Društvo

Predat zahtjev za štrajk prosvjetara, paralelno će i pregovarati

Radomir Božović

Sindikat prosvjete dostavio je danas Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija odluku o stupanju u štrajku 20 minuta nakon što se završio sastanak komisije, a predstavnici te radničke organizacija novinarima rekli da su “razgovori prošli u “fer i korektnoj” atmosferi i da se nadaju da do štrajka neće doći”.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović nakon sastanka kazao je novinarima da će danas predati zahtjev za štrajk, ali da će paralelno sa tim i pregovarati.

To je prvi sastanak komisije na koji će se kako kaže Božović usaglašavali predlozi Ministarstva finasija i Sindikata oko izmjena Granskog kolektivnog ugovora.

“Mogu da kažem, lični stav da razgovori u jednoj fer atmosferi, konstruktivni. Razmatrali smo više varijanti i to je poslato Ministarstvu finansija, ali, dakle, o detaljima dogovor je da ne pričamo dok iz Ministarstva finansija ne dođe konkretan, odnosno konačan stav”, kazao je Božović novinarama.

Predstavnici Sindikata će tokom dana predati odluku da pokreću generalni štrajk 19. februara. Ako se u međuvremenu dogovore sa nadležnima, povući će tu odluku.

“Više puta smo rekli da se paralelno pripremamo za štrajk. Mi smo u prethodnim danima vršili ozbiljne pripreme za štrajk. Tražili smo da se naši koleginice i kolege potpisima izjasne da li su za štrajk, ukoliko ne dođe do kompromisnog rješenja. Pa mogu da vam kažem da je preko 60 odsto radnika na nivou Crne Gore se izjasnilo da uđemo u štrajk ako ne bude kompromisa, da uđemo u štrajk 19. februara”, kazao je Božović i dodao da ako dođe do dogovora odluku o štrajku će povuć.

“Nadamo se da ipak neće doći do štrajka, jer štrajk je iznuđeno jedno rješenje, onda kad nemate više šta ili nemate opcije, a smatrate da ste u pravu. Mi apsolutno smatramo da smo u pravu po pitanju naše gransko-kolektivnog ugovora”, kazao je Božović.

Poručio je i da do 19. februara imaju vremena za dogovor, kao i da predlog vlade o uvećanju zarada od 15 odsto neto od septembra nije daleko od onoga što sindikat traži.

“To je negdje vrlo blizu, samo se traže modaliteti i da se to sprovede u djelo”, kazao je Božović.

Nastavak pregovora očekuje krajem ove ili početkom naredne sedmice.

22

avatar
1000
11
11
0
 
20
teško neznanjeLipaMuroDaniloKrstinja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Muro
Gost
Muro

Vrtic u Baru državni treba provjeriti ljudi koji rade 25 godina i koji su se prekvalifikovali na njihova mjesta primili nove ljude a placaju ih ,i primaju platu za čistačicu ,a rade poso Asistenta ,Kuvara ,i Vaspitača , za platu od 450 eura .

Krstinja
Gost
Krstinja

Neka provjere skole i vrtice kako to da neki asistenti rade u obje smene ,po deset casova a neki po cetri ili tri.Vjerovali ili ne plate su im iste.To se zna ali se ne reaguje.

Raki
Gost
Raki

Bravo Bozovicu vi ce te nesto i ostvariti a sta je sa Rakocevicem ispred javne uprave ziv se ne cuje

PGCG
Gost
PGCG

Tražite popovima da vam daju dio plate jer ste njih dovodili u škole i litijali.

Niksa3542
Gost
Niksa3542

Nije lako vaspitti djecu roditelja koji ne postuju intelektualni rad i pri tom o tome govore u prisustvu svoje djece. Kako da ucitelj vaspita dijete ciji otac i majka psuju i pljuji po svim prosvjetarima bez izuzetka? Ako tako moslite zasto ih saljete u skolu?

Bagerista
Gost
Bagerista

Mi djecu saljemo u skole a vi ste ih vodili popovima.
10%manjje svima ns plate zbog onih Pisa testova.

Krstinja
Gost
Krstinja

Kako zasto? Pa da nisu kuci ,valja decu istrpeti.Deca gledaju i po tome sto vide tako se ponasaju.

Danilo
Gost
Danilo

Vi decu ucite znanju i vaspitanju,a mi ih kuci vaspitavamo.Vi mislite da treba da su samo poslusni,a ja zelim da ih vi u skoli nesto naucitr ,a sto vi ne radite.Hocete da dijete bude ” po sablonu”,ako se malo istice,odmah ga ” ubijete u pojam” jer vas ometa.Ma bezite bre,znamo se prosvetari -vi radite drzavni posao,nijeste privatni sektor.Na posao!

Zivko
Gost
Zivko

Sramota, a koliko radite gospodo prosvetari ?

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

Evo, vi nam u komentarima recite koliko radimo. Vi stvarno mislite da mi radimo samo kad su djeca u školi? Blago vama, ako na sve gledate tako površno.

Milos
Gost
Milos

Mi mislimo da i kad ste u skoli da niste ne radite 🤣
Da nesto radite druge bi nam ptice pjevale

Marko
Gost
Marko

Bravo

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

Vidiš, Miloše, ja ne sudim o nečemu što ne znam. Ne komentarišem zarađuješ li ti svoju platu. Druge bi nam ptice pjevale kad bi se svako bavio sobom i svojim poslom.

Lipa
Gost
Lipa

Znam da znanja malo iz škole donose da nije po dvadesetak pa na više evra po času za koje se snađemo ili odvojimo od bijednih plata đeca ništa naučila nebi …

Miljan
Gost
Miljan

Djeca tako naučili da ista indu na svetska takmičenje. Da stvarno ste svi vi ugroženi k9ji radite u državnim institucija. Partiski ste došli do posla a ponašate se primitivno i nadmeno a ustvari ste sitni paraziti koji ništa neznanju i živite na državnim jaslama.

teško neznanje
Gost
teško neznanje

Očigledno je da ništa nisi naučio, a ni opismenio se ! Zato je pametnije da ne komentarišeš!

Tata
Gost
Tata

Ovaj se o jadu zabavi radi 30e mjesecno

Darvin
Gost
Darvin

Smanjiti plate prosvjetarima pod hitno.

Bijela HN
Gost
Bijela HN

Super,vece plate za ove sto ih duhovi ptoganjaju i sto traze popa da osvesta skolu….Pa ce posle dodatno da maltretiraju đecu.
Vecina ne zasluzuje ni da radi,a kamoli platu da prima.

Ekonomista
Gost
Ekonomista

Sraman predlog ministarstva da smanje koeficijente sekretarima i računovođama. Pa da. Oni im i ne trebaju.Ako će uštedjeti na njihovim platama, neka ukinu ta radna mjesta. Gospoda prvo neka smanje svoje koeficijente. Oni mi mnogo znaju koliko posla imaju sekretari i računovođe koji su i sekretarice, i arhivari, i kuriri, i magacioneri. Ukinite bre ta radna mjesta. Milion eura mi… Više »

Srećko
Gost
Srećko

Nećete vi ništa,ko vas ne zna,samo tvrdite pazar i prijetite praznom puškom.

Luka
Gost
Luka

Živi bili,pa viđeli.

Send this to a friend