Društvo

Putnici iz Crne Gore u Hrvatsku mogu uz negativan PCR test ili karantin

Foto: Glas Istre

Hrvatski zavod za javno zdravlje objavio je nove preporuke i uputstva za osobe koje prelaze državnu granicu i uputstva za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, u koje spada i Crna Gora. Za boravak u Hrvatskoj ponovo je neophodan četrnaestodnevni karantin ili negativan PCR test na novi koronavirus.

Za sve osobe koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, na osnovu izuzeća od zabrane prelaska granice za osobe koje putuju zbog neodložnih ličnih razloga, obavezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevni karantin, odnosno samoizolaciju.

Karantin, odnosno samoizolacija, se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku uradi bris nosa i grla sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa, prenosi Hina.

Turisti bez karantina uz negativan PCR test

Osobe koje ulaze u Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, kao i osobe koje putuju radi školovanja, mogu da uđu u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz dokaz negativnog PCR testa koji nije stariji od 48 sati, odnosno uz obavezu 14-dnevnog karantina ako nemaju navedeni negativni nalaz.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije, dužne su da se u prve dvije nedjelje boravka u Hrvatskoj pridržavaju propisanih mjera.

Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja, u koje spada i Crna Gora, ne odnosi se na zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima, kao i osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje.

Takođe, ne odnosi se ni na prekogranične radnike, prevoznike robe, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova. Ne odnosi se ni na službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija.

Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se ni na putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, kao ni na osobe koje putuju radi školovanja.

Ova zabrana ne odnosi se ni na osobe koje putuju zbog neodložnih ličnih razloga, na primjer vlasnici su nekretnine u Hrvatskoj ili imaju neki drugi neodloživ lični razlog.

Za putnike u tranzitu granična policija će, pošto im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili teritoriju Hrvatske u roku od 12 sati. Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz Hrvatske u susjednu državu koja omogućava ulazak državljaninu treće zemlje.

Hrvatska je početkom jula ukinula ograničenja ulaska u zemlju za putnike iz Crne Gore, pošto je naša zemlja stavljena na listu bezbjednih zemalja u preporuci Evropskog savjeta.

4

avatar
1000
2
2
0
 
4
KekaAnaMamakoronalaver
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ana
Gost
Ana

Pa pametni ljudi a kod nas moze ko god pozeli, bez testova i karantina.

koronalaver
Gost
koronalaver

dje u cg uraditi test?!

Mama
Gost
Mama

Samo IJZ

Keka
Gost
Keka

Pa niđe. IJZ testira samo ove kojima je naložila sanitarna inspekcija zbog kontakta sa zaraženim. A ti zdrav da dođeš i tražiš da te testiraju jer hoćeš da putuješ, oćerali bi te. U svim zemljama imaš laboratorija koliko hoćeš, i privatnih i državnih, pa uradiš test za pola sata i putuješ, a ovdje i oboljeli čekaju rezultate nedjelju dana. Raspad… Više »

Send this to a friend