Društvo

Račune da ne naplaćuju oni koji rukuju hranom, obavezno pranje ruku

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove podsjeća i upozorava subjekte u poslovanju hranom koji obavljaju djelatnost prodaje na malo hrane na obavezu preduzimanja svih propisanih mjera higijenskog rukovanja hranom, uz obavezno sprovođenje i mjere predostrožnosti u skladu sa preporukama za sprječavanje pojave virusa korona.

“Mjere predostrožnosti u cilju sprječavanja širenja korona virusa se odnose na objekte u kojima se vrši priprema i prodaja hleba i peciva, voća i povrća, specijalizovanim prodavnicama, prodaji na pijacama ali i na sektorima gdje se vrši narezivanje, obrada i pakovanje hrane”, ističu u Upravi.

Poslodavci su, ističu u Upravi, dužni da organizuju rad u navedenim objektima na način da lica koja rukuju hranom ne vrše naplatu računa za izdatu hranu već da naplatu vrše druga, za to određena lica, a naročito u pekarama sa povećanim prometom.

“U objektima sa manjim prometom, prihvatljivo je da lice koje uslužuje potrošača vrši obavezno pranje ruku nakon naplate novcem ili platnom karticom samo ako je u objektu obezbijeđena oprema za pranje ruku (lavabo, sredstvo za pranje ruku, ubrusi) u neposrednoj blizini”, navode u Upravi.

Inspektori će svakodnevno vršiti pojačan nadzor objekata za prodaju na malo hrane.

Pozivaju se potrošači da svaku primijećenu pojavu nehigijenskog rukovanja hranom ili prisutnost hrane sa isteklim rokom upotrebe, izmijenjenih organoleptičkih svojstva, nedoststka oznaka/deklaracija na hrani i sl. odmah prijave inspektorima za hranu radi urgentnog postupanja i preduzimanja mjera na email: [email protected] ili putem kontakt telefona inspektora za hranu i veterinarskih inspektora.

12

avatar
1000
7
5
0
 
12
cickoSo & TEKILANe znamAnaValentina
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cicko
Gost
cicko

odavno postoje aparati u koje sami stavite novac a radnik s druge strane samo kuca po ekranu. masina vam sama vrati novac. platite karticom, radnik ne dira nista. idealno za pekare, slasticare isl.

Ne znam
Gost
Ne znam

Da je srece pa ovo vazda praksa da bude a ne istom rukom i novac i metla i hrana

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

pa ču, no smo i mi kupci kreteni pa opet to platimo i pojedemo.

Ana
Gost
Ana

Svaka cast!

Corona NO
Gost
Corona NO

Evo ja cu odmah projaviti sve pekare u Herceg Novom, toliko znam.

Corona NO
Gost
Corona NO

Svo odmah da prijavim sve pekare u Herceg Novom, za te znam.

Todor
Gost
Todor

Ajde vise da se i to uredi, bravo. No kako ce sad vlastodrsci odvojit radnika da samo radi jedan posao tj.naplacuje

Sulzer
Gost
Sulzer

Pekara Vrmac,u Kotoru..ista zena izdaje robu i naplacuje.Isto tako i pekara u Skaljarima,opstina Kotor

Paloma
Gost
Paloma

A svuda je isto, ne nego ce gazda dva radnika da plaća ako ne mora… 🙄

Mrki
Gost
Mrki

To svuda rade…da je srece to ranije da se kontrolisalo

Ĺeo
Gost
Ĺeo

Pa nek drzava obezbjedi jos po jednog radnika, manje pekare sada nemaju ni za tu jednu prodavacicu

Valentina
Gost
Valentina

Hajde ti srce pođi kod njih u pekaru đe radi samo jedna radnica pa da vidimo tebe kako bi prao ruke svaki čas i mijenjao rukavice usluživao i naplaćivao, kad već odma špijaš, sramoto jedna

Send this to a friend