Društvo

Posmrtni ostaci dinastije Petrović 2020. godine u Crnoj Gori

Crnogorska Vlada zadužila je Organizacionu komisiju da povjereni zadatak o prenosu posmrtnih ostatataka tri sina kralja Nikole (Danila, Mirka i Petra) i njegovog unuka Mihaila, koji je naslijedio krunu Petrovića 1921. godine, obavi do kraja 2019. godine, ističe se u informaciji o dosadašnjim aktivnostima u vezi sa prenošenjem posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović – Njegoš, koju je na sjednici u četvrtak usvojila Vlada.

Vlada je 7. februara zadužila Ministarstvo kulture da obrazuje Stručni tim koji će predložiti Koordinacionom odboru odgovarajuću lokaciju za grobna mjesta potomaka dinastije Petrović Njegoš, kao i da informiše Vladu o formiranju organizacione komisije za svečanu ceremoniju dočeka i sahrane posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš.

<<<Vlada formirala odbor za prenos posmrtnih ostataka Petrovića<<<

<<<Princ Nikola odlaže prenos posmrtnih ostataka dinastije Petrović<<<

Ministarstvo kulture je obrazovalo multudisciplinarni Stručni tim, sastavljen od 21 člana iz reda istaknutih stručnjaka i predstavnika državnih resora sa zadatkom da razmotri adekvatne lokacije i predloži Koordinacionom odboru lokaciju sa odgovarajućim obrazloženjem, u skladu sa propisima i postojećom planskom i drugom dokumentacijom, kao i da vrši koordinaciono-organizacione poslove za potrebe Koordinacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije.

<<<Bogdanović: Prenosu posmrtnih ostataka Petrovića ostaćemo vjerni do kraja<<<

Nakon informacija dobijenih od Ministarstva vanjskih poslova posredstvom naših ambasada u zemaljama u kojima su pohranjeni posmrtni ostaci potomaka dinastije Petrović Njegoš, vezano za njihovo preuzimanje, Ministarstvo kulture je organizovalo dva sastanka stručnog tima.

“Stručni tim je nakon razmatranja osam lokacija (Grob vladike Danila na Orlovom kršu, Biljarda, Dvorac kralja Nikole, Crkva na Ćipuru sa ostacima Manastira Crnojevića, Vlaška crkva, Cetinjski manastir – Dvorsko groblje, Dvorsko groblje u okviru Novog groblja na Cetinju i lokacije na Njegušima), bio saglasan da to bude lokacija Dvorsko groblje, u okviru Novog groblja na Cetinju”, podsjeća se u informaciji.

Podsjećamo da je princ Nikola Petrović Njegoš, u vezi predložene lokacije dostavio izjašnjenje u kojem između ostalog navodi, želju da posmrtni ostaci potomaka dinastije Petrović Njegoš, budu sahranjeni na cetinjskom groblju na slobodnom, predloženom mjestu, pored svojih sugrađana, kako bi se njihova grobna mjesta adekvatno štitila i održavala i bila pristupačna.

“Takođe, princ Nikola je istakao da neće vjerske obrede, jer ne želi da njegova porodica bude izvor podjele u Crnoj Gori, već zajedništva”, ističe se u informaciji.

Zatim je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u svojstvu predsjedavajućeg sazvao prvu sjednicu Koordinacionog odbora, koja je održana u organizaciji Ministarstva kulture, 29. jula.

Odbor je usvojio prijedlog Stručnog tima da nova lokacija na kojoj će biti prenešeni posmrtni ostaci potomaka dinastije Petrović Njegoš, bude Dvorsko groblje, u okviru Novog groblja na Cetinju.

“Imajući u vidu kompleksnost budućih aktivnosti na toj lokaciji, na sjednici je podržan prijedlog za odabir članova stručnog tima, koji će sagledati prostorne komponente nove lokacije i pripremiti projektni zadatak za predloženu lokaciju. S tim u vezi Odbor je donio Rješenje o obrazovanju navedenog stručnog tima, kojim se obavezuje da povjereni zadatak izvrši do kraja 2019. godine”, ističe se u informaciji.

Odbor je naročito razmatrao koncept ceremonije, kada je u pitanju preuzimanje i doček posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš, te bio saglasan da tom događaju treba dati državni značaj.

“U tom smislu, Odbor je donio Rješenje o obrazovanju Organizacione komisije za svečanu ceremoniju dočeka i sahrane posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije, kojom će koordinirati ministar kulture, Aleksandar Bogdanović, a članovi su ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar KašćelanBranislav Mićunović, bivši ambasador i pomoćnik generalnog sekretara Vlade i rukovodilac sektora za poslove protokola, Simeun Raonić “, navodi se u informaciji.

Organizaciona komisija se obavezuje da povjereni zadatak izvrši do kraja 2019. godine.

“Ministarstvo kulture ističe da je u kontekstu povjerenog, a u koordinaciji sa ostalim subjektima realizovalo do sada planirane aktivnosti čiji je glavni cilj istorijska i moralna rehabilitacija dinastije Petrović Njegoš i promovisanje crnogorske istorije, te da će u pogledu daljeg djelovanja u odnosu na ovu inicijativu, nastaviti koordinaciju i komunikaciju sa svim subjektima koji su uključeni u ovaj proces, kako bi se na najvišem nivou realizovao istorijski čin prenošenja posmrtnih ostataka članova dinastije Petrović Njegoš”, zaključuje se u informaciji.

S.Đ.

30

avatar
1000
15
15
0
 
25
Zoran TorontoPrincOdKonikaEmiPandaAgnostik
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Sta ce nam, kad imamo novog kralja ?

Emi
Gost
Emi

Zivi dok si ziv! A kada umres zar je bitno gde ces pocivati? Niko na zemlju nije ostao.
U ovom slucaju gradzani imaju samo dodatni trosak oko kravljevske ceremonie…

Panda
Gost
Panda

Samo javite na vrijeme, tu imam obavezu..E blago vi u pamet..

Nata
Gost
Nata

Bez obzira na istorijske okolnosti, clanovi kraljevske porodice treba da pocivaju u Crnoj Gori. I da pritom budu opojani kako im je vjera njihova nalagala. Razumijem princa, ali koliko mi je poznato ili nije nase ili nije uopste vjernik tako da ne bih njemu dala pravo da odlucuje o vjerskom obredu.

Nikola
Gost
Nikola

Njima je mjesto da se sahrane i poloze u svetu Crnogorsku zemlju okolo manastira dje su im preci a ne tamo-ovamo…To je sramno sahraniti njih bilo dje drugo..

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Velika srpska dinastija Petrovic-Njegos

Vladika⛪
Gost
Vladika⛪

Kad su to vladali srbijom?

Zoran Toronto
Gost
Zoran Toronto

Od vajkada KARADJORDJA PETROVICA jado no oces da si Crnogorac bez Srbstva bijedo ljudska

Pjer
Gost
Pjer

Ajde vise
Da nam svane
I krene valjda
Imalo jos nesto da nijesmo zavrsili
Pa da se okrenemo buducnosti
I boljem standardu

Osmanpasa
Gost
Osmanpasa

Trla baba lan …..

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Znači Rista i Miraš u civilnim odijelima prisustvuju sahrani?

Agnostik
Gost
Agnostik

Sumnjam da ce Amfilohije to dozivjeti.

Cuca
Gost
Cuca

Dako im grobna mjesta nece cuvati popovi srpske crkve kao sto cuvaju grob svijetloga kralja Nikole i kraljice Milene, koje cu pośetiti i pokloniti se tek i ako to postane crnogorska crkva na Cipuru.

Coa
Gost
Coa

“Svijetli”!!! Kao svijeca???!!!
Da ako se opismenis do tada

Bar4me
Gost
Bar4me

Ne nego – svetli kao sveća.
Toliko su te asimilovali preko medija da i ne PRIMEĆUJEŠ?????

Agnostik
Gost
Agnostik

Znam ja sto tebe srbi Srbine.

Agnostik
Gost
Agnostik

Znamo mi dje vas srbi.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nikakve štete od tebe

Mileva
Gost
Mileva

Kad će to realizovati? U tekstu piše do kraja 2019 g. Danas je 08.12!

Markoni
Gost
Markoni

Imali su dobru namjeru no su izgleda zaboravili,a do kraja godine se sigurno nece realizovati

Hl lo
Gost
Hl lo

A koga boli uvo za neke ljude (vladare) koji su jednom davno smatrali da su iznad drugih ljudi (naših predaka), i zašto mi danas mi danas moramo od usta odvajati zbog tog bezobrazluka?

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Srbova je Nidžo pa je tako i završio…

Basketaš 3 x3
Gost
Basketaš 3 x3

Mogli su i trebali ranije ! sad će iskoristiti pred izbore i pokupiti dosta neplaniranih glasova ! bez obzira dobro delo

The Vojvoda
Gost
The Vojvoda

Vakat je vala više.

Titograd
Gost
Titograd

Da mirno počivate u vašoj jedinoj otadžbini. Zaslužili ste.

Emi
Gost
Emi

Cime su zasluzili?
Koje puteve, mostove, vijadukte ostavise narodu da se potomci secaju?

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Konacno da se i ovo realizuje. Treba se sa pijetetom odnositi prema pokojnicima, a pogotovo prema clanovima vladarske porodice koji su se zalagali za Crnu Goru i neka im kosti pocivaju u svojoj drzavi.

Cocorayco
Gost
Cocorayco

E baš su se oni zalagali. Pokupili pare od Aleksandra i odrekli se i države i krune i dinastije.

Njegus
Gost
Njegus

Je li to istina da je Aleksandar podmicivao? A odakle mu pare ?Od namucenog srpskog naroda brale.

Send this to a friend