Društvo

Proteklih dana povećan broj građana na punktu za vakcinaciju u Pljevljima

Foto: PV Informer

Proteklih dana pojačano je prisustvo građana na punktu za vakcinaciju Doma zdravlja u Pljevljima.

PV Informer je od rukovodioca vakcinacije u Domu zdravlja Pljevlja Zorana Markovića, dobila potrebne informacije za građane Pljevalja i Žabljaka koji žele da se vakciniše protiv epidemije Covid 19.

Oko 8 časova iako je vikend, a u vrijeme kad je jedan od urednika portala boravio u hodniku ambulante za vakcinaciju, bilo je prisutno više građana koji su čekali da se vakcinišu, s tim što je među njima bilo prisutno i građana mlađe životne dobi, što je za svaku pohvalu. Takođe i parking ispred zgrade za vakcinaciju bio je popunjen vozilima građana koji su pristigli za vakcinaciju.

Zbog završetka radova na grijanju prostorije za vakcinaciju su već nekoliko dana izmještene na sprat zgrade Doma zdravlja u čijem prizemlju rade pedijatri za djecu.

Foto: PV Informer

Prema riječima Markovića medicinski radnici bi se u stare prostorije za vakcinaciju koje se nalaze u zgradi u kojoj se nalaze prostorije stomatologa i ambulanta ORL trebali vratiti za nekoliko dana, a radno vrijeme je od 7-15 časova, svaki dan osim nedjelje, s tim što se dio dana koristi za rad na terenu.

Zadnji podatak o broju vakcinisanih za opštine Pljevlja i Žabljak prvom dozom vakcine iznosio je prije dvije nedelje 7980 vakcinisanih i 7500 revakcinisanih drugom dozom vakcine, od kojih je velika većina iz opštine Pljevlja.

Novi podaci koje je dobila redakcija portala u subotu 31 jula od dr Markovića za opštine Pljevlja i Žabljak iznose : „Za vakcinisanje prvom dozom vakcine do sad je vakcinisano 8600 građana, a drugom dozom 7800 građana.Po tim podacima za protekle dvije nedelje vakcinisalo se novih 620 građana, a prisutno je na punktu za vakcinaciju sve više zainteresovanih građana za vakcinaciju, pa se ispred prostorije za vakcinaciju čeka na red.

Sigurno je da će nove mjere koje je donijelo nadležno Ministarstvo i Institut za javno zdravlje doprinijeti još većem interesovanju građana za vakcinaciju.

Što se tiče procedure prije primanja vakcine izvrši se uvid u elektronski karton o istoriji bolesti kao i osnovni pregled, što je obaveza u utvrđivanju eventualnih alergija ili drugih hroničnih oboljenja, povišene temperature, hipertenzije, kašlja i sličnih oboljenja, a u slučaju da trenutno postoje ekstremne vrijednosti krvnog pritiska, šećera onda to privremeno odlaže vakcinaciju.

Foto: PV Informer

Takođe je i dalje na snazi odluka Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja da se na teren ide ako u jednoj porodici ima dvoje i više zainteresovanih članova porodice, iako zbog manjka kadra poželjno bi bilo da svi građani koji su u mogućnosti dođu na vakcinaciju u prostorije Doma zdravlja.

Na raspolaganju trenutno ima „Sinofarm“ (kineska) vakcina, a jednom nedeljno od Instituta za javno zdravlje dobija se određena količina vakcine „Fajzer“. Za Fajzerovu vakcinu se zakazuje u Domu zdravlja, postoji spisak i građani se pozivaju po dinamici pristizanja vakcina i spisku zakazivanja, a za Sinofarm vakcinu nije potrebno zakazivanje, već se vakcinaciji pristupa po dolasku u prostorije za vakcinaciju, s tim što je važno napomenuti da pored rada u ambulanti, obavlja se i terensko vakcinisanje po pozivu građana preko broja call centra 1717, a vrši se vakcinisanje na terenu na teritoriji čitave opštine.

Ono što je za pohvalu je da je za proteklih nedelju dana bio mali broj novooboljelih od Covid 19 u opštini Pljevlja. Pridržavanje osnovnih mjera uz neophodnu vakcinaciju je izuzetno važno da opština Pljevlja održi takvo stanje zdravlja građana. U skladu sa tim nadležni iz Doma zdravlja Pljevlja pozivaju građane da budu odgovorni prema sebi i drugima i da se obavezno vakcinišu da bi se epidemiji Covid 19 što prije vidio kraj.

Send this to a friend