Društvo

Porfirije: Stolica mitropolita crnogorsko-primorskih će do svršetka svijeta biti u Cetinjskom manastiru

Srpski patrijarh Porfirije stigao je danas u Berane gdje će sjutra ustoličiti novoizabranog Episkopa bidimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Đurđevi stupovi.

Na dočeku Porfirija u Beranama bili su ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, poslanici DF-a Slaven Radunović, Jovan Vučurović, Milun Zogović, iz SNP-a Vladimir Joković i Dragoslav Šćekić…

U Beranama su se tokom dočeka Porfirija vijorile trobojke…

“Nema u crkvi granice, granice crkve se ne mogu promijeniti kada god se promijene granice država. Države postaju veće i manje, ali hristos i crkva nadilaze svaku granicu i ne postoji ustrojsto i sila ovoga svijeta koja može promijeniti ustrojstvo crkve”, kazao je Porfirije.

On je obraćajući se okupljenima ispred manastira Đurđevi stupovi u Beranama kazao da nema ništa protiv da se svako organizuje u svoju vrstu molitvene zajednice ako to njemu odgovara ali, kako je kazao, pod uslovom da ne ugrožava bilo koga niti elementarno ljudsko dostojanstvo.

“Ali bilo koja molitvena zajednica tako organizovana ne može biti u jedinstvu sa punoćom vaseljenskog pravoslavlja i kao takva ne može uzeti identite pravoslavnoj crkvi koja ima kanonsku jurisdikciju i na ovim prostorima”, napomenuo je Porfirije.

On kaže da nijesu bili obeshrabreni ni kada im, kako je kazao, nijesu dali da uđu u svoju rođenu kuću u Cetinjski manastirir kako bi na tron uveli mitropolita Joanikija.

“Neko je htio mijenjajući teze da ono što iz vere izvire iz litija ovoga naroda da prikaže kao nasilje, a zapravo nasilnim putem htio je da spriječi da uđemo u našu kuću. Ništa nemamo protiv toga da su oni protiv ali da sprečavaju da uđemo u svoju kuću znamo da je to podvala koja je htjela da prikaže crkvu našu kao izvor svih nevolja. Kada proglasite nekoga da je sam po sebi zao dajete legitimno pravo svakome ko hoće da proglašenog zlim eliminiše”, naveo je Porfirije.

On je istakao da nijesu imali pravo da ne izvrše djelo crkve.

“Da poslije mnogo vjekova budemo ti koji će okrenuti leđa sopstvenoj kući i ne ustoličimo mitropolita gdje će uvijek do svršetka svijeta biti stolica mitropolita crnogorsko-primorskih”, rekao je Porfirije.

On je dodao da oni koji kažu da crkva ima neke pretenzije, da ugrožava nečiji suverenitet, da se bori za vlast ovoga svijeta, ili da ima bilo kakve slične težnje, oni obmanjuju narod.

“Nas zavarati ne mogu ali mnogi, naša braća, naši srodnici u kojima još nije prooklijalo autentično sjeme vjere bivaju zavođeni i u odnosu na njih ponoviću, duh litija pokazao je kakav treba da bude naš stav. Neka bude ko šta hoće neka se osjeća da pripada kom hoće narodu ma koliko mi ponekad mislili drugačije. Neko je kritikovao, veli nije izgovorio u Podgorici crnogorski narod. Neka bude ko god hoće Crnogorac, a onaj ne samo koji hoće nego koji zna svoje korijene i stablo Vasojevićkog stabla zna da pripada Srpskom narodu”, naglasio je Porfirije.

To, kako dodaje, ne znači da oni ne prihvataju, ne razumiju, ne poštuju, ne grle i one koji žive pored njih, a deklarišu se i osjećaju se kao Crnogorci.

“U crkvi hristovoj međutim ne samo da nema Srbina i Crnogorca, nema ni Grka ni Jevrejina, nema Albanca i Hrvata nema apsolutizovanja bioloških konteksta svoga postojanja. Samo onaj koji je oplemenio sebe Hristom on je uotrijebio taj dar da pripada jednom narodu kao odskočnu dasku da preobražavajući se u svom narodu, upoznavajući najprije sebe, može da se otvori za drugog, da prihati drugog upravo onakvim kakav on jeste. A onaj koji ne zna ko je, koji ne zna sebe on naprosto ne može upoznati nikoga niti voljeti ikoga. Voljeti sebe, voljeti sve kao dar božji moguće je samo u Hristu i kroz Hrista”, zaključio je Porfirije.

Metodije je izabran je za Episkopa budimljansko-nikšićkog na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve održanom maja ove godine.

Ovo je drugi dolazak Porfirija u Crnu Goru otkako je izabran za patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

120

avatar
1000
94
26
0
 
94
crnogorkamačorJ.J.J.kingDRIZIKO7,800UBS
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorka
Gost
crnogorka

Tačno, na Cetinju je stolica mitropolita zauvijek,ali za CRNOGORSKOG MITROPOLITA i to niko i ništa ne može promijeniti.

mačor
Gost
mačor

Na Cetinju je uvijek stolovao mitropolit CPC !

king
Gost
king

Strva im se ne znalo u CG!

DRIZIKO7,800UBS
Gost
DRIZIKO7,800UBS

Pozdrav za jarinje 💙

Milan
Gost
Milan

A što ne dodate ovom spisku i “uglednog” podgoričkog frizera Vukčevića, onog što godinama nije izdavao račune na svoje usluge i tako ojadio državu, a sebi i đeci obezbedio lijepe nekretnine. Pogledajte dobro fotografije sa ovog skupa i sličnih, uvjek je tu, čiste grijehe valjda!

Djuro 🇲🇪❤️
Gost
Djuro 🇲🇪❤️

Koja sila 😂😂😂😂😂😂

Budva765
Gost
Budva765

Ono sto je pricao Markovic za Budvu i naravno nije mogao uciniti, ucinila je nova vlast na Cetinju. Pocistila sve za 15minuta 🙂

Vladan
Gost
Vladan

Pi pi.pi
Najgori huškači

Kotor66
Gost
Kotor66

Taki i nikako drukcije dok je Crne Gore, Crnogoraca i Srba u njoj postojace samo SPC kao stub i temelj ove drzave. Zivjela Crna Gora i zivjelo Srpstvo!!!!

Nina
Gost
Nina

Otrovi otrovane.Zgadiste mi sve za ovu godinu dana.Gdje god se okrenem,samo popovi.Svjesno ste nas unazadili,manipulatori srednjevjekovni.

MIRSADA
Gost
MIRSADA

Ova dva popa pale li pale onaj prvi kaže da će kamen nositi na ramena na lovćen za gradnju crkvice a ovaj da će do vijeka ostati mitropolija do.kraja sveta ostati na Cetinju paljevine

Ljubović
Gost
Ljubović

Vidis li Dritane ovaj cirkus đe nas dovede i kome nas prodade.Ko ce ovo više trpjeti,sram te bilo nijesi ništa bolji od ovih okupatora.18. se zaboravila pri ovakvoj izdaji jednog čovjeka.

Fkbalsic
Gost
Fkbalsic

Izgleda da su samo crnogorci na cetinje ahhahahahaha

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Tacno. Ali djelimicno. Ne svi.

Vele
Gost
Vele

Oladi malo Porfirije

Pametnome dosta
Gost
Pametnome dosta

Pa kad su svi narodi isti,što forsirate da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.
Što nije samo Pravoslavna

Nenad
Gost
Nenad

Tačno !. Stolica mitropolita crnogorskih – do svršetka svijeta biti u Cetinjskom manastiru.
Zaboravio si reći da će mitropoliti biti CRNOGORCI jer izdajnicima dolazi kraj.

P.P.
Gost
P.P.

Place li premijer

Levica
Gost
Levica

Vasojevići su srpsko pleme?Vasojevići su stanovnike limske doline zvali Srbljaci.A koja su to ostala Srpska plemena?Hoćete da kažete da ste se mjesto nas protiv Osmanlija borili vi Nišlije,Vranjanci,Smederevci?Pa jeli ti pričao đed kako je bilo?Hhahahahahahah.Stand up.

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Ne. Djed mi je pricao da su svi u cg bili srbi. To mi govore i knjige. A i popisi prije 1918. A kad si vec kod srbijanaca ne zaboravi da se cetinje naselili uzicani ili ti Ere. Mozda ti je Ojdanic u rod ako si sa cetinja

Kobi
Gost
Kobi

Pope,Cetinje ti je vrlo jasno reklo što misli o tebi i tvojoj crkvi iz Srbije.

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Kobi, cg ti je jasno rekla sta misli o cetinjanima.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Da, do svršetka ‘srpskog sveta’ koji je vrlo blizu.

BOBO
Gost
BOBO

pogledajte ko širi mržnju. posle 20 dana oni i dalje pričaju o cetinju. još narod truju svojim opasnim i političkim provokacijama. gospodine porfirije da su cetinjani htjeli da vam zabrane manastir oni bi vam i zabranili. ono život daju za čast i državu. za razliku od vas,vjera koliko vidim vam nije na prvom mjestu nego politika. A pouzdano znam da… Više »

Levis
Gost
Levis

Da se postavi pitanje premijeri ko su poimenice policajci koji su bili na Cetinjuu5..Mislim da će postati jasno da veliki broj policajaca uopšte nisu bili crnogorski državljani.

Djuro
Gost
Djuro

Sekta …

,,,
Gost
,,,

To strah govori iz tebe jer znaš da neće!

Expert
Gost
Expert

E CETINJE neces ukrasti ni manastir ni Lovcen dzaba Vam je

Levis
Gost
Levis

Što su izveli danas?

mačor
Gost
mačor

Protjerati one koji negiraju postojanje Crnogoraca i države Crne Gore !

Expert
Gost
Expert

Ne zive Crnogorci pored Vas Porfirije nego ste vi medju nama na silu

drZlikovac
Gost
drZlikovac

Gospon Porfirije…raširili ste se u tuđem zato ne zvuči uvjerljivo bez obzira koliko vi slatkorječivi bili..

končar
Gost
končar

Znači još malo.

Dragan
Gost
Dragan

Kako se Porfirije lukavo igra rijecima.Mitropolija Cetinjska je jedno pope i ono pravo a crkva Srbije je drugo.A ako je kako kazes samo Hristova,nike ni jednih ni drugih nego svih pravoslavaca zasto je zovete srpska?

Demosten
Gost
Demosten

Vijore se Crnogorske Trobijke, a nema možda zvanične Državne zastave jer ono ne organizuje Vlada i nije to događaj toga tipa

DRIZIKO7,800UBS
Gost
DRIZIKO7,800UBS

😆😅😄😃😂😁😀

Loš
Gost
Loš

Eh,Porfi.Nisi čuo da ničija nije do zore gorela.Śetićemo se tebe i Joanikija kada dođe novi vakat.

Srbin u CG
Gost
Srbin u CG

Ovdje iz CG nije bilo 3000 sve iz Srbije dojargalo autobusima.. nije cak ni iz bosne bilo 15 autobusa.. razocarali ste nas i prevarili nisu litije ono za sta su prikazivane bile.. od mene vise nemate podrsku!

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Nismo je ni imali od tebe. A ovo drugo izgleda da si nesto sanjao

Kosovo do Niš
Gost
Kosovo do Niš

Sledece godine tur operateri nude Kosovski kopaonik ski pas, svi na snijeg. Ideeeemooo ! Merdita!!

MILO CPC NATO
Gost
MILO CPC NATO

Tacno tako, Crnogorsko-primorskih a nikad vise Srbijanskih!!

Engleski
Gost
Engleski

Stolica mitropolita ce do kraja svijeta bit u Cetinjskom manastiru?! Wtf! Stolica oce sigurno ali na njoj niko. S obzirom da sve je vise ateista a za 20 god ce bit vise ateista no vjernika duplo ako ne i troduplo za 50 ili vise vjernici ce bit raritet. Mada mislim da ni danas nema vjernika vec su vecina tkz ili… Više »

Zeljko
Gost
Zeljko

Neka te jos malo.

Paun
Gost
Paun

Ehehehe…kakva ekipa pođe za Berane….hehehe

DRIZIKO7,800UBS
Gost
DRIZIKO7,800UBS

Svaka čast sve pohvale čisti odlično.

DRIZIKO7,800UBS
Gost
DRIZIKO7,800UBS

Bravo.

Tomke
Gost
Tomke

Jesu ovo ukrali Dalmatinsku ili izmislili novu nosnju za novo-Berance?

Miro
Gost
Miro

Je li ovaj srpski pop dostavljen iz Zadruge

Anonimni
Gost
Anonimni

Od berana do Peć ima sat vremena vožnje. Što ne svratiš u Patrijaršiji pope?

Rišnjanin
Gost
Rišnjanin

Što ti, u.međuvremenu, ne naučiš padeže?

Kotor66
Gost
Kotor66

Slijepac gledaj bolje, prvo je otisao tamo prije Crne Gore i svega heheh

Vinka
Gost
Vinka

Došao je da završi ustoličenje isporučenog zato priča o njemu. Želja će te bit za Cetinjski manastir.

Budva765
Gost
Budva765

Zelja ispunjena….mozes se kladiti

Titan
Gost
Titan

Zatrpaše nas popovima

990011
Gost
990011

A kad ćete vise u Prizren?

sandra
Gost
sandra

E Beranci sram vas bilo,imate li obraza,sta podrzavate,mislite da su popovi Bog,a ne obicni zli ljudi(cast izuzecima).

hrvat boka
Gost
hrvat boka

pozdrav iz hrvatske Boke zaljeva naših hrvatskih svetaca .BOG I HRVATI. AMEN

Loš
Gost
Loš

Ti nisi DOSTOJAN

Bozena
Gost
Bozena

Pope, je li težak pancir?

Maitland Niles
Gost
Maitland Niles

Neće pope nikad

Ratko Marković
Gost
Ratko Marković

Treći put došao u Crnu Goru s nogama naprijed. Amin Bože !

Loš
Gost
Loš

Ne mora dolaziti.

sandra
Gost
sandra

Bravooo Ratko,i ja kazem.

MIRSADA
Gost
MIRSADA

Baš si me nasmijao Ratko hahaha

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

Za njih država Crna Gora ne postoji !

Montenegrino
Gost
Montenegrino

Što ne odoste da je branite kad je toliko volite

Nada
Gost
Nada

Velucanstveno.

zoran
Gost
zoran

Bas ko iz filmova strave i uzasa

Shade 11
Gost
Shade 11

Dogodine na Kosovo 😂

Hogar
Gost
Hogar

Stigao cirkus u Berane.

MIRSADA
Gost
MIRSADA

Hogar u pravu si cirkis bez cirkuske garderobe oni su pravi cirkus

Konik
Gost
Konik

Ne vidim Dritana? Da nije što ljut?

Titograd
Gost
Titograd

Svetosavska sekta ne miruje.

Sira
Gost
Sira

E neeee beraneeee

ŚAN
Gost
ŚAN

Kako je micovic ….oce li uskoro da ceka perica??? Nece ga dugo cekat …
NE NA CRNU GORU…fino sam vam govorio….

CG4EVER1
Gost
CG4EVER1

Popovi usli u Berane pod rotacijama sa desetinama dzipova, i to vecinom Range Roveri. Bas lijepo, hriscanski. Dobro im je Patrijah Pavle govorio. Sramota treba biti svakog ko podrzava tu sektuu. Nece mu suditi ljudi, vec onaj u cije ime pocinise svo zlo.

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Ne. Trebali su kocijama. No nisi bio tu da te upregnu.

ss sektaStop
Gost
ss sektaStop

Oooo kukaloooo srpstvoo ugasenoooooo ….
DOGODINE U NIS.

Miso Sokolov
Gost
Miso Sokolov

Bruka i sramota !

Virus
Gost
Virus

Dobro došao

Stega
Gost
Stega

Nećete još dugo okupatori.

Ajd polako
Gost
Ajd polako

E, tako sad čoporativno, u invaziju Kosova.

Damjan M.
Gost
Damjan M.

Postovani Crnogorci, opet imamo čast da ugostimo našeg Patrijarha. Ponosna smo zemlja.
Vjera je pobijedila i uvijek ce pobjedjivati. Kroz istoriju nikada niko nije pobijedio crkvu ( vjeru) pa nece moci ni sada.
Zivi bili bravo Crnogorci i budite ponosni.

Informator
Gost
Informator

Damjane ako si ti posrbljenik ne nazivaj svoje posrbice Crnogorcima. Za Crnogorce to je jos jedan cin okupacije.

Djuro
Gost
Djuro

Ajte skupa u Zadrugu ,tamo vam je mjesto.

Bobo
Gost
Bobo

Ja mislim da je hrišćanstvo vjera i to niko ne spori i svi poštuju. Ali crkva ne moze biti japanska i kineska u crnu goru. U crkvi su isti obredi kao u japansku ili albansku ili crnogorsku ili srpsku crkvu. Biblija nije srpska. U zemlji u kojoj je crkva može biti samo crkva te zemlje. Džamija u crnoj gori nije… Više »

sone
Gost
sone

Pinkove zvezde

Dana🇲🇪❤️🌠
Gost
Dana🇲🇪❤️🌠

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Cuca
Gost
Cuca

Veseli se Srpski rode !

Jakup
Gost
Jakup

Odje nema crvene zastave😉😉😉

Bijela
Gost
Bijela

Sadašnja garnitura popova nebi smjela da pominje pokojnog Pavla!

Mico zabrdje
Gost
Mico zabrdje

Dostavljen !!! 😂😂😂😂😂

Zoran
Gost
Zoran

Prosetaj malo do Cetinja. Vole ljudi da te docekaju.

_cetinjski_
Gost
_cetinjski_

Jeli ima dje slecet

Vanja
Gost
Vanja

Nebitno.

Socijalist
Gost
Socijalist

Prvo dođu popovi …
Pa onda topovi…
Đedovi nam se u grob prevrću što učinjesmo od države!

haca
Gost
haca

da nije dostavljen

marius
Gost
marius

Pozdravila ga je Severina !

Markisa1
Gost
Markisa1

Dosa ili ne Dosa potpuno mi je isto

Njegoš
Gost
Njegoš

Ovdje su ljudi došli svojom voljom da proslavljaju a ne da se svađaju. Neki naši sugrađani bi se mogli ugledati na ove jer treba naučiti šta je vjetar i poštovanje.Mir i sloga donose napredak.

Informator
Gost
Informator

Pax serbica kao pax romana. Jasno je kakav “mir” Crnoj Gori dolazi iz Beograda!

Radares
Gost
Radares

Sa cim je stigao?

Sasa
Gost
Sasa

Sa dronom.

Sasa'68
Gost
Sasa'68

Jeli dostavljen kako valja ili se zalio?

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Je li ovo koncert? Đe je lajt šou?

Prc
Gost
Prc

Sto ces u berane,idi na kosovi,vidji sto ti rosu napravi od srpskih tablica

Commentator
Gost
Commentator

Đe je nabavio mantiju? Je li ovo neka nova moda?

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Sve je vam je džabe,država će na kraju pobjedit.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Dobro došao u zemlju Crnu Goru nikad državu .
Noćas će se oriti sjever najpoznatijom Crnogorskom pjesmom .
A tiiii…
Veseli se !

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Ajmo Crnogorci da ih vise pospremimo. Dosta belaja snjima. Dokle ovo gledati?? Za 24 sata bi doveli CG u red. Cetnici znamo kaki su borci.

Virus
Gost
Virus

Kreni odmah 😀

MNECG
Gost
MNECG

Kreni docekacete i Berane!

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

javite kad ode da se osvestaju ulice berana

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Pa samo moze tu. U Berane ni Sunce nece – mrak!!! Samo se vi tjesite.

Damjan M.
Gost
Damjan M.

Moglo je i na Cetinje

Loš
Gost
Loš

Je li došao Tom Kruz?

Nevjerovatno
Gost
Nevjerovatno

Śutra će oni zajedno na Kosovo, moraju prvo pitat smiju li da dođu, moguce i desant da će napravit ako im krivi obezbijedi avion ili raketu

Vanja
Gost
Vanja

Sletio.

Mirko
Gost
Mirko

Opet puni autobusi iz srbije senvdvici i po 20e svakom iz Crne Gore uz prevoz i ni 2 000 takozvanih vjernika. No kakva nvo spc takvi i vjernici 🙂

MNECG
Gost
MNECG

Preko 30000 ljudi a gledaj ujutru koliko će da bude!

Send this to a friend