Društvo Biciklo.me

Potrebni bolji uslovi za biciklizam i pješačenje u Podgorici

Foto: Biciklo.me

Nacrt strateškog plana razvoja Podgorice 2019-2024. godine ne predviđa dalji razvoj biciklističke infrastrukture, ocijenilo je nevladino udruženje Biciklo.me, konstatujući da su neophodni potpuna reforma javnog prevoza i poboljšanje uslova za biciklizam i pješačenje.

U Biciklo.me su, analizirajući Nacrt, došli do nekoliko zaključaka, na osnovu kojih su dali preporuke za izmjene i dopune tog dokumenta.

Rekreacija nije primarna uloga biciklističkih staza

Kako ističu, Nacrt tretira biciklističke staze kao prostor za rekreaciju, iako to nije njihova primarna uloga.

“Biciklistička infrastruktura služi prije svega razvoju održivog saobraćaja, jer je biciklo najefikasnije prevozno sredstvo u urbanim sredinama, na distancama dugim do 5km, a prednosti koje biciklizam kao vid prevoza donosi su, vjerujemo, svima već dobro poznate. Dakle, biciklo je prevozno sredstvo idealno za upotrebu u Podgorici, prije svega zbog veličine grada, povoljne orografije i dobrih meteoroloških uslova. Razvoj biciklističke infrastrukture je započet 2015. godine i realizuje se promjenljivom dinamikom, u prvom redu zbog nedogovarajućeg planiranja, projektovanja i izvođenja”, ukazuju u tom NVU.

Jedan od koridora planiranih još prije 2015. godine i dalje nije započet, što dovodi u pitanje kontinuiranu posvećenost Glavnog grada poboljšavanju uslova za razvoj biciklističkog saobraćaja – uslova koji su, prema njihovim riječima, prijeko potrebni.

“Uopšte, ovaj nacrt ne predviđa dalji razvoj biciklističke infrastrukture, čime dosadašnje aktivnosti gube smisao i svode se na izuzetak, a ne pravilo u vođenju saobraćajne politike.  Ovo nas zabrinjava utoliko više jer smo već mjesecima dio radne grupe koju predvode organi Glavnog grada, a koja se bavi razvojem Plana održive urbane mobilnosti (SUMP) za Podgoricu. Primjena mjera predviđenih ovim planom bi trebalo da počne uskoro i da u gradski saobraćajni sistem uvede vidljive promjene”, smatraju u tom udruženju.

Zabrinjavajuće je, dodaju, da je taj plan u Nacrtu tek usput pomenut i to kao jedna od aktivnosti u sklopu projekta Modernizacija i održivi razvoj infrastrukture u sistemu saobraćaja.

“Podsjećamo da Glavni grad od marta tekuće godine intenzivno radi na izradi SUMP-a, pod pokroviteljstvom Njemačke razvojne ogranizacije GIZ, a u saradnji sa širokim spektrom partnera i zainteresovanih strana.  Pored toga, podsjećamo i da je gradonačelnik Glavnog grada u septembru ove godine izjavio da je uprava Grada odlučila da rješavanju problema saobraćaja pristupi na sistemski i sveobuhvatan način, te da je osnov za to upravo usvajanje pomenutog dokumenta. Stoga je krajnje čudno što Nacrtom nije posvećeno više pažnje Planu održive urbane mobilnosti, odnosno što taj Plan ne zauzima istaknuto mjesto u predmetnom dokumentu, što bi bilo za očekivati”, navode u Biciklo.me.

Upozoravaju da na području Glavnog grada ne postoji adekvatna signalizacija koja bi vozačima motornih vozila skrenula pažnju na prisustvo biciklista na kolovozu, a time i na potrebu da voze oprezno, te ističu da su predlog za konkretno poboljšanje u toj oblasti još prošle godine dostavili gradonačelniku kao dio dokumenta.

Problemi javnog prevoza sežu dalje od nepostojanja jedinstvene karte

“U odjeljku „Javni prevoz putnika” naglašen je plan za razvoj jedinstvene elektronske karte, koju Glavni grad promoviše i najavljuje od 2012. godine.  Kako su se saobraćajni uslovi u Podgorici za proteklih sedam godina značajno promijenili, bilo bi dobro da Nacrt preciznije definiše i predstavi način na koji će javni prevoz biti unaprijeđen, kao i koju će ulogu u tome imati budući Plan održive urbane mobilnosti”, ukazuju u tom udruženju.

Ocjenjuju da problemi javnog prevoza sežu dalje od nepostojanja jedinstvene karte.

“Raspored autobuskih stajališta i linija nije prilagođen potrebama njihovih korisnika, pa je tako npr. autobusko stajalište kod Sahat kule udaljeno nekoliko stotina metara od škola čiji su đaci glavni korisnici ove vrste prevoza. U blizini Gimnazije ne postoji stajalište, niti je moguće u razumnom roku se prebaciti sa npr. Tuškog puta do ove škole koristeći autobuski prevoz.O kvalitetu i starosti vozila kojima se obavlja javni prevoz već smo opširno pisali”, dodaju u NVU Biciklo.me.

Dominantnu ulogu prevoznika preuzimaju taksi vozila

Rezultat takvog stanja u javnom prevozu je to da dominantnu ulogu prevoznika preuzimaju taksi vozila, koja su, kako kažu, najveći zagađivači, proizvođači buke, neracionalni potrošači prostora i uzročnici saobraćajnih gužvi.

“Potpuna reforma javnog prevoza, razvoj biciklističke infrastrukture i poboljšanje uslova za biciklizam i pješačenje bili bi adekvatan odgovor na ove probleme. Međutim, Nacrt strateškog plana razvoja ne pokazuje da će ovim pitanjima biti posvećena pažnja u narednom petogodišnjem periodu”, naglašavaju u Biciklo.me.

Saopštili su i da, iako Prostorno-urbanistički plan Podgorice do 2025. godine predviđa obaveznu izgradnju biciklističkih staza u okviru rekonstrukcije starih i izgradnje novih saobraćajnica, Glavni grad tu obavezu nije ispunio na novom bulevaru koji prolazi kroz Donju Goricu.

“Takođe, stiče se utisak da ta obavezujuća odredba Prostorno-urbanističkog plana neće biti ispoštovana ni kada je u pitanju planirana izgradnja odnosno rekonstrukcija drugih saobraćajnica. Tako se, na primjer, u okviru projekta br. 9 (Rekonstrukcija ulice Vojislavljevića) ne predviđa izgradnja biciklističkih staza, već se pominje samo proširenje postojeće ulice na četiri saobraćajne trake širine 3,5 m sa razdjelnim ostrvom od 4m, te obostranim trotoarima po 3m. Uz to, gotovo nijedna državna ustanova nema parkiralište za bicikla i u narednom periodu bi bilo neophodno planirati njihovu izgradnju”, smatraju u tom NVU.

Krađe bicikala poprimile zabrinjavajući nivo

Upozoravaju da su krađe bicikala poprimile zabrinjavajući nivo, na šta sistem nema adekvatnu reakciju niti rješenje.

“Naša istraživanja pokazuju da je strah od krađe jedan od najčešćih razloga zbog kojih građani Podgorice ne koriste biciklo kao prevozno sredstvo”, navode u tom nevladinom udruženju.

Fale pješačke staza i trotori u skoro svim djelovima grada

Što se tiče pješačkih problema, ističu da nemamo dovoljno pješačkih staza i trotora u gotovo svim djelovima grada, prigradskih naselja i sela, osim užeg centra.

“Nepostojanje ove infrastrukture je čest uzrok saobraćajnih nezgoda sa fatalnim ishodom”, konstatuju u NVU Biciklo.me.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja, iz Nacrta, kažu, nije jasno koje konkretne aktivnosti će biti preduzete u tom pravcu.

“Povećanje bezbjednosti saobraćaja pominje se tek kao očekivani ishod rekonstrukcije određenih saobraćajnica, što nije utemeljeno na naučnim činjenicama i dobrim praksama u ovoj oblasti. Stoga predlažemo da se nacrtom predvide druge, naučno utemeljene mjere poboljšanja bezbjednosti saobraćaja kao što su: smirivanje saobraćaja putem uvođenja zona sa ograničenjem brzine na 30 km/h u širem gradskom jezgru, a posebno u blizini škola i u stambenim naseljima; smirivanje saobraćaja na prometnim saobraćajnicama poput mosta Milenijum ili podvožnjaka prema Starom aerodromu na 40 km/h; pretvaranje ulica u pješačke/biciklističke zone; pretvaranje dvosmjernih ulica u jednosmjerne; uvđenje vertikalne i horizontalne signalizacije kojom se daje prioritet ugroženim učesnicima u saobraćaju poput pješaka i biciklista, podešavanje semafora na način da se zeleno svjetlo za pješake pali nekoliko sekundi ranije nego zeleno svjetlo za motorna vozila koja skreću, a ne obratno kao što je sada slučaj i druge mjere”, ističu u Biciklo.me.

Značajna poboljšanja potrebna i u oblasti ruralnog turizma

Predlažemo da u saradnji sa MORT i NTO Glavni grad renovira i dopuni signalizaciju na planinskim stazama, koja je postavljena prije desetak godina i koja je trenutno u veoma lošem stanju.

“Zvanični podaci pokazuju da u Podgoricu dolazi tek 7,3 odsto turista koji posjete Crnu Goru, a veliki broj njih je zainteresovan upravo za kretanje ovim stazama. Bolja briga o planinskim stazama je šansa da privučemo turiste koji žele aktivan odmor, jer neke od pet publikovanih „Top Trails“ prolaze kroz našu opštinu. Nažalost, i sajt NTO je u prilično zapuštenom stanju, pa su ove staze dostupne online samo zahvaljujući privatnoj inicijativi”, navode u Biciklo.me.

Predlažemo i da Nacrt obuhvati preporuke nedavno objavljenih istraživanja, kao što su njihova publikacija „Bolji saobraćaj, bolji grad“ i Siemens studija „Smart City Podgorica”, u kojoj se o razvoju biciklističke infrastrukture i stvaranju uslova za razvoj urbanog biciklizma govori iz vizure potrebe za povećanjem energetske efikasnosti u našem gradu.

“Takođe, apelujemo da se strateški razvojni ciljevi usklade sa politikom razvoja održivog saobraćaja kakvu promoviše Plan održive urbane mobilnosti, čiju izradu vode upravo organi Glavnog grada”, zaključuju u Biciklo.me.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sejo
Gost
Sejo

Džabaši su dobili prostora u medijima.

Sasha
Gost
Sasha

Jesu li ludi??? Pa ne mogu naknadno da se ubacuju biciklističke staze u grad koji nije predvidjen za to. Nove staze sa novim bulevarima. Ovako su uzeli pjesacke staze i ugurali na silu biciklističke. Podjite u Novi Sad da vidite kako treba…

Aloalo
Gost
Aloalo

Nemote zaebava. Imas ulicu pa vozi kuda smo vazda vozili. Ili kupite kucno pa vozite u dnevnoj.

Moje ime
Gost
Moje ime

Vi u PG imate staze dok primorski gradovi, kojima stvarno to treba, nemaju. Ali nije do PG vec do primorskih, nesposobnih, opstina.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Nema ništa od bicillizma, ko ce onda da kupuje gorivo i uplaćuje registraciju, nece drzava sama sebi da skace u trbuh.

Prc CG
Gost
Prc CG

Potrebni bolji uslovi za život u CG,pola građana pa i vise nema para da kupi biciklo.
Opet se skreće sa teme egzistencije građana i naravno sa nebitnim stvarima kao i uvjek.

Moje ime
Gost
Moje ime

Vidis, meni su staze za voznju bicikla bitne.

Prc CG
Gost
Prc CG

E pa vidiš,tebi je sve realno očigledno nebitno a budalastine bitne.

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Samo budala može za biciklo da kaže da je budalaština…

Sejo
Gost
Sejo

Biciklo je za djecu i omladinu a ne za matore bu..le!

Send this to a friend