Društvo

Prijestonica: Od ponedjeljka prevoz za učenike iz romske i egipćanske zajednice

Cetinje

Prijestonica Cetinje obezbijediće od ponedjeljka prevoz učenika iz romske i egipćanske zajednice od naselja na Zagrablju, gdje stanuju, do Osnovne škole Njegoš na Cetinju.

<<<NVO Mladi Romi apeluju: Hitno riješiti problem prevoza romskih učenika sa Cetinja<<<

Reagujući na apel Nevladine organizacije Mladi Romi, koja je danas od nadležnih institucija zatražila da obezbijede prevoz romskih i egipćanskih učenika na Cetinju, iz Prijestonice podsjećaju da su do kraja prvog polugodišta organizovali prevoz djece iz naselja na Zagrablju.

“Početkom školske godine obavijestili smo upravu OŠ „Njegoš“ da smo spremni da kupimo kombi toj obrazovnoj ustanovi, jer nije dobila vozilo za prevoz učenika prilikom raspodjele koju je organizovalo resorno Ministarstvo prosvjete”, navode u Prijestonici.

Ističu i da su upravi OŠ „Njegoš“ predočili da će, do okončanja tenderske procedure za nabavku novog vozila, školi ustupiti kombi za prevoz učenika, a da ta ustanova u saradnji sa resornim Ministarstvom obezbijedi vozača.

“Podsjećamo da je godinama unazad Prijestonica Cetinje organizovala školski prevoz za učenike iz romske i egipćanske zajednice. Obezbjeđivanje jednakih šansi za obrazovanje i razvoj djece bez obzira na njihovu rasnu i etničku pripadnost, porijeklo, zdravstveno ili imovno stanje, trajno je opredjeljenje Prijestonice”, naglašavaju u cetinjskoj upravi.

Kako dodaju, u tom smislu i sve aktivnosti koje lokalna uprava realizuje, a odnose se na djecu, inkluzivnog su karaktera i oslobođene bilo kojeg vida diskriminacije.

“Ponosni smo na romsku zajednicu u Prijestonici, koja uprkos različitim ograničenjima sa kojima se susrijeće, aktivno doprinosi našoj zajednici. O značaju koji pridajemo razvijanju dobih odnosa ne samo sa našim sugrađanima Romima, nego i njihovom zajednicom u Crnoj Gori, najbolje svjedoči Memorandum o saradnji koji smo septembra 2019. potpisali sa Romskim savjetom”, poručuju iz Prijestonice.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
UK/MNE
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
UK/MNE
Gost
UK/MNE

👏👏👏 Odlične vijesti. Da nam živi različitost i da nam živi CG.

Send this to a friend