Društvo SINDIKAT PROSVJETE, RODITELJI I UNICEŠ UPOZORILI MINISTARSTVO

Problemi pred početak školske godine: Svaka peta porodica nema računar

Sindikat prosvjete i kancelarija UNICEF-a upzorili su Ministarstvo prosvjete da sva djeca nemaju jednake uslove za praćenje onlajn nastave, pošto je istraživanje pokazalo da svaka peta porodica nema računar u svom domu, piše Dan.

Ministarstvo prosvjete nije razmatralo zahtjeve UNICEF-a, Sindikata prosvjete, Prosvjetne zajednice i Udruženja Roditelji da škole same odluče o modelima nastave.

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica Slobodan Savović istakao je za Dan da su donijeli zaključke koji govore o tome da praktično na deset dana do početka godine nemaju većinu stvari definisano.

“Oko povećanog obima norme, oko planova i njihove restrikcije, oko školskog kalendara, oko tehničke opremljenosti učenika i nastavnika itd. Puno je više nedefinisanih stvari nego onih koje su uređene. Umjesto onakvog saopštenja i prebacivanja loptice drugoj administraciji, lično sam očekivao da Ministarstvo prosvjete makar razmotri naše mnogobrojne predloge”, kazao je Savović.

Tražiće još jednom zajednički sastanak sa Ministarstvom, Zavodom za školstvo, Centrom za srednje stručno obrazovanje, pa i Ispitnim centrom, koji niko i ne pominje, a ono se ne oglašava po pitanju eksterne mature.

“Mislim da smo zakasnili za početak školske godine, ali dok bar primi ovu septembarsku platu, ministar bi mogao u svom mandatu da organizuje pomenuti sastanak, da spasimo makar drugo polugodište. Gradski odbor organizuje svoje istraživanje o nastavi na daljinu i šta o tome misle prosvjetni radnici. Za razliku od Ministarstva koje je stavilo veto na istraživanje Zavoda i Centra, mi ćemo rezultate našeg istraživanja javno publikovati. Kao ozbiljna organizacija”, ističe Savović.

Direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je za Dan da ih čudi ignorisanje Ministarstva prosvjete, i to onih kojih se ovo posebno tiče.

“Iskreno, nije nam jasno kako su došli do toga da o ovako važnim temama treba da ignorišu svaki savj et onih kojih se ova priča direktno tiče, ili imaju iskustvo. Tu ne mislim samo na roditelje. Što se tiče pristupa obrazovanju, ovako zamišljeno, onemogućeno je velikom broju djece i to je nedopustivo. Imalo se vremena spremiti za to, kao i za cijeli ovaj proces, ali je izgleda bilo prečih stvari. A tek će problemi da isplivavaju na površinu, kad se krene sa nastavom”, upozorava Mihailović.

Prošle nedjelje je zaključeno da se pozivaju škole da samostalno donesu odluku o najboljim načinima da organizuju kvalitetno i inkluzivno obrazovanje tokom pandemije Kovida-19.

14

avatar
1000
13
1
0
 
14
Svu u skoluIdaPodgorica-CGBerniniZabrinuta
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Svu u skolu
Gost
Svu u skolu

Nama se pokvario u sred korone,niko od tih nastavnika nije pitao razlog za neodradjene domace nego odmah svasta o neodgovornosti djeteta.Posto su preracunali primanja roditelja podrazumijevalo se da moras da imas

Podgorica-CG
Gost
Podgorica-CG

Ministarstvo prosvjete.Pih!!!Najgori resor do sada.Nadam se da ce se postaviti ljudi koji se razumiju u svoj posao,a ne kao ovi koji nam svojom nestrucnoscu i neznanjem unistavaju djecu!!!

Bernini
Gost
Bernini

I ostale sa više đaka imaju po jedan računar. Nužda je onlajn,ali je to loše rešenje.

Zabrinuta
Gost
Zabrinuta

Da li profesori i nastavnici imaju kompjutere i internet za izvodjenje online nastave? Je li realno očekivati da svaki profesor ima smart telefon sa platom od 400 eura? Hoće li platiti profesorima što će morati po dva puta da predaju istu nastavnu jedinicu ako se učenici budu dijelili po 15,jer realno skoro svako odjeljenje u prosjeku ima oko 30 učenika?

Sugradjanka
Gost
Sugradjanka

Narod nema ljeba da jede, a ne da ima internet i racunar

Mama
Gost
Mama

Sta ce mi svi pametni telefoni kad nemam internet?od svoje plate nazalost ne mogu da priustim jos i kucni internet bez obzira na svakodnevni rad.Posto svi imaju telefone besplatan internet je resenje.

marko
Gost
marko

jedan kompjuterna troje djece

oooo
Gost
oooo

Imamo najbolji standard u regionu jer susjedi nemaju ni abakuse a kamo li racunare, tablete, smart telefone, smart tv, … o brzom internetu da i ne pricamo. Skolu ministarstvo moze organizovat online od prvog osnovne do cetvrtog srednje no nece. Ja sam inace za online nastavu ali i za to da se omoguci roditeljima da recimo po nabavnoj cijeni kupe… Više »

Purović
Gost
Purović

Sramota!
Evo ideje za Amfilohija, neka prvo kupi sa svaku kuću po jedan kompjuter i reguliše im internet pa neka onda gradi.

Ida
Gost
Ida

Pa nije Amfilohije uveo online nastavu. On može samo da se bofu pomoli za tebe, Puroviću.

Cica
Gost
Cica

Bravo DPS, bitno je imati clansku knjizicu

Allure
Gost
Allure

Ali zato majke imaju za pedikir i manikir i tate za kladionice, a da ne govorimo o najnovijim smartfonima, pa ne moze doci na red racunar koji bi svima bio od koristi u kuci. Nas sistem vrijednosti je takav. Stvarno su pretjerali ovi roditelji koji nemaju strpljenja (a nazalost ni kapaciteta) da uce doma s djecom. Ustvari, djeca kad nauce… Više »

Misko R
Gost
Misko R

Ima kompjutera polovnih po 100e. Svako ima pametni telefon.

Anonimous
Gost
Anonimous

Roditelji, prestao vam je politički angažman? Sada samo upozoravate i preflažete, a ne tražite i zahtjevate? Svaka peta kažete nema računar. Ali svaka ima minimum jedan pametni telefon. Moja djeca imaju računar ali su prešli odličnim samo sa telefonom, takva je to generacija. To valjda znate, nadam se? Ili su to ipak samo brojke, kao i vaši platni izvještaji.

Send this to a friend