Društvo

Prijestonica Cetinje: Rješenje Uprave o Cetinjskom manastiru bez pravnog dejstva

Eventalno rješenje o upisu Cetinjskog manastira na Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske crkve pravno je neutemeljeno, jer se po istom pravnom pitanju dva puta ne može pokretati postupak, kao što ne može ni Uprava za katastar i državnu imovinu mimo drugih državnih organa i samostalno odlučivati po žalbama MPC, saopštila je zaštitnica imovinsko pravnih interesa Prijestonice Cetinje Snežana Popivoda.

<<<Vlada oduzela imovinu Prijestonici: Cetinjski manastir upisan je kao svojina SPC<<<

Rješenje o upisu imovine Cetinjskog manastira na novog titulara 15. oktobra 2021. godine nije uručeno Prijestonici, već se o tome kao i svakolika javnost Crne Gore informisala iz medija.

„To eventualno rješenje ne proizvodi pravno dejstvo iz dva razloga. Prvog, zato što nije pravosnažno i konačno, čak i da postoji, jer na njega ima pravo žalbe nezadovoljna strana, tj. Prijestonica. Drugi razlog je taj da je po istoj stvari već odlučeno prvostepeno i da se predmet nalazi u Ministarstvu finansija po žalbi Mitropolije“, navodi se u izjavi za medije zaštitnice imovinsko pravnih interesa Prijestonice Cetinje Popivode.

Ona je ukazala da Uprava za katastar i državnu imovinu nije postupila shodno pozitivnim zakonskim propisima ako je donijela rješenje 15. 10. 2021. godine.

„Uprava za katastar i državnu imovinu, postupajući po zahtjevu Mitropolije crnogorsko primorske od 11. 09. 2007. godine, za ispravku pogrešno upisanog prava svojine u listu nepokretnosti br. 915 KO Cetinje I, da se na istim nepokretnostima upiše Manastir Sv. Petar Cetinjski kao vlasnik 1/1, odnosno kao titular prava svojine cpravoslavna Mitropolija Crnogorsko primorska – Manstir Sv. Petar cetinjski Cetinje, donijela rješenje broj 954-119-UPI-61/2007 od 15. 09. 2014. godine“, navela je Popivoda.

U stavu 1 navedenog rješenja, kako je dodala, odbija se kao neosnovan zahtjev pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske za ispravku pogrešno upisanog prava svojine u listu nepokretnosti br. 915 KO Cetinje I na Prijestonicu.

„U stavu 2 rješenja je navedeno da se odbija kao neosnovan zahtjev pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske za brisanje Prijestonice Cetinje iz lista nepokretnosti br. 915 KO Cetinje I kao nosioca prava svojine 1/1 i upis pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske ili manastira Sv. Petra Cetinjskog kao nosioca prava svojine 1/1“,
podsjetila je Popivoda.

Prema njenim riječima, na navedeno rješenje žalbu je izjavio Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa UZP br. 629/12 24. 09. 2021. godine i pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska 21. 09. 2021. godine.

„S tim u vezi Uprava za katastar i državnu imovinu nas je dopisom broj 954-119-UPI-1061/2007 od 07. 10. 2021. godine obavijestila da je potrebno da u roku od osam dana dostavimo odgovor na žalbu pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske. U odgovoru na žalbu broj 07-024/21-1534/2 od 11. 10. 2021. godine smo ukazali da je prvostepeni organ u navedenom rješenju pravilno utvrdio sve relevantne činjenice i na temelju istih pravilno primijenio materijalno pravo kada je odbio zahtjev kao neosnovan, te da rješenje nije zasnovano na bitnim
odredbama parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju i pogrešnoj primjeni materijalnog prava“, kazala je Popivoda.

Ona je pojasnila da se s tim u vezi predmet nalazi u fazi odlučivana kod Ministarstva finasija.

„Takođe, ukazujem na činjenicu da je Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici predata krivična prijava protiv predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, Generalne sekretarke Vlade Žane Praščević-Milačić i v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koče Đurišića zbog osnovane sumnje da su prijavljeni na štetu Prijestonice Cetinje počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416. st. 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, te eventualno i neko drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“, kazala je Popivoda.

Ona je rekla da će ukoliko je tačna informacija o prenosu prava svojine nad Cetinjskim manastirom krivična prijava biti dopunjena.

20

avatar
1000
19
1
0
 
19
Bosko pgZabjeloLipaLipaGorštakMima
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bosko pg
Gost
Bosko pg

Crnogorci samo trebaju na izborima da pokazu dje je mjesto URAi Demokratama i DFu i nista vise od toga. Samo krugom i demokratski. Posaljete ih u proslost i sva filozofija zavrsena

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Nema nas Crnogoraca izgleda

Bosko pg
Gost
Bosko pg

Jos je cetinjski manastir ostao da predate srbiji i to je to. Ostali 600 crkava i manastira je vec prepisano. Hvala Dritanu i URAi. Za 21 milion su mogli prepisat sve ostalo😀

LipaLipa
Gost
LipaLipa

… cus, “nema pravnog dejstva” naravno da ima, … nece imati pravnog dejsta ako CT (opstina) “dobije” na sudu, … aj’ zdravo, …

Gorštak
Gost
Gorštak

Zbijaj mo redove Crnogorci dok ne bude kasno.

Canon
Gost
Canon

Ako je “bez pravnog dejstava” što najavljujete miting

Veri
Gost
Veri

Da nas barem puštiše jedan dan u neđelju da u đemo u svoj manastir sa sveštentvom !

Ridikul
Gost
Ridikul

Dritane!
Sa slucajem Crna Gora i Cetinjski manastir ćemo ići do kraja!

Mitar🇲🇪
Gost
Mitar🇲🇪

Ostalo im je još u vrh glave tri mjeseca rada ove nevlade, nakon toga će im mjesto prebivališta bit Spuž

Sjaj
Gost
Sjaj

Naravno da nije pravno utemeljeno. Ovo se radi da bi se opet skrenula paznja ko zna da cega a sve u cilju ocuvanja prosrpskih glasova pred sve izvjesnije vanredne izbore. To sto narod ima prazne frizidere i novcanike, nema veze.

Cuca
Gost
Cuca

Sad je više nego jasno, ponovo se moramo okupiti na naše Cetinje i odbraniti pljačku i otimačinu od strane crkve Srbije .
Neće vi ovo proći srpski pljačkaši!

Pajo
Gost
Pajo

Plači mala plači, …

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Osporiti rješenje i pod hitno iseliti podstanare iz Cetinjskog manastira. Malo im je što su kriminalce i društveni talog tamo okupljali da “štite” oteto!!

ninja
Gost
ninja

Krivokapić pokušao mimo zakona SPC-u pokloniti tuđe vlasništvo, u ozbiljnim demokracijama se za to gubi fotelja i završava na sudu…

Nadmašeni
Gost
Nadmašeni

Bez pravnog dejstva su ođe odavno i ustav pa sa sve nadalje. Ali to ne mijenja činjenicu da je otet manastir.

Laban
Gost
Laban

Tako treba postupiti.

Pedja*
Gost
Pedja*

Kako god , jednog dana robija ! Samo se igrajte .

Antivirus
Gost
Antivirus

Pravo koristenja DA, ali pravo raspolaganja ne ni Crkvi ni Drzavi. 1/2 Crkva, i 1/2 Drzava. Najpravednije za sve.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Kad vi kažete.

Mima
Gost
Mima

Pa evo kažemo da otimate. E pa ne damo!

Send this to a friend