Društvo

Prijestonica od ponedjeljka organizuje dežurstva i rad od kuće

Cetinje

Prijestonica Cetinje organizovaće od ponedjeljka, 8. marta 2021. godine, sedmična dežurstva i rad od kuće, kako bi se i kroz ove mjere doprinijelo da se aktuelna epidemiološka situacija u gradu stavi pod kontrolu.

Mjere koje će se primjenjivati u organima lokalne samouprave i javnim preduzećima čiji je osnivač Prijestonica Cetinje donesene su na preporuku Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Preporuka Ministarstva je da organi lokalne samouprave i javna preduzećima podijele zaposlene u dva tima, na način da nadređeni i najbliži saradnik ne mogu biti u istom timu.

“Nije dozvoljeno mijenjanje između članova timova osim u izuzetnim situacijama, a o svim izmjenama treba obavijestiti neposrednog rukovodioca. Rad je organizovan tako da sedmicu jedan tim radi od kuće, a drugi iz kancelarije. Nakon toga timovi se rotiraju”, podsjećaju iz Prijestonice.

Radno vrijeme Prijestonice Cetinje biće po ustaljenom režimu od 7 do 15 časova svakog radnog dana.

“Svi zaposleni su u obavezi da budu dostupni putem mobilnih telefona i elektronske pošte u svakom trenutku tokom trajanja radnog vremena”, navode iz Prijestonice.

Članovi različitih timova ne smiju se sastajati.

“Svi sastanci između članova dva tima održavaju se onlajn ili putem telefona. Svaki nadređeni je odgovoran za uspostavljanje režima rada tima uzimajući u obzir obavljanje poslovnih procesa, mjere zaštite i zdravlja na radu, kao i pojedinačne situacije, specifičnosti, radne potrebe i uslove članova tima. Potrebno je voditi računa da određene jedinice u okviru službi, poput arhive ili računovodstva, prilagode rad kako bi poslovni procesi nesmetano funkcionisali”, navode iz Prijestonice.

Građanski biro Prijestonice Cetinje radiće sa strankama od 10 do 12 časova.

Interna komunikacija između organa lokalne samouprave i Građanskog biroa obavljaće se kao u redovnim okolnostima, od 7 do 15 časova.

“Zaposleni imaju obavezu da obavijeste nadređenog u slučaju potvrđenog obolijevanja od COVID-19. Ista obaveza je i u slučaju obolijevanja njegovih ili njenih bliskih kontakata, kao što su članovi porodice. Zaposleni sa simptomima respiratorne infekcije moraju ostati kod kuće i otvoriti bolovanje ili raditi od kuće. Ako zaposleni počne da se osjeća loše na poslu, treba da ode kući bez odlaganja”, saopštavaju iz Prijestonice.

Dobrovoljni rad iz kancelarije je moguć uz primjenu jasnih pravila socijalnog distanciranja, nošenja maski, higijene i bezbjednosti.

“Potrebe timova i pozicija sa specifičnim radnim procesima imaće prioritet za rad iz kancelarije. Svi zaposleni moraju da nose zaštitne maske tokom boravka u službenim prostorijama u skladu s uputstvima za njihovu pravilnu upotrebu i odlaganje”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend