovoga iz DB-a. Sta rade udbasi svuda ih ima

PidžamaParty
Gost
PidžamaParty

ovo Udba! a fotograf…

joko
Gost
joko

Ovo je prvi put da objavjuju bilo koji mediji da je narodnom heroju Danilu Bojovicu bilo koja organizacija položila cvijeće na spomenik.
Nikad nije kasno doduše ,ali malo čudno!

Send this to a friend