Društvo

Požar na Gorici trenutno pod kontrolom, Glavni grad očekuje dodatnu podršku državnih organa

Na brdu Gorica u Podgorici danas je ponovo aktiviran požar, koji je sinoć, u kasnim večernjim satima, stavljen pod kontrolu. Iz Glavnog grada su saopštili da je Služba zaštite i spašavanja, uspješnim djelovanjem i koordinacijom sa ostalim gradskim službama i preduzećima, opet lokalizovala požar.

Foto: CdM

Kako ističu, navodi Ministarstva unutrašnjih poslova da gradske službe nijesu uklonile velike količine gorivog materijala sa područja brda nijesu istiniti.

<<<MUP: Brzom širenju požara doprinijeli i gorivi materijali koje gradske službe nijesu uklonile<<<

“Gradsko preduzeće Zelenilo se savjesno ophodi prema svim javnim zelenim površinama u gradu, a svjesni značaja park-šume Gorica, posebna pažnja bila je usmjerena na njenu protivpožarnu zaštitu. U tom smislu realizovan je veliki broj akcija uklanjanja suvih i oborenih stabala, pa je od januara 2021. godine iz ove park šume uklonjenjo 155 ovakvih stabla, te odveženo 40 kamionskih tura biljnog otpada. Osim toga, u saradnji sa Udruženjem ljubitelja Gorice i prirode, nakon akcija čišćenja, izvršen je odvoz još 17 kamionskih tura biljnog otpada”, napominju.

Foto: CdM

Kada je riječ o košenju, s obzirom na podmladak i veliki broj endemskih biljnih vrsta koje su zastupljene u nižem spratu, a kako bi se očuvao taj biljni fond, ono je realizovano na 50.000 kvadratnih metara uz staze, oko platoa i oko Spomenika palim borcima.

“Što se tiče manipulisanja činjenicama u vezi sa ispravnošću hidranata na brdu, vrlo je lako demantovati te iskaze time što su pripadnici Službe zaštite i spašavanja cistijerne vodom punili upravo na donjim kotama brda. Međutim, zbog tehničkih karakteristika sistema i činjenice da je na gornjim kotama brda slabiji pritisak, ovaj rizik nijesmo htjeli preuzeti, pa je procjena stručnih ekipa bila da je efikasnije nastaviti dopunu aktiviranjem cistijerni Zelenila, Čistoće i Vodovoda”, napominju u podgoričkoj upravi.

Glavni grad je još jednom iskazao poštovanje prema kolegama iz Službe zaštite i spašavanja, koji već trideseti sat neumorno rade na očuvanju Gorice.

“Apelujemo na Ministarstvo unutrašnjih poslova da za ove namjene stavi u funkciju i drugi specijalni avion za gašenje požara koji imaju u svojoj floti, kao i na Ministarstvo odbrane da ponovo stavi na raspolaganje helikoptere”, poručuju iz Glavnog grada.

Foto: CdM

<<<Više od 20 vozila gasi požar na Gorici, sumnja se da je podmetnut<<<

Podsjećamo, veliki požar juče je zahvatio veći dio brda i prijetio da se spusti do kuća. Mobilisana je bila cjelokupna Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada, a podgoričkim vatrogascima su u pomoć pritekle i kolege sa Cetinja, iz Kolašina, Bara i Danilovgrada, kamioni Vodovoda i kanalizacije, kamioni Čistoće, Zelenila, kao i vazduhoplovna jedinica Direktorata za zaštitu i spašavanje kao i helikopteri Vojske Crne Gore sa korpama za gašenje požara. Samoinicijativno su i građani pomagali u gašenju.

Iz Službe zaštite juče su saopštili da će zbog sumnje da su požari podmetnuti biti pokrenute krivične prijave protiv NN lica.

Send this to a friend