Društvo

Popović: Unaprijed sam osuđena i predložena za razrješenje, sa neosnovanim optužbama

Nataša Popović (Foto: Facebook)
Nataša Popović (Foto: Facebook)

Sve navode u medijima koji se tiču mog izbora i rada kao direktorice škole smatram neosnovanim, nemoralnim i neutemeljenim. Unaprijed sam osuđena, predložena za razrješenje, sa neosnovanim optužbama, tvrdi direktorica podgoričke Osnovne škole “Pavle Rovinski” Nataša Popović.

Reagovanje Nataše Popović prenosimo u cjelosti:

Povodom više novinskih natpisa i poziva novinara u prethodnom periodu, smatram potrebnim demantovati navode koji su u tom periodu objavljivani, te Vas molim da ovo moje reagovanje prenesete u cijelosti.

Od početka preuzimanja v. d. mandata direktorice OŠ ,,Pavle Rovinski“, zatim i kao direktorice škole, vršen je kontinuirani pritisak od određenih struktura. Sve to je rađeno sa ciljem, po mom uvjerenju, produženja mandata dotadašnje direktorke, koja je takođe konkurisala za novi mandat.

Sve navode u medijima koji se tiču mog izbora i rada kao direktorice škole smatram neosnovanim, nemoralnim i neutemeljenim.

Dana, 16. 11. 2023. godine u ,,Vijestima” je objavljen tekst sa sadržinom zapisnika prosvjetnog inspektora Boška Lazarevića, prije nego sam se i sama upoznala sa istim. Iz pomenutog teksta već sam unaprijed osuđena, predložena za razrješenje, sa neosnovanim optužbama.

Naime, osnov za moje razrešenje koji inspektor navodi u svom zapisniku je navodno zapošljavanje mimo zakona od strane odgovornog lica, tj. mene kao direktorice škole. Ovo apsolutno ne odgovara činjeničnom stanju, već je istina sljedeća:

Dana, 1. 3. 2023. godine dolazim kao v. d. direktora škole i zatičem brojne nepravilnosti i nezakonitosti u radu Ustanove. Jedna od nezakonitosti je da, nakon odlaska nastavnika istorije i geografije, Slobodana Savovića, sa radnog mjesta u oktobru 2022. godine, bivša Uprava, tj. tadašnja direktorica škole, ne raspisuje konkurs za te slobodne časove. Naime, za jedan dio tih časova (10 časova) potpisuje se svaki mjesec Ugovor o radu, a preostali dio časova nastavnici istorije i geografije dijele međusobno. Sve ovo je suprotno Zakonu, a interesantno, stavlja se meni na teret i navodi se kao osnov za moje razrješenje, iako je to stanje koje sam ja zatekla stupajući na dužnost u martu 2023. godine. Ističem da sam zbog ove nezakonitosti, odmah po saznanju, uputila zahtjev Ministarstvu prosvjete za dobijanje saglosnosti za raspisivanje konkursa za to slobodno radno mjesto, a nakon toga i za 10 slobodnih časova geografije.

Još jedna nepravilnost koja se u nalazu prosvjetnog inspektora Boška Lazarevića i medijima, meni stavlja na teret, a nema osnova za to, jeste izbor predstavnika Savjeta roditelja za člana Školskog odbora, koji je po nalazu inspektora izabaran suprotno pozitivnim propisima.

Činjenica je da je taj izbor izvršen 7. oktobra 2022. godine, što je vrijeme mandata prethodne Uprave, kada ja nijesam bila zaposlena u toj Ustanovi, pa samim tim ne mogu ni biti odgovrna za to.

Prosvjetni ispektor dalje citira dio Zapisnika sa sjednice Savjeta roditelja održane, 7. oktobra 2022. godine gdje stoji da je ,,odabrana roditeljka Nevena Mijajlović za predstavnicu roditelja u Školskom odboru. Ostali predstavnici u Školskom odboru su Dobrila Asanović, Svetlana Đurnić, Olivera Nikolić i Tanja Novović”. Ovo je vrlo interesantno, jer po dokumentima iz škole Olivera Nikolić, nikada nije bila član Školskog odbora.

Ovaj Školski odbor je u nepotpunom sastavu konstituisan tek 31. januara 2023. godine, a Ministarstvo prosvjete je imanovalo svoje članove tek u februaru 2023. godine. Vrlo je indikativno što bivša direktorica u oktobru mjesecu 2022. godine imenuje članove još nekonstituisanog Školskog odbora i interesantno navodi svoju kumu, Oliveru Nikolić kao člana Školskog odbora iako Školski odbor sa njom, kao članom, nikada nije konstituisan.

Isti postupajući prosvjetni inspector Boško Lazarević je u aprilu 2023. godine utvrdio da su Asanović i Đurnić nelegalno izabrane za članove Školskog odbora. Ta nepravilnost je u otklonjena u skladu sa Zakonom za vrijeme mog VD mandata.

Ovog, 15. 11. 2023. godine postupajuči inspektor Boško Lazarević konstatuje da je roditeljka Nevena Mijajlović nelegalno izabrana.

Sva ova dešavanja iz oktobra 2022. godine u vremenu mandata bivše direktorice se vješto pokušavaju meni pripisati.

Pored ovoga, moram da napomenem još nekoliko značajnih stvari koje su posljednjih mjeseci pominjane u medijima:

Zbog problema oko izdavanja sale, bila sam i fizički napadnuta na radnom mjestu, a napadač je kažnjen pred Sudom za prekršaje. Problem se desio, jer sam insistirala na poštovanju Ugovora, jer se sala škole u ranijem periodu izdavala mimo Ugovora o zakupu, tj. koristili su je u septembru iako ugovorne obaveze počinju tek od oktobra mjeseca.

Nakon stupanja na funkciju, priličan broj roditelja mi se obratio jer su bili nezadovljni radom, postupanjem i ponašanjem defektologa škole. Među njima je bilo i roditelja koji su zabranili defektologu da se približava njihovoj djeci i obavlja defektološke tretmane sa njima. Bilo je i pritužbi od strane kolega na njegov rad. Zbog svega toga se protiv njega pokrenuo i disciplinski postupak.

Još jedna od brojnih nepravilnosti koje sam zatekla je davanje novčanih naknada pojedinim zaposlenim mimo Zakona, tj. bez formalne, pisane Odluke. U jednom slučaju se radi o naknadi u iznosu od 200 eura svakog mjeseca, godinama unazad. Tu nezakonitu praksu sam prekinula.

Sve gore navedene nepravilnosti su samo dio onoga što sam zatekla po dolasku u školu. Po mom mišljenju, upravo otkrivanje ovih nezakonitosti i neregularnosti rada iz predhodnog perioda, je razlog medijske hajke i narušavanja mog integriteta.

Sve je ovo izazvalo revolt ostalih kolega škole, njih 73 koji su svojim potpisom podržali moj dosadašnji rad, u želji da se sačuva ugled Škole, o čemu je upoznato Ministarstvo prosvjete, a čije reagovanje su prenijeli mediji.

Važno je napomenuti, da je od mog preuzimanja dužnosti u martu 2023. godine prosvjetna inspekcija izvršila 18 kontrola po podnešenim inicijativama i nije utvrđena ni jedna nepravilnost u mom radu.

Moje reagovanje posredstvom medija je iznuđeno, jer sam stava da mediji nijesu adresa i mjesto gdje treba da se raspravlja o zakonitosti ili nezakonitosti bilo čijeg postupanja, kako bi se stvorila željena slika o krivcu koga su unaprijed optužili i osudili oni koji su ovaj medijski pritisak i inicirali. Institucije sistema su mjesto za rješavanje ovakvih problema.

Međutim, sve u vezi naše škole je ,,unaprijed” osmišljeno, organizovano i prenijeto na medijski teren. Jedini razlog za to je, po mom mišljenju, stvaranje iskrivljene slike i moje diskreditovanje.

Za sve navedeno u ovoj izjavi postoje dokazi u arhivi škole.

18

avatar
1000
12
6
0
 
17
PetraKrokiTomoSnezanaPavleRovinjski2
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kroki
Gost
Kroki

Samo djelimicne istine. A zasto je, gospodjo Popovic fotografija defektologa “izvucena iz naftalina” poslije godinu dana. Majka djevojcice sa sporne foto prica o defektologu u superlativu, kao i brojni roditelji djece sa kojim je radio. Pita li se neko zasto je tek sad pokrenuto pitanje izbora clana rotiteljskog savjeta za Odbor, poslije godinu??? Jer je taj clan gospodji Popovic zasmetao!… Više »

Petra
Gost
Petra

Dodjite u školu i prebrojite prijave protiv defektologa…

Tomo
Gost
Tomo

Ti si svojim postupanjuma sama sebe optužila. Ostali su samo bili svjedoci i prijavili djelo.

Snezana
Gost
Snezana

A gospodjo,a jadna ne bila.Nisu te tabloidi razrijesili ,nego inspekcija.
Pi,zastidja ko nam uci djecu

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Pa su izmislili sve, a škola da plaća tvoje “izlete”?

Neko
Gost
Neko

Putuj igumane.

Jocka
Gost
Jocka

Olivera Nikolić je kuma bivše direktorice…Slučajnost?!?!

Vienna da je
Gost
Vienna da je

Gospodjo svaka vam cast i postovanje za hrabrost da izneaete podatke u javnost…sad nek druga strana skupi hrabrost predstavi se i kaze sto misli o vasim navodima

Hob-goblin
Gost
Hob-goblin

Savović je otišao? Legendarni nastavnik! Predavao mi je geografiju i istoriju prije više od 20 godina. Da mogu na jedan dan da se vratim u osnovnu, vratio bih se na dan kad kod njega imam čas.

Što se teksta tiče, mene to baš ne zanima.

Suzi
Gost
Suzi

Očigledno je da bivša direktorica ne dozvoljava apsolutno bilo kome da konkuriše za to mjesto. Ko god da se uz nju prijavljivao nakon par dana je u medijima okarakterisan na najgori mogući način, primitivno, prosto i neljudski. Prethodnoj gospođi koja je sa njom istovremeno konkurisala je u medije iznijela i detalje iz prijave na konkurs koje je samo ona mogla… Više »

Iva
Gost
Iva

Tako ste i Vi draga gospođo neosnovano optužili Vašeg zaposlenog i uručili otkaz.

Ziko
Gost
Ziko

Čisto jedan iz crnogorskog pravopisa, a ne znaš ni padeže. Ostalo je tesko i procitati kad elementarna pismenost ometa citanje teksta.
Mada i predśednik drzave ne zna padeže pa valjda tom logikom moze i direktor osnovne biti nepismen.
Samo ne znam kako ljudi nemaju stida.

Pavle Rovinjski
Gost
Pavle Rovinjski

Koliko neistina ova zena moze da iznese, a da ne trepne. Propalo se.

Atos
Gost
Atos

Ona je sve rekla javno, sa datumima. A ti se lako može provjeriti, kada je počela da radi

odgovor
Gost
odgovor

ona ima dokaze, a ti dokaži, mangupe!

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Ne čini mi se da su neistine, zaključujem da je politički obračun.

PavleRovinjski2
Gost
PavleRovinjski2

Netacno, sve uprave skole su muljale. Ova zena za ovo sto joj se stavlja na teret nije kriva vec je borba da se ne otkrije kako su uz pomoc prethodne uprave odreceni nastavnici imali dodatne casove i prihode mimo zakona. A dobro se znao ko se nije vadio iz kancelarije direktorice.

Petra
Gost
Petra

Uopšte nije providno šta se radilo: drugarice su dobijale seminare, čak i držale seminare bez završenih obuka, časova preko norme koliko su htjele, neke su čak slavile po dvije slave, a neke imale enormne plate godinama. I da, prije odlaska sa funkcije se dalo bezbroj resenja na neodređeno čak i neregularnih na tuđe časove…

Send this to a friend