Društvo PRAVNI FAKULTET DA JASNO IZNESE STAV O NAVODNOM PREPISIVANJU PROFESORICE

Rad Bojane Lakićević Đuranović nije plagijat

Vladimir Pešić

Naučni rad profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović nije plagijat s obzirom da su njemu korišćeni dijelovi specijalističkog rada koji je u naučnom svijetu neformalna publikacija, kazao je Dnevnim novinama profesor Vladimir Pešić. Ipak, Pravni fakultet po ovom pitanju, smatra on, treba jasno da se oglasi kako bi se sumnje u akademsku zajednicu odagnale.

“Akademska zajednica Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore treba da iskaže jasan stav po pitanju slučaja navodnog plagiranja specijalističkog rada studenta od strane profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović”, kazao je Dnevnim novinama profesor Prirodno – matematičkog fakulteta nekadašnji predsjednik naučnog odbora UCG Vladimir Pešić.

<<<Lakićević Đuranović za sada ćuti o tome da li je prepisivala<<<

Podsjećamo, prema tvrdnjama NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO) profesorica Lakićević Đuranović je u decembru 2018. godine u stručnom časopisu Pravni život, tematski broj 12 Pravo i zapovest razuma, objavila rad “Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju, tumačenju i primjeni prava primjeri iz prakse”” a on je, kako su istakli, identičan sa radom studenta Đorđija Drinčića. Lakićević Đuranović, kako su naveli, Drinčiću je bila mentorka za specijalistički rad pod nazivom “Uloga i značaj Suda , pravde u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU”, koji je odbranio u junu 2018. godine na Pravnom fakultetu UCG.

Međutim, Pešić tvrdi da u ovom slučaju nije riječ o naučnom plagijatu, s obzirom na to da je, kako objašnjava, Lakićević Đuranović u naučnom radu koristila dijelove specijalističkog rada studenta, koji važi za neformalnu publikaciju.

“Koleginica je objavila taj naučni rad, a ono što ljudi obično zaboravljaju jeste da su u naučnom svijetu diplomski radovi, specijalistički radovi, pa čak i kategorija magistarski radovi neformalne publikacije. Publikacija postaje naučna kad se objavi u nek kom naučnom časopisu, kad prođe krecenzijuikadu I pravom smislu postane naučna publikacija. Tako da je taj specijalistički rad neformalna publikacija. Naravno, to ne oslobađa koleginicu od etičke odgovornosti, ali mi često govorimo o terminu plagijarizam, a u ovom slučaju nije naučni plagijarizam. Dakle, neko nije pretpisao formalnu, nego neformalnu publikaciju”, pojasnio je Pešić.

On, takođe, napominje da je ova praksa odomaćena, ne samo u Crnoj Gori nego i u zemljama u regionu.

“Često su se koristili specijalistički i diplomski radovi gdje su obično profesori uzimali određene dijelove, sublimirali, skraćivali i onda sa tim učestvovali na konferencijama itd. To je bio dio jedne tradicije i inercije koja je postojala na ovim prostorima. Koleginicu ne opravdavam, ona je trebalo da se konsultuje sa svojim kandidatom, da to upodobi na određenom mjestu. Međutim, treba da znate da u mnogim slučajevima i profesori daju studentima određeni materijal koji je dovoljan da bi oni mogli da završe taj specijalistički rad. Ponavljam, to nije naučni rad i on ima ulogu da studentu omogući da nauči osnovne stvari”, napominje Pešić koji smatra da se oko slučaja Lakićević Đuranović podiglo mnogo prašine.

Prema njegovim riječima moguće je da je u ovom slučaju profesorica studentu dala veliki dio tog materijala koji je on samo uobličio.

“U svakom slučaju, nije sve crno-bijelo. Nijesmo dovoljno edukovani šta znači termin plagijarizam pa se sve u Crnoj Gori pretvori u lov na vještice. Naša sredina je mala, u njoj se svi poznajemo i u njoj upravo edukacijom treba da utičemo da te mlade ljude popravljamo, a ne da lovimo profesore koji su možda iz neke dobre namjere htjeli da pomognu studentu”, ističe Pešić.

Kako napominje, on nije spreman da apsolutno osuđuje nekoga bez konačnih dokaza.

“Očekujem da Pravni fakultet kao najviša instanca reaguje, prije svega akademska zajednica koja po ovom pitanju treba da zauzme stav. Dobro znamo da je to bila praksa, ne samo na Pravnom fakultetu, da su profesori često za potrebe konferencija koristili materijal koji je na neki način već bio obrađen u specijalističkim i diplomskim radovima kandidata. Očekujem da Pravni fakultet zauzme jasan stav o tome”, kazao je Pešić.

On, takođe, smatra da je potrebno pokrenuti postupak povodom ovog slučaja i utvrditi prave činjenice.

“Ovde je najgore što su određene stvari ostale nedorečene i ostaje sumnja u laičkoj javnosti da se nešto dešava na Pravnom fakultetu i na Univerzitetu i da je plagijarizam isključivo vezan za naučnu i akademsku zajednicu u Crnoj Gori za koju ja vjerujem da apsolutno svoj posao radi maksimalno pošteno. To treba građani Crne Gore da znaju”, poručio je Pešić.

S druge strane, Dnevne novine od Dekanata Pravnog fakulteta nijesu dobile jasan odgovor da li će na nivou ove institucije biti pokrenut postupak povodom slučaja Lakićević Đuranović.

Ipak, iz saopštenja Dekanata Pravnog fakulteta zaključuje se da je njihov stav da je prezentiranje zajedničkog rada mentora i studenta korisno.

“Ukoliko su mentor i student u zajedničkom radu došli do rezultata koji nisu zvanično prezentovani u akademskom glasilu ili na konferenciji, a potrebno je da se saznaju, jer mogu doprinijeti nauci u ovoj oblasti i koristiti akademskoj zajednici, prezentiranje ovih rezulta trebalo bi, složićete se, da bude korisno široj akademskoj javnosti”, pojasnili su iz ustanove na čijem je čelu Aneta Spaić.

Kako su dodali, na Pravnom fakultetu ne podržavaju bilo kakav oblik prevarnih radnji, a naročito plagiranje rada studenta od strane profesora.

“Ne podržavamo i smatramo nedopustivim svaki oblik prevarnih radnji, a naročito plagiranje rada studenta od strane profesora, koji je dokazan u zakonom utvrđenoj proceduri, jer je akademski integritet nastavnog osoblja Pravnog fakulteta od posebnog značaja za stvaranje novih, uspješnih generacija pravnika, sudija i advokata” zaključili su iz dekanata Pravnog fakulteta.

Drinčić: Nadležni da ispitaju slučaj

Student Pravnog fakulteta Đorđije Drinčić nije želio da komentariše navodno plagiranje njegovog specijalističkog rada, već je za Dnevne novine samo kazao da ostavlja nadležnim institucijama da ispitaju ovaj slučaj.

“Prepuštam nadležnim institucijama i organima da utvrde stanje stvari”, naveo je kratko Drinčić.

Nije bilo žalbi na izbor Lakićević Đuranović

Iz Dekanata Pravnog fakulteta su naglasili da Univerzitet Crne Gore ima Etički kodeks, s kojim su upoznati svi članovi akademske zajednice. Takođe, oni napominju da na izbor Bojane Lakićević Đuranović u zvanje vanredne profesorice nije bilo žalbi.

“Uslovi za izbor u akademska zvanja na Univerzitetu Crne Gore regulisani su Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom UCG i pravilima o izboru u akademska zvanja, uz mišljenja i odluke stručnih tijela Univerziteta Crne Gore, pa je po istim kriterijumima izvršen izbor dr Bojane Lakićević Đuranović u zvanje vanredne profesorice. Odluka Senata UCG o izboru u zvanje je konačna. Nije bilo žalbi na ovu odluku u zakonom ostavljenom roku”, saopšteno je iz Dekanata Pravnog fakulteta.

59

avatar
1000
48
11
0
 
54
StefanSanjaZdralePjetroRoćko kikiki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sanja
Gost
Sanja

Ja bih da se radovi ovog Pesica dobro provjere jer sad sumnjam da je i on radio isto. Ni jedan drugi razlog ne mogu da smiskim zasto bi neko branio nesto ovoliko sramno i neodbranljivo

Zdrale
Gost
Zdrale

Nije sija nego vrat. Je li prepisala tudj rad i stavila svoje ime kao da je njen? Da onda je pokrala tudje i tacka pa mu tepajte kako hocete

Pjetro
Gost
Pjetro

sram vas bilo!

Cetinje
Gost
Cetinje

A profesore “sto bi sa radom”Alekse Becica,kad vec sve znas.

Goran
Gost
Goran

Vi ste poznati studenti u mrsku Srbiju

KLM
Gost
KLM

Tuga jad cemer

Gabriel
Gost
Gabriel

Kako finu facu ima ovaj….
Prosto da ti se zgadi

Eto
Gost
Eto

Ovaj Pesic samo pojazuje kolika je 0 od covjeka, a znaju Pesici iz zagaraca kolika je!

Minaio
Gost
Minaio

Nije cudo sto nam izlaze sve sami strucnjaci sa nasih fakulteta,kad vidimo kakvi su im profesori?

Nina1
Gost
Nina1

Izlaze i dobri, moralni, i pametni ljudi!!!al bogme, sve dok su vaki u vrhu samo cemo klimat glavama na njihov rad

Mozakubi
Gost
Mozakubi

Stvarno ste pali na samo dno,kad ove gluposti objavljunete. Nije plagirala,nego je od momka prepisala 80% njegovog rada. Original falsifikata 😂

Prof.dr
Gost
Prof.dr

O cemu vi pricate,je li specijalisticki,magistarski ili doktorski rad fals ili ne i ko se potpisao kao autor, na istom.A jadni ne bili,da je na to ne(pravo)naici na bar jedno casno,moralno,obrazovano,strucno celjade,koliko da bi svi ti njihovi pusti radovi bili oridjinal.

A seminarski?
Gost
A seminarski?

Sad sam u junu ocijenila studenta neprelaznom ocjenom jer sam otkrila da je prepisao seminarski rad svog kolege iz ranije generacije. Ako diplomski rad ne podliježe pravilima akademske etike, gdje su onda seminarski.
Stefane, izvini i oprosti mi. Vidimo se u avgustu i ne brini.

Stefan
Gost
Stefan

Vidjecemo se mi i prije no sto si ti mislila 😉

caberne
Gost
caberne

Pešić je ovom izjavom poslao javnosti sliku o samom sebi! Još mu nedostaje Stanišić i Radmila, pa da ih vidimo u kompletu. Zaboravih Bjelicu, izvinjavam se.

Bot šef
Gost
Bot šef

Nevjerovatno, nijedan nick bota Bubašvabe!

Roćko kikiki
Gost
Roćko kikiki

Ne tule motore na članku o Roćenu, nema kad na ove besposlice!

Montenegro
Gost
Montenegro

Katastrofa je mala riječ za ovo .

Send this to a friend